fbpx

Bemutatjuk a „Kis Tisza-tó Kört” családosoknak is.

Mióta a 33-as híd mellett megépült a kerékpárút Poroszlótól Tiszafüredig, bezárult a kör, azaz védett úton körbebringázhatjuk a Tisza-tavat. Ez főleg a családosok szempontjából érdekes, hiszen így gyerekekkel is teljesíthető a 64,5 kilométeres sík útvonal, többféle programmal színesítve.

Bringás szempontból a Tisza-tó legfőbb vonzereje mindenképpen a családbarát jellege, illetve azok is értékelni fogják a védett utat, akik elvétve sem szeretnének gépjárműforgalommal találkozni. A 64,5 kilométeres táv lendületesen is letekerhető, ha nem zavar, hogy a strandok környékén azért lassítani kell a gyalogosok miatt. A kisebb gyerekekkel nekivágó családoknak akár kétnapos esemény is lehet a Tisza-tó kerülés, érdekes kiegészítő programokkal. Sportoló bringások talán ingerszegénynek találhatják, hogy a kör végig sík, sokaknak viszont éppen ez hozza meg a kedvét, hogy nyeregbe pattanjanak. Ráadásul a táj cseppet sem mondható unalmasnak, sőt…

A víz látványa és a lehetőség, hogy bármikor megállhatunk és a természet közelében pihenhetünk, kevés helyen adatik meg egy kerékpártúra teljes hosszában. A Tisza tóról általánosságban elmondható, hogy úgy őrizte meg vadregényes mivoltát, hogy közben Kelet-Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai régiója. Amellett, hogy a nagy vizet körülölelő gát kitűnően alkalmas a bringázásra, az összes aktív vízi sportot is művelni lehet errefelé, s nem mellesleg a térség kétszáz madárfajával és ötven halfajával is szinte testközelből ismerkedhetünk meg.

Az útvonal:

A letölthető GPX szerint a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumtól indulunk, ami a Petőfi által megénekelt, kanyargó Holt-Tisza partján fekszik. A messziről is feltűnő, különleges formájú épületben nemcsak több száz, bérelhető bringából választhatjuk ki a magunknak legideálisabb darabot, de egyedi élményt nyújt az is, ahogyan a csigalépcsőre emlékeztető rámpán tekerhetünk fel a legfelső szinten található látványteraszra, ahonnan pompás körpanorámában gyönyörködhetünk.

Miután elhaladunk a strand és a tiszafüredi kikötők mellett, megérkezünk a gátra, ahol zavartalanul suhanhatunk bő húsz kilométert Abádszalókig. A Tisza-tó korábbi turisztikai központjában a vízisítől a jet-skin és a wake-boardon át számos vízi sportot ki lehet próbálni, a minden igényt kielégítő strandot nemrég újították fel. Abádszalók után jobbra kanyarodva Kisköre felé feltűnik a duzzasztómű, előtte a déli rész egyik látványosságánál, a kiskörei hallépcsőnél tehetünk egy rövid pihenőt. Pár percre megszabadíthatjuk magunkat a biciklis cipőktől, mert jól esik a tekeréstől elgémberedett lábakat a Tisza hűs vízében felfrissíteni.

Túránkat a kiskörei duzzasztómű hídján folytatjuk, kerekezés közben úgy érezzük, van valami fennkölt abban, amint egyik oldalon a hatalmas víztömeget, míg a másikon a kicsit ijesztő mélységet látjuk. A gátról legurulva innentől a nyugati parton biciklizünk tovább, s meg kell állapítanunk, hogy erről az oldalról mutatja szebbik, látványosabb arcát a tó. Strand strandot követ, a lazább túrát teljesítők kedvükre válogathatnak, hol álljanak meg csobbanni, a sportolók meg sem állnak Poroszlóig.

Poroszlót is a gáton épített kerékpárúton haladva érjük el, nem mindennapi érzés úgy teljesíteni egy túrát, hogy gyakorlatilag nem találkozunk gépjárművekkel. Az elmúlt években hatalmasat fejlődött településen a 2012-ben nyílt Ökocentrum a „kötelező látványosság”, frissíteni pedig a Poroszlói Rétesesnél érdemes, hogy az utolsó kilométereken a gyomrunk is örömmámorban ússzon… Poroszlóról a 33-as főút mellett haladó kerékpárúton már csak néhány kilométer Tiszafüred, a kör zárultával 64,5 kilométert mutat a számláló.

Kinek ajánljuk:

Elsősorban azoknak, akik gépjárműforgalomtól távol szeretnének tenni egy könnyed túrát, több kiegészítő programlehetőséggel. Az útvonal teljesen sík, tehát még a gyengébb kondíció sem lehet akadály, sőt, e-bike bérlésre is több lehetőség van. Mi Tiszafüreden jelöltük ki a kiinduló és végpontot, de ha családosok teljes hétvégés programot terveznek gyerekekkel, érdemes inkább Poroszló/Abádszalók bontásban gondolkozni, ami elfelezi a távot.

Látványosságok:

Kiskörei hallépcső: Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója – hallépcsője. A hallépcső átadása 2014. október 28-án volt. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között. Akár 11 méter is lehet a víz szintkülönbsége a zsilip két oldala között, ezt osztották 27 egyenlő részre a halaknak. Egy lépcső 20 centi magas, mégis rácsodálkozunk, amikor egy üvegfal mögött közvetlen közelről élőben láthatjuk, miként tudnak a halak árral szemben, felfelé úszni. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoringhelyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

Poroszlói Ökocentrum: Több órás program lehet a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését bemutató szabadidős élményközpont, amely 2012. április 27-én nyílt meg. Nézelődésünket a mínusz második szintről érdemes kezdeni, ahol az akváriumrendszerben Magyarország szinte összes halfajával testközelből ismerkedhetünk meg. Leírhatatlan élmény, amikor az alagút üvegfalán felnézve azt látjuk, amint a fejünk fölött kétméteres halak úsznak át a folyosó egyik oldaláról a másikra. A látogatóközpontban természetesen részletes képet kapunk a Tisza-tó növény- és madárvilágáról is, de ha már bringás turisták vagyunk, nem hagyhatjuk ki a Pedálo-zoo-t sem. Ebben a teremben két szobakerékpáron személyesen tapasztalhatjuk meg, hogy a tekeréssel elektromos energiát is képesek vagyunk termelni. Ennek konkrét jele, hogy a teremben elhelyezett képek akkor válnak láthatóvá, ha erőteljesen megtekertük a pedálokat. A legfelső szintről lélegzetelállító panorámában lehet részünk, észak felé pedig tiszta időben még a Mátra és a Bükk hegységek vonulatait is láthatjuk.

Vízi kalandok: Tiszafüreden és szemben a Kaland-szigeten számtalan vízi program vár ránk. Az eszköz tulajdonképpen mindegy, de a füredi-medencében érdemes vízi járművön kenu, kajak, SUP stb.) felfedezni a környék élővilágát. A Winnetou-könyvek kalandjait idéző túrát tehetünk a Holt-Tisza ágán vagy a Kis-Tiszán, nagyobb áramlástól, hullámoktól egyiken sem kell tartanunk. Az élmény viszont egyedülálló: olyan keskeny rejtekutakon haladunk keresztül, ahol a fák koronái összeérnek a fejünk fölött, a levegő pedig még annál is frissebb, mint amikor erdőben bringázunk, nem is beszélve a víz kellemes illatáról.  Szinte karnyújtásnyira van tőlünk a természet, megtapogathatjuk milyen a Tisza-tó egyik legjellegzetesebb vízi növénye, a sulyom, amelyből a szegények egykor lisztet készítettek. A helyiek által csak Tökös laposnak nevezett szakaszon láthatunk fehér tündérrózsát, békalencsét, rucaörömöt, s közben néhány errefelé honos madarat – szárcsát, búbos vöcsköt, valamint selyem-, szürke- és vörösgémet – is pár méteres közelségből láthatunk.

 

Akár egy napra mész, akár többre, vannak elengedhetetlen felszerelések, amiket jó ha magaddal viszel egy kerékpáros túrához. Egy kerékpáros táska mindig legyen nálad, ebbe kényelmesen el tudod pakolni a szerszámaidat, ha esetleg javítanod kellene valami apróságot útközben. Mindig legyen nálad lámpa, hiszen bármi történhet, ami miatt elhúzódhat a túrád és egyébként is a kötelező felszerelések egyike. Kulacsot mindig tarts magadnál, hiszen környezetbarát és kényelmesebb cipelni, mint a műanyag flakonokat.

A túraajánlat a Hervis támogatásával készült.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo