fbpx

Cape Epic 2018: véget ért a legismertebb MTB többnapos

Schurter és társa címvédőként már a második nap búcsúzott, a győzelem sorsa végül technikai hibáktól és taktikai csatározásoktól tarkított küzdelemben dőlt el.

2018. március 18. és 25. között rendezték meg a mountain bike szakág legismertebb többnapos maratonját, a Cape Epic-et. A dél-afrikai világkupát követően a maraton specialistákon kívül több cross country sztár is részt vett, sőt az összetett győzelemért folyó harcba is komoly beleszólásuk volt.

A Cape Epic 2018-as útvonala

A 8 napos viadalon összesen 658 km és 13530 m szintemelkedés várt a bringásokra Dél-Afrika délnyugati csücskében. A táv mellett a szárazság, a por és a technikás lejtők napról napra nehezebbé tették a teljesítést. Az indulók többsége ugyanis nem a profik által használt lakóautók luxusát élvezi, hanem sátorban éjszakázik, sorban áll a szakasz utáni ebédért, illetve várakozik, hogy egy relaxáló 90 másodperces hideg zuhanyt vehessen.

Kate Courtney és Annika Langvad – Fotó: Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Prológ

Az első nap prológgal indult Fokváros környékén, melyet kisebb meglepetésre a Centurion Vaude párosa – Nicola Rohrbach és Daniel Geismayr – nyert meg megelőzve a Cannondale Factory Racing Manuel Fumic és Henrique Avanci alkotta duóját. A címvédők, Nino Schurter és Matthias Strinemman (Scott SRAM) negyedikként végeztek, míg az új partnerrel rajthoz álló Jaroslav Kulhavy, Howard Grotts (Investec Songo Specialized) vezetésével ötödikként zárt.

A nőknél Annika Langvad folytatta a világkupán mutatott formát és Kate Courtney-val (Investec Songo Specialized) bezsebelte a szakaszsikert.

Manuel Fumic és Henrique Avancini győzelme az első szakaszon – Fotó: Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

1. Szakasz

A 110 km hosszú első szakaszon Specialized és a Cannondale párosok meg tudtak szökni a mezőnytől, így kettejük között dőlt el az etap győzelem. Fumic és Avancini gyorsabbnak bizonyultak a véghajrában, így az összetett elsőséget is átvették.

A címvédő páros Mathias Stirnemann betegsége miatt már idejekorán kénytelen volt feladni a versenyt.

A nőknél Langvad és Courtney nem talált igazi kihívóra.

Nino Schurter már az első szakaszon unatkozott. – Fotó:Cape Epic

2. Szakasz

Izgalmakban bővelkedő csatát láthattak a harmadik napot követő nézők. Először Kulhavy és Grotts támadott, de defekt miatt több időt vesztettek, amit végül a szakasz végére 1 perc 42 másodpercre sikerült redukálni. A szakaszgyőzelemért 4 csapat maradt harcban, viszont a sprintet ismét a cross country menőnek számító Manuel Fumic és Henrique Avancini nyerték.

A nők mezőnyében a Specialized párosa kényelmes, közel 5perces előnnyel nyerte ezt a szakaszt is.

Jaroslav Kulhavy és Howard Grotts a 4. naptól sárga trikóban – Fotó: Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

3. Szakasz

Jaroslav Kulhavy és Howard Grotts átvették a vezetést összetettben. Ugyan defekt hátráltatta őket, így viszont a Canyon Topeak párosával – Alban Lakata és Kristian Hynek – összedolgozva közel 5 percet vertek az addig élen álló Cannondale-es párosra. Az etapot végül a Lakata és Hynek zsebelte be.

Langvad és Courtney megállíthatatlanul gyűjtötte az előnyt, egészen az utolsó szakaszig minden szakaszt megnyertek.

Annika Langvad és Kate Courtney hatalmas fölénnyel nyertek – Fotó: Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

4. Szakasz

A királyetapon végül ismét maraton specialisták diadalmaskodtak, Nicola Rohrbach és Daniel Geismayr másodszor állhattak a dobogó legfelső fokára a 2018-as Cape Epic-en. A Specialized párosa zsinórban harmadik nap defekttel küzdött, de ezt a napot Fumic és Avancini sem úszta meg technikai hiba nélkül, így Kulhavy-ék tovább növelték előnyüket az összetettben.

5. Szakasz

Egy időfutam várt a résztvevőkre. 39 km kevésnek tűnhet, de mindehhez 1430 m szintemelkedés is társult. A Cannondale csapat minden erejét beleadva próbálta visszaszerezni az elsőséget, de túlságosan bekezdtek és ez visszaütött. Avancini nem bírta a fokozott tempót, így még az összetett második helyéről is lecsúsztak. A szakaszt Grotts és Kulhavy nyerte Fabian Rabensteiner és Michele Casagrande (Trek Selle San Marco 2) előtt.

Langvad és Courtney szokásukhoz híven nyerték a szakaszt, de Sabine Spitz és Robyn De Groot (Ascendis Health) mindössze 12,5 másodperccel maradtak el tőlük.

A 6. szakasz dobogója:
2. Trek Selle San Marco 2 – 1.Investec Songo Specialized – 3. Cannondale Factory Racing – Fotó: Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

6. Szakasz

A férfiaknál megismétlődött az előző nap sorrendje az első két helyen, Fumic és Avancini nagy csatában visszaszerezték az összetett második helyet.

A 2018-as Absa Cape Epic összetett győztes párosa: Jaroslav Kulhavy és Joward Grotts. – Fotó: Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

7. Szakasz

A mindent eldöntő utolsó etapon 67 km és 2000 m szintemelkedés zárta le a 8 napnyi küzdelmet. 8,5 perces előny birtokában Kulhavy és Grotts már biztonsági menetet választva, páholyból nézhette volna az összetett ezüstéremért helyért zajló harcot, de nem spórolták el az utolsó napot sem, másodikak lettek a szakaszon, ezzel bebiztosítva az összetett győzelmet. Fabian Rabensteiner és Michele Casagrande az előző két nap mutatott formát végül szakaszgyőzelemre tudták váltani. Manuel Fumic és Henrique Avanci peches napot fogtak ki, előbbi már a második emelkedőn nem tudta tartani az élboly tempóját és leszakadt. Innentől a Team Erik Kleinhans und Jeremiah Bishop alkotta második számú Canyon Topeak párossal rótták a kilométereket, egészen addig, míg Fumic össze nem akadt Bishop-pal egy nyomváltásnál, aminek bukás lett a vége. A végére Avancini még egy defektet is begyűjtött, így is sikerült megőrizni az összetett harmadik helyet. Összetett másodikként Alban Lakata és Kristian Hynek végeztek.

A női Specialized csapat versenyzői kiengedtek az utolsó szakaszra, így is 45 perccel diadalmaskodtak az összetettben. Az utolsó etapot Margot Moschetti és Raiza Goulao (PMRA/CST Racing) nyerték.

Érdemes megemlíteni Christoph Sauser nevét, aki mindkét Specialized csapat sikerében komoly szerepet játszott. Sokszoros Cape Epic győztesként kiváló taktikai tanácsokkal látta el a két győztes csapatot, helyismeretét többször is kamatoztatni tudták.

8 nap 8 percben 

Említést érdemel a rendezés és a közvetítés színvonala is. A szakaszokat élőben lehetett követni, a közvetítés minősége kiváló volt, drónokkal, a mezőnyben e-bike-on ülő korábbi élmenőkkel biztosították, hogy az élmény a nézőknek is átjöjjön!

A Cape Epic hivatalos gumipartnere 2018-ban is a Mitas!

 

 

 

 

További információ:
www.mitas.co.hu
Mitas Facebook

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo