fbpx

Caruso hazaért a hegyekben, Roglic növelte az előnyét a Vuelta 9. szakaszán

A Vuelta 9. szakasza Damiano Caruso sikerét hozta, a veterán olasz kerékpáros a szökevény társait otthagyva egyedüliként hazaért a kemény hegyi befutóval végződő etapon. Az összetett menők között sem maradt el a csata, Primoz Roglic tovább növelte az előnyét, akivel egyedül Enric Mas bírta a tempót. Bernalnak gondjai voltak, lassan Yates veszi át tőle a csapatkapitány szerepét.

©PHOTOGOMEZSPORT

A Vuelta 9. napján egy kemény szakasz várt a spanyol körverseny mezőnyére, a 188 km-es etapon közel 4500 méter szintkülönbséget kellett legyűrni a bringásoknak, amit egy második, egy első, egy harmadik és egy kiemelt kategóriás hegy bontásában kellett teljesíteni. Ráadásul a kiemelt kategóriás végén zárult a szakasz, ami előrevetítette, hogy az összetettben érdekeltek várhatóan megpróbálnak időelőnyt szerezni a többiekkel szemben.

9. szakasz

A nap szökése nehezen alakult ki ezen a szakaszon, mindenki szökni akart a nagy hegyek előtt, de senkit nem akartak elengedni. Végül közel 90 km versenyzés után Lilian Calmejane (AG2R-Citroën Team), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Angel Madrazo (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Olivier Le Gac, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Robert Stannard (Team BikeExchange), Romain Bardet, Martijn Tusveld (Team DSM), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) és Rafal Majka (UAE Team Emirates) tudott nagyobb előnyt kialakítani, 100 km megtétele után az előnyük a 3 percet elérte.

Az első kategóriás hegyen (amikor még több mint 70 km volt a célig), 13 km-rel a csúcs előtt Damiano Caruso gondolt egy merészet és otthagyta a szökevénytársait, megpróbálva egyedül hazaérni. A csúcson már másfél perc körül volt az olasz előnye, ami utána is csak tovább nőtt. A mezőnyt a Jumbo-Visma vezette, akik nem tettek bele mindent annak érdekében, hogy utolérjék Carusot, így a szökevény tőlük is távolodott.

Az utolsó hegy lábánál 5 perc fölé kúszott a veterán olasz előnye a főmezőnnyel szemben, míg a többi szökésben lévő előtt is több mint 3 perccel vezetett. Látszott, hogyha nem “szabadul el a pokol” az összetett menők között akkor Caruso haza fog érni. Az Ineos vette át a vezetést az utolsó hegyen, előkészítve Yates támadását, ami darabokra szedte az összetett menők csoportját. Lopez ugrott Yatesre azonnal és Roglic is könnyedén vette át a brit támadását, majd újra összezárt a csoport. Yates nem hagyta annyiban, újra megpróbálta, de megkontrázták és végül Mas és Roglic kerültek az élre, akik összedolgozva távolodtak a többiektől. Yates próbált utánuk menni, de Bernalnak komoly gondjai voltak, így várnia kellett az Ineos első számú emberére. Haig elindult Roglic és Mas után, amire viszont már Yatesnek is menni kellett, ezzel lassan ő veszi át Bernal szerepét.

A szakaszt Caruso nyerte, mellyel idén már a második háromhetesén nyert szakaszt, 1 perccel később őt követte Roglic és Mas kettőse, ahol a szlovén lesprintelte a spanyolt. 39 másodperccel később Haig, Lopez és Yates triója ért célba, amivel lassan kiderül, hogy kikkel lehet számolni az idei Vueltán az összetettben. Roglic egyelőre sebezhetetlennek tűnik.

Holnap pihenőnappal folytatódik a 2021-es Vuelta.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo