fbpx

CES 2015-Kerékpáros elektronikai cuccok, kütyük első kézből

A héten rendezték Las Vegasban a CES, azaz Consumer Electronic Show-t, ahol okosabbnál-okosabb (vagy nevezzük csak trendi módon “smart”-nak) elektronikai eszközöket mutattak be a háztartástól az autókon át természetesen a kerékpárokig. Ezekből szemezgettük most ki nektek a legérdekesebbeket!

 

Azért a CES-ről el kell mondani, hogy a bemutatott termékeknél az ésszerűség, vagy éppen a megfizethetőség nem feltétlenül tartozik a tervezési paraméterek közé. Ha szükséged van 10”-os tablettel ellátott tűzhelyre, vagy elektromosan guruló cipőre akkor itt azt is megtalálod. Mi azonban kezdjünk inkább a használható bringás cuccokkal!

 

Garmin Vivoactive

garmin_vivoactive_okosora

Ma már a sport(os) órák gyártóinak sem lehet lemaradniuk a trendektől, ezért a Garmin is kijött egy okosórával, a „healthy lifestyle” kategóriában. Nem ez lesz az amit egy olimpikon edzés közben használni fog, de ha csak két duci háziasszonnyal vagy pocakos ügyvezetővel is kevesebb lesz jövőre, akkor máris rányomjuk a „megfelelt” pecsétet a dobozára. Az óra lényege ugyanis a sportosságon van, hogy mozgásra bírjon, és teszi mindezt színes kijelzővel illetve appokkal. Van beépített GPS jeladója, és gyorsulás érzékelője is. Könnyedén csatlakozik pulzusmérő övekhez, sebesség, pedálfordulat szenzorokhoz, és a Garmin saját Virb sportkamerájához is.

garmin_vivoactive_okosora1

Az appok dedikáltan mérni, megjeleníteni, kezelni tudják a kerékpározás, futás, úszás, és golfozás legfontosabb paramétereit. Na jó ez utóbbira kíváncsiak lennénk 🙂 A gyorsulásmérő akkor is tud sebességet, és távolságot mérni ha konditeremben futópadon edzünk, és nincsen GPS vétel. A golfozók 38 000 pálya adatát tudják betölteni, ami nagy eséllyel több mint elegendő. Kijelzi a hívásokat, üzeneteket és számtalan okostelefonnal össze tud kapcsolódni. Reméljük hamarosan tesztelhetjük! Engem megvettek az ötlettel!

A legjobb hír hogy Zergénél ITT már meg is vásárolhatod! Ez ám a gyorsaság!

 

Garmin Fenix 3

garmin_fenix_okosora

Eggyel komolyabb edzőeszköz a szintén Las Vegasban bemutatott óra „off bike” edzésekhez. Nagyon sok bringás űzi téli vagy pedig kiegészítő sportként a futást, síelést, hegymászást vagy éppen snowboardozást. A Garmin Connect IQ Store-ból tudsz letölteni hozzá appokat. Fel van szerelve GPS vevővel és pulzusmérési lehetőséggel is. Kétféle alapkivitel, és egy exkluzívabb zafír üveges is kapható lesz belőle.

A legjobb hír hogy Zergénél ITT már meg is vásárolhatod! Ez ám a gyorsaság! 

Copenhagen Wheel

copenhagen_wheel_kerek

Nem vadonatúj, de ráncfelvarrott termékről van szó. Ez nem egy nagyra nőtt hátsó agy! Vagyis de, csak éppen azért mert benne található minden ami az elektromos hajtáshoz szükséges. Az agyon belül van a szénkefe nélküli motor, az akkumulátor, és a vezérlőelektronika is. Természetesen mára kommunikál a kormányra felszerelt okostelefonnal, a mellékelt app segítségével pedig paraméterezheted az agymotor tulajdonságait. Szabadonfutás illetve fékezés közben a motor energiát termel vissza az akkumulátorba ami megnöveli a hatótávolságát. A legnagyobb okosság az benne, hogy egy mozdulattal kicserélhető, nem szükséges kábelezni, és a vázra sem kerül óriási akkumulátor.

 

Recon Jet HUD

A HUD azaz a head up display elsőként a vadászrepülőkön jelent meg, majd átvette az autóipar, most pedig a kerékpárosok élvezhetik az előnyeit. Kicsit hasonlít a Google Glass-hez, de ez sportos kivitelű így bringázáshoz, futáshoz is használható. A kijelzőn a GPS útvonaladatok mellett a sebesség, pulzus, szintemelkedés is leolvasható. Mivel azonban Bluetooth és ANT+ kompatibilis, a jövőben szélesre tárulhat a lehetőségek kapuja. A komplett szemüveg súlya mindössze 60 gramm és ebben már a nagy felbontású kamera is benne van! Használata közben nem kell levenned a szemed az útról, és nagyjából olyan mintha egy 14”-os monitort néznél tekerés közben. Okostelefonnal is kompatibilis így akár netezni is tudsz mozgás közben, bár ez utóbbi kétlem hogy biztonságos lenne.

 

Connected Cycle

Connected_Cycle_pedal

Okospedállal a kerékpárlopások ellen? Na erre kíváncsiak leszünk! Európában hat bicajt lopnak el percenként a statisztikák szerint. A Connected Cycle pedálja bármilyen szabvány pedálmenetű hajtókarba beépíthető, saját GPS, GPRS és Wifi modullal rendelkezik, melyek áramellátását a tekerés biztosítja. A különböző színekben pompázó pedál kommunikál az okostelefonunkra telepített app-al, így azonnal látjuk ha megmozdult a helyéről a bringa és nem mi ülünk rajta. A GPS modulnak köszönhetően követni tudjuk a tolvajt, akár a rendőrség segítségével is. Az nem derült ki, hogy vajon egy 6-os imbusszal fél perc alatt leszedhető-e, de az ötlet akkor is nyerő.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo