fbpx

Bicajon is rekordokat döntött – Aston Martin kerékpár

A brit sportautó gyártás ikonjának tekintett Aston Martin-t Lionel Martin és Robert Bamford 1913-ban alapítja. Mindketten mérnökként dolgoznak, emellett a Bath Road Club kerékpáros egyesület tagjai. Martin az Eton egyetemen töltött évei során ismerkedik meg a kerékpárokkal, 1891-től lelkes bicajos, napi rendszerességgel használja az akkoriban kapható legfejlettebb velocipédet. Számos kerékpáros távolsági rekordot dönt meg, az egyik csúcsot ráadásul egy különleges tandem triciklivel éri el.

Martin egy korbeli időfutamversenyen

Martin és Bamford cége az első, amely nem kifejezetten autók sorozatgyártására szakosodik, hanem a már forgalomban lévő gépjárműveket fejleszti, “tuningolja”. Az 1910-as évek Angliájában igen népszerűek a hegyi versenyek, amely során az autóknak egy adott emelkedőt kell a lehető legrövidebb idő alatt megmászni. A cég neve az egyik “hill climb” megmérettetésről származtatható: a Buckinghamshire-ban megrendezett Aston Clinton versenyen a Martin és Bamford által “felturbózott” Singer automobil viszi el a trófeát.

Az autóiparban megszerzett egyre nagyobb hírnév ellenére a kerékpározás iránti lelkesedés mindkét alapítónál megmarad. A márka korai éveiben a hirdetéseket majdnem kizárólag kerékpáros magazinokban adják fel, lévén a bicajosok döntő része a motorizáció iránt is érdeklődik. A két “tábor” akkoriban nagy átfedést mutat, mivel a kerékpározás is magasabb társadalmi státust feltételez. Sajnos egy szomorú ténnyel kell zárni az Aston Martin márka bemutatását: 76 éves korában, Lionel Martin Kingston upon Thames kisváros határában bicajozik, amikor egy autó halálra gázolja…
[divider scroll_text=””]

Amikor a kedv rosszra fordul, a nap sötétebb, a munka egyre monotonabbá válik és a reménysugár már alig-alig pislákol, a legjobb felpattanni a kerékpárra, és egy jót tekerni egy csendes úton. Ilyenkor az ember nem gondol másra, és miden rossz érzés köddé válik!

Sir Arthur Conan Doyle, a Shelock Holmes történetek szerzője.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo