fbpx

Biciklisbaráttá válnak a budapesti irodaházak

Egyre fontosabb döntési szemponttá válik Budapesten az irodát bérlő vállalatok számára, hogy mennyire „biciklisbarát” egy irodaépület, a száz főnél többet foglalkoztató cégeknél pedig gyakorlatilag már elvárás a kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra megléte – derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó piaci kitekintéséből. Jelenleg a fővárosi irodák közel ötödében van közös kerékpártároló zuhanyzóval, míg a legtöbb újonnan épülő irodaháznál ez már „szériatartozék”.

Laurus_bicikli

Kerékpáros-baráttá válnak a budapesti irodák: míg jelenleg az irodaházak közel ötöde rendelkezik a biciklivel érkező dolgozókat kiszolgáló infrastruktúrával, addig az új fejlesztések túlnyomó többsége már kiemelt figyelmet fordít erre. Az irodapiac a növekvő igényekre reagál ezzel a szolgáltatással: egyes felmérések szerint Budapesten az elmúlt években évi 30-40 százalékkal nőtt a kerékpáron közlekedők száma, és egyre több dolgozó használja ezt a közlekedési formát a munkába járáshoz. A biciklis közlekedés erősödő jelentőségét mutatja a közelmúltban teszt üzemmel indult fővárosi közbringa-rendszer, valamint a május 30-ig tartó, 13. alkalommal meghirdetett „Bringázz a munkába!” kampány is.

„Mindez érezhetően megjelent a bérlői igényekben: míg öt évvel ezelőtt csupán a legnagyobb nemzetközi cégek „kívánságlistáján” szerepelt a biciklitároló, zuhanyzó, öltöző megléte, addig mára gyakorlatilag minden száz alkalmazottnál többet foglalkoztató vállalatnál fontos szempont lett a kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra az irodaválasztásnál. A kisebb cégeknél is mind gyakrabban merül fel ez az igény” – mondja Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője. Elmondása szerint a biciklisbarát iroda fő ismérve a kerékpártároló és a két keréken érkező dolgozók számára kialakított zuhanyzó és öltöző megléte. „Ezen belül előnyös, ha a tároló földszinten van kialakítva, kellően szeparált és külön bejáraton keresztül, könnyen megközelíthető. További pozitívum, ha a tároló fedett, zárható és kamerával védett, valamint kívánalom a kerékpár támaszték rögzítési magasságának megemelése is ” – teszi hozzá. Szintén fontos szempont, hogy az irodaház közel essen a bicikliút-hálózathoz, illetve, hogy meglegyen az összeköttetés a bicikliút és maga az irodaház között.

Laurus_bicikli2A biciklis dolgozókat kiszolgáló funkciók többsége általában az irodaházak közös területein kap helyet. „Ez azért előnyös, mert a bérlőknek nem kell ezekért a területekért is fizetniük irodabérleti díjat. Vannak azonban olyan funkciók, amelyeket a saját területükön szükséges biztosítaniuk a bérlőknek, ilyen lehet például az öltöző- és váltóruha, vagy szerviz-szekrény” – magyarázza Vuk Ágnes. Elmondása szerint egyre gyakrabban állnak elő extra igényekkel a bérlők a biciklis infrastruktúrát illetően, így előfordul, hogy a saját területükön szeretnék kialakítani a zuhanyzót, vagy extrém esetben a biciklik tárolóját is.

Az irodaházak is egyre komolyabban veszik a biciklis igények kiszolgálását. „Már az „A” és „B” kategóriás irodaházak közel ötödében, 18 százalékában van közös területen kerékpár-tároló, míg az „A” kategóriás épületeket önállóan vizsgálva ennél is magasabb, 30 százalékos ez az arány” – mondja Tilki Róbert, a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: azon épületek száma még magasabb, ahol zuhanyzó és öltöző ugyan nincs, de biciklitároló rendelkezésre áll. „Az újonnan épülő projekteknél pedig kiemelt figyelmet fordítanak a fejlesztők a kerékpáros infrastruktúra kiépítésére” – teszi hozzá. Elmondása szerint főként a fiatalos cégek igénylik a biciklisbarát irodákat, ilyenek például az IT területén tevékenykedő vállalkozások, a szolgáltató központok, call centerek, emellett a bankok is mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerékpárok elhelyezésének biztosítására.

Budapest az egyik „legbiciklisebb” város

A tizenharmadik helyet foglalja el Budapest a világ leginkább biciklisbarát városainak 2013-as toplistáján, amelyet a dán Copenhagenize tervezőiroda állított össze. A rangsorban az egyes városok biciklis érdekképviseletét, a kerékpáros kultúrát, az infrastruktúra állapotát és fejlesztésének ütemét, a kerékpárosok számát, a közbringa-rendszerek meglétét értékelték többek között. Budapest az elérhető 100-ból 55 pontot kapott a „Copenhagenize Index” listán, holtversenyben Barcelonával. Az első három helyet Amszterdam, Koppenhága és a hollandiai Utrecht foglalja el.

***

Laurus Irodaházak

A 2011-ben átadott Laurus Irodaházak a budapesti irodapiac egyik meghatározó területi térségének, a dinamikusan fejlődő repülőtéri tengelynek a zászlóshajója, a főváros egyik legmodernebb irodai épületegyüttese. Az irodaház a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a környezetvédelem szellemében épült, az olyan ritka épületek egyike az országban, amely megszerezte a BREEAM „very good” post construction nemzetközi minősítést. A Dél-Pest szívében elhelyezkedő „A” kategóriás irodakomplexum három különálló épületben összesen mintegy 13 990 négyzetméter irodaterületet, és 1 000 négyzetméter utcára ny& iacute;ló kereskedelmi területet kínál a bérlők számára. A kerékpárral is könnyen megközelíthető irodaház a Határ úti tömegközlekedési csomópont mellett helyezkedik el, egyaránt 10 percnyire a belvárostól, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptértől. A Laurus Irodaházak emberközpontú, újító megoldásaival és tudatosan tervezett zöld környezetével Budapest egyik legjobban megközelíthető, kiváló szolgáltatásokat nyújtó irodakomplexuma, amely élhető, egészséges és hatékony munkakörnyezetet biztosít.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo