fbpx

D. Kovács Dávid egy év kihagyás után angol csapatba igazolt

2015-ben és 2016-ban egyaránt országos bajnoki címeket szerző fiatal versenyzőnk, D. Kovács Dávid, egy év kihagyás után 2018-ban újra versenyezni fog, angliai egyetemei tanulmányai mellett a TEAM KTM UK csapatba igazolt.

D. Kovács Dávid (Fotó: Stefano Sirotti)

D. Kovács Dávid 2015-ben robbant be a hazai kerékpáros életbe, montisként kezdte, de hamar belátta, hogy országúton sokkal eredményesebb lehet és az első teljes országúti szezonjában megnyerte az országos bajnokságot mind időfutam, mind mezőny számban az U19-es fiúk között. Bajnokunk 2015-ben a vb-n is jól szerepelt, az időfutamon a bukása ellenére is még a középmezőnyben végzett. 2016-ban az érettségi miatt keveset készült, de egy hónap edzéssel olyan szintre ért, hogy immáron az U23-as kategóriában első évesként az OB-n megnyerte az időfutamot és a mezőnyversenyt egyaránt.

2017-ben egy híres angol egyetemen, a University of Southampton-on, kezdte meg tanulmányait, ami miatt egy évig szüneteltette kerékpáros karrierjét, az edzéssel viszont nem állt le, az iskola mellett továbbra is kerékpározott, próbált magának csapatot keresni, melynek eredményeképpen 2018-ra a TEAM KTM UK csapatába sikerült igazolnia. Ennek kapcsán a csapatkeresésről és a terveiről kérdeztük a fiatal tehetséges kerekest:

Bikemag: Hogyan kerültél a TEAM KTM UK-hez?

D. Kovács Dávid: A 2017-es évadot kihagytam, de legbelül tudtam, hogy nem ez a vége, nem hagyom abba a kerékpársportot. Itt, Angliában sok lehetőség adódik, mind csapat, mind verseny szempontból ezért gondoltam megragadom a lehetőséget és elkezdek komolyabb csapatok után kutatni. Összeraktam egy rövidebb önéletrajzot, pár eredménnyel és pár képpel. Ezt ki is küldtem szinte minden angol csapatnak, legyen szó akár Wiggins-ről vagy esetleg JLT Condor.
Volt aki válaszolt, volt aki rögtön lerázott, de küzdöttem bízva abban, hogy bekerülhetek egy jobb csapatba. A Catford Banks volt az a csapat akik érdeklődtek irántam.
Előszőr a Catford Banks-szel versenyeztem volna, de decemberben kilépett a főszponzoruk ezért a csapat véglegesen megszűnt. Ez nem is lett volna ekkora baj, ha nem december közepén történik, amikor általában az összes csapat tudja a jövő évi felállását.
Újra e-mailek és hosszas telefonok, egy csapat keresése érdekében..
A sors szerencsére úgy alakította a dolgokat, hogy a KTM-nél felszabadult egy hely, ami kapóra is jött, hisz pont én lettem a beugró.
Hihetetlen hálás vagyok az egész csapatnak és Paul Lamb-nek (Team Manager), hogy rám esett a választásuk.
Utólag visszanézve decemberre, nagyon örülök, hogy nem adtam fel a keresést akkor amikor szétesett a Catford.

Bikemag: Mit vársz a 2018-as évtől?

D. Kovács Dávid: Közhelynek hangzik, de tapasztalatszerzést. Átbeszéltük Paul-al, hogy idén „meg kell tanulnom” az Angliában való versenyzést. Nem elvárás a csapattól, hogy versenyt nyerjek, és én sem várom el ezt magamtól, élvezni akarom azt, hogy versenyezhetek. Mindent bele fogok adni, meglátjuk ez hányadik helyre lesz elég.

Bikemag: Iskola vagy kerékpár?

D. Kovács Dávid: Mindkettő! Szerencsére meg tudom oldani azt, hogy eddzek és suliba is bejárjak, tanuljak. Beszéltem az egyetemmel erről, támogatnak a sportban, szóval lehet párhuzamosan csinálni a kettőt.
Szerencsés helyzetben vagyok, mert szeretem azt amit tanulok (repülőmérnök), és a kerékpározás a legfőbb hobbim. Jelenleg ez a két dolog formálja az életem. Mindkettőn teljes erőbedobással csinálom, abból biztos nem lesz baj ?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo