fbpx

bringásandrás blog: mi a helyzet az osztrák cyclocrossban?

Egy virtuális kirándulást teszünk az osztrák cyclocross életbe. Riportot készítettünk Ernst Teubenbacherrel, a St. Pölten-i RadClub Sunpor alelnökével. Ernst idén végigfotózott 20 osztrák cyclocross versenyt és az ő egyesülete rendezte tavaly az osztrák cyclocross bajnokságot. Ezek alapján megnyugodhatunk, hogy jó embert kérdezünk.

Ernst (balról) a 2013-as országúti világbajnokságon Trentoban

Ernst (balról) a 2013-as országúti világbajnokságon Trentoban

– Az utóbbi időben nálunk, Magyarországon és nemzetközi szinten is nagyobb hangsúlyt kapott a cyclocross. Ez nálatok is megfigyelhető? Nőtt a versenyek száma és az induló létszám?

Ernst: Ahogy visszagondolok, 4-5 évvel ezelőtt még 4-5 cyclocross verseny volt a nemzeti bajnoksággal együtt. Ezek főleg Bécsben és Oberschliebachban voltak. A versenyek száma évől-évre nőtt. A média érdeklődése is emelkedett, sőt egyre több a néző is. Az előző évben egy bécsi edzőversenyen több mint 200 induló volt.

A cyclocross alapvetően az országúti- és mountain bike versenyzők téli kiegészítő sportja. Manapság viszont egyre többen tekintenek rá fő versenyszámként. Vannak Ausztriában olyan versenyzők, akik már csak cyclocrossoznak?

Ernst: A legtöbb versenyt edzőversenynek szánják Ausztriában. Néhány évvel ezelőtt még nagyon sok mountain bike-os induló volt a versenyeken, amiről azt gondolom, hogy szintén hozzájárult a sportág újbóli visszatéréséhez.

A nemzetközi és a C2-es versenyeken nem lehet mountain bike-kal indulni. Erre ott van a hobbifutam, ahol engedélyezett a mountain bike.

Akasztják a hóhért

Akasztják a hóhért

– A versenyek honlapját böngészve láttam, hogy viszonylag kevés kategória indul összesen kettő rajtban. Ha több kategória lenne, az nem vonzana több indulót?

Ernst: A következő évre még több színvonalas verseny van tervben minden kategóriában. És megint nagyon sok edzőverseny lesz, ami a szervezők oldaláról is könnyen kivitelezhető. Ezek egy órás tömegrajtos versenyek. Egyedül a gyerekeknek van fél órás futamuk. Nincs előírt időmérés és a pénzdíj is alacsony. Úgy gondolom, hogy ez is vonzó sokak számára.

– Hány darab cyclocross verseny van egy szezonban és azok közül hány tartozik a szövetség alá?

Ernst: Míg 5 évvel ezelőtt mindössze 5 verseny volt a nemzeti bajnoksággal együtt. Az utóbbi négy évben mindig több lett, elértük a tizet, majd a 2013/14-es szezonban már 20 futam volt! Praktikus, hogy októbertől a nemzeti bajnokságig minden hétvégére jut egy verseny. A nemzetközi és C2-es versenyeknél szombaton egy edzőverseny van azonos nyomvonalon. Mind a 20 futam szövetségi kupasorozat része, ahol az utolsó verseny a díjátadóval zárul az összetett győzteseknek. Emellett vannak még versenyek Bécs és St. Pölten környékén is. A következő szezonra már 16 verseny szerepel a naptárban.

Tulajdonképpen egy cyclocross BOOM-ról beszélhetünk Ausztriában. A versenyzők egyre kevesebben indulnak mountain bike-kal, idén ritkaságnak számított és ők is csak a hobbi kategóriában.

fotó: Ernst Teubenbacher

fotó: Ernst Teubenbacher

– Milyen elvárásokat támaszt és milyen segítséget nyújt a szervezőknek a szövetség?

Ernst: Naja… A szövetségtől keveset vagy semmit nem kapnak a szervezők. A versenyzők pénzdíját a szponzorokon keresztül kell fedezni. Az ÖRV (Ausztriai Kerékpáros Szövetség) versenybíróinak a költségét is a szervezők állják. De most kilátásban van egy főszponzor, aki az egész szezonban megjelenik. És akkor már sokkal jobb helyzetben lesznek a szervezők.

– Tavaly rendeztetek országos bajnokságot. Melyek azok az UCI kategóriák, amikben bajnokot hirdettetek és trikót is kaptak a versenyzők?

Ernst: Ausztriában csak az Elite és U23-as kategóriában a férfiaknak és nőknek jár a bajnoki trikó. Ők lesznek az osztrák nemzeti bajnokok. Az Amatőröknél és a Mastereknél osztrák bajnokok vannak. Ők érmet és a mezükre egy felvarrót kapnak.

– Köszönjük a riportot és további sportsikereket kívánunk!

Ernst: Én is köszönöm, jó volt beszámolni az osztrák cyclocross helyzetről. Sportbaráti üdvözletem Nektek!

.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo