fbpx

Bundás doppingellenőr, aki kiszagolja a tiltott szereket

A profi kerékpárosok gyakran találják szemben magukat doppingellenőrökkel, viszont ehhez hasonló ellenőrzéssel korábban még nem találkozhattak, ezúttal az úttörő a négylábú kedvencünk.

Molly-t, a négy éves springer spánielt arra képezték ki, hogy szaglásával buktassa le a tiltott szereket használókat. A Svédországban élő és tevékenykedő kutya Tommy Forsgren szerint a világ első olyan kutyája lehet, akit doppingellenes szervezet fog foglalkoztatni.

A reptéri kutyákhoz hasonlóan Mollyt is kiképezték bizonyos “dolgok” felkutatására (jelen esetben teljesítménynövelő szerekre), amit különböző sporteseményeken kamatoztathat. Képes zseléket, porokat, pezsgőtablettákat, folyadékokat felkutatni, de a tesztoszteron és szteroid hormonok sem kivételek. – mondta gazdája, Michael Sjöö. Utóbbiakat képes megtalálni táskákban, szekrényekben és berendezésekben különféle környezetben. Munkája így minden sporteseményen hasznos lehet, mivel ugyanaz a feladata mindig.

Sjöö, aki orvos és repülőorvosi szaktudományra specializálódott, már 1992-ben végzett doppingellenőrzéseket. Molly Észak-Írországból érkezett Svédországba, ahol hat hónapig képezték ki svéd vámtisztviselők, hogy ki tudja szagolni a különböző anyagokat.

Ha Molly talál valamit akár egy zacskóban vagy szekrényben, gazdája, Sjöö megkérdezi az adott személyt, hogy megengedi-e, hogy megtekintse a holmiját. “Elmondhatom, hogy eddig senki sem volt hajlandó megmutatni a táskáját vagy a szekrényét. Nem számít ilyenkor, hogy megengedik-e vagy sem, mivel doppingellenőrzésre fogjuk őket hívni, vizelet vagy vérvételre.”

Molly jelenleg Sjöövel és feleségével, Joanna-val él, aki szintén doppingellenőr. Hárman dolgoznak azon, hogy kutyájukat kiképezzék különböző körülményekhez. Ebbe beletartoznak a sportesemények különféle időjárási viszonyai vagy a zajok, amelyek zavaró hatásúak lehetnek számára.

A négylábú ellenőr eddig számos sportágban bizonyított már: jégkorongban, súlyemelésben, úszásban, atlétikában, amerikai footballban és kerékpárversenyeken is.

Sjöö reméli, hogy Molly segítségével le tudják buktatni a tiltott szereket használókat és sikerül megakadályozni azt is, hogy a sportolók magukkal hozzák a tiltott szereket és ezzel megakadályozzák a kereskedést is.

“Ez egy kiváltság, hogy a világ első doppingellenőr kutyájával foglalkozhatunk a Svéd Sportszövetség számára. Molly azóta fantasztikus családtaggá nőtte ki magát nálunk.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo