fbpx

Contadorék öregszenek, fogynak a spanyolok

Érdekes kimutatások jelentek meg nemrég a spanyol biciciclismo.com portálon, ami szerint a spanyol kerékpársport mélypontra süllyedt 2014-re.

Az Euskaltel megszűnésének és a profi kerékpársportban tapasztalható túlkínálatnak következményeként drasztikusan csökkent a spanyol versenyzők létszáma a WorldTour-ban. Míg 2013-ban még 55 spanyol bringás tekert a legmagasabb szinten, és ezzel a második legnagyobb kontingenst alkották a nemzetek között, idén már csak 33-an tekernek az első osztályban. A statisztikák szerint amíg a spanyol bringások egy évvel korábban a WorldTour második legnagyobb hányadát tették ki (csak Olaszország delegált több kerékpárost, 68-at, szemben az 55 spanyollal), idén már csak ötödikek ebből a szempontból, a sorrend pedig a következő: Franciaország (78), Olaszország (65), Belgium (48), Hollandia (41), Spanyolország (33), Ausztrália (31).

A baszkoknak már csak kontinentális csapatra futja, a képen az Euskadi szerelői dolgoznak rendületlenül.

A baszkoknak már csak kontinentális csapatra futja, a képen az Euskadi szerelői dolgoznak rendületlenül.

Az Euskaltelből például csak hatan, Sanchez (BMC), Nieve (Sky), Antón, az Izagirre testvérek (Movistar Team) és Mikel Landa (Astana) tudták folytatni a WorldTourban, a többiek vagy alacsonyabb szinten kerékpároznak, vagy abbahagyták a versenyzést. Ha a másodosztályt is belevéve, a WorldTour és a Pro Continental csapatokat együtt nézzük, akkor is sokat romlott a helyzet spanyol szempontból. Ezen a listán is Olaszország (124) vezet Franciaország (113) előtt, majd Belgium (96) következik. Spanyolország csak a negyedik, 56 versenyzővel. A spanyol szövetség sikertelenül próbált életet lehelni kontinentális szinten is a kerékpársportba, csak az Euskadi és a Burgos működik, a területi szövetségek szétesőben, kevesebb versenyt is rendeznek. A pénzügyi válság miatt a szponzorszerzés iszonyú nehéz, Fernando Alonso projektje is csak remény egyelőre.

WorldTour szinten már csak a spanyol szupercsapat, a Movistar tartja a frontot

WorldTour szinten már csak a spanyol szupercsapat, a Movistar tartja a frontot

A cikk szerint a spanyolok másik legfőbb problémája, hogy profi versenyzőik átlagéletkora 30 év fölött van (30,5), és a legjobbnak még mindig Alejandro Valverde (1980), Joaquim Rodríguez (1979), Alberto Contador (1982) vagy Samuel Sánchez (1978) számít, akik közül Contador a legfiatalabb a maga 33 évével, de már ő sem a jövőt képviseli. A WorldTourban egyébként az átlagéletkor 28,3 év, a legfiatalabbak a kolumbiaiak (25,6), majd az amerikaiak (26,6) és a britek (27) következnek. Ami egyelőre némileg feledteti a fenti problémákat, hogy decemberben Brian Cookson UCI-elnök mindhárom WorldTour-ranglista első helyét a spanyoloknak adhatta át, Joaquim Rodriguez végzett az élen egyéniben, a Movistar lett a legjobb csapat, valamint Spanyolország a legjobb nemzet. Kérdés, hogy meddig még…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo