fbpx

Costa Rica felkerült a Giro-térképre – Andrey Amadoré a rózsaszín mez

Az első igazán kemény hegyi szakasz várt a Giro d’Italia mezőnyére pénteken a Palmanova és Cividale del Friuli közti 170 kilométeres távon. Bár a Giro által nem épp a legsűrűbben látogatott emelkedők közé tartozott a mai négy hegy, a verseny kimenetele nem okozott különösképp meglepetést.

andreyamador

Ahogyan várható volt, az első hegyre (Montemaggiore) már összeállt egy több mint 30 fős szökevénycsoport. Természetesen akadt köztük olyan is, aki csak előremenekült, például a sprinter Arnaud Démare(FDJ) kétségtelen, hogy ebbe a kategóriába tartozott. Ugyanakkor a későbbi főszereplők közül is többen ott tekertek már ebben a csoportban.

Az első két emelkedőn – a Montemaggiore után a Crai következett –  az egy időre a többiektől ügyesen megszökő Stefan Denifl (IAM Cycling) haladt át először, majd a Cima Porzuson Mikel Nieve (Sky) lendült támadásba. Vele tartott egy ideig Joe Dombrowski (Cannondale) is, de nagyjából 33 kilométerrel a vége előtt leszakadt a spanyolról, miközben Giovanni Visconti (Movistar) beérte és idővel szintén lehagyta. Az utolsó emelkedőre (Valle) egyértelmű lett a helyzet: várható volt, hogy Nieve hazaér, és Visconti másodikként fejezi majd be a szakaszt.

Az esélyesek csoportját illetően két kérdés foglalkoztathatott bennünket igazán: mikor és hogyan támadnak a favoritok ,valamint hogy meddig bírja a rózsaszín mezes Bob Jungels (Etixx-Quick Step). A luxemburgi bringás csupán az utolsó hegyen, 17 kilométerrel a vége előtt vesztette el a kapcsolatot a fő esélyesekkel, de mindvégig igyekezett minimalizálni a hátrányát. Ebben a küzdelemben megint csak Gianluca Brambilla mutatkozott a legjobb segítségnek.

Az összetett menők közül Vincenzo Nibali (Astana) volt a támadóbb kedvű, (bár Andrey Amador is bepróbálkozott egy lejtőn) a többiek csak reagáltak rá. Ahogyan Jungels leszakadt, természetesen Andrey Amador került a figyelem középpontjába, hiszen a szakasz előtt 24 másodperccel állt a második helyen összetettben. Voltak a mai napnak olyan pillanatai, amikor úgy tűnt, ő is leszakad, ám végül az esélyesek csoportjában ért célba. A finis előtt még sprinteltek egymással Nibaliék, az olasz vitte el a harmadik helyért járó 4 másodperces jóváírást.

Bob Jungels ha el is veszítette a rózsaszínt, a fehéret továbbra is őrzi.Ugyanígy nem történt változás sem a kék mezes esetében sem  –  jelenleg Damiano Cunego/Nippo Vini-Fantini a Giro hegyi királya -, sem a piros mezeseknél, ahol André Greipel (Lotto-Soudal) távozása után Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) áll  138 ponttal az élen.

Összefoglaló videó a szakaszról:

 

Top10 a szakaszon:

1 Mikel Nieve (Spa) Team Sky 4:31:49
2 Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 0:00:43
3 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:01:17
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
5 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team
6 Stefan Denifl (Aut) IAM Cycling
7 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo
8 Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling
9 Matteo Montaguti (Ita) AG2R La Mondiale
10 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale

Összetett állása (top10)

1 Andrey Amador (CRc) Movistar Team 54:05:50
2 Bob Jungels (Lux) Etixx – Quick-Step 0:00:26
3 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:41
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:43
5 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo
6 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team 0:01:37
7 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:02:01
8 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 0:02:19
9 Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling 0:02:48
10 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:03:15

Fotó forrása: twitter.com/giroditalia

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo