fbpx

Amstel Gold Race: Kreuziger szóló az utolsó 7 kilométeren – videó

Az inkább összetett menőnek számító cseh Roman Kreuziger, akitől a korábbi években kiemelkedően jó teljesítményt vártak háromhetes körversenyeken is, ma a holland klasszikuson, az Amstel Gold Race-en aratta pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

kreuziger

20 kilométer volt még hátra a 251 kilométeres, és a sok kis meredek emelkedőt összeadva 4000 méter szintet tartogató versenyből, amikor a Saxo Bank bringása az Amstel legendás emelkedője, a Cauberg utolsó előtti teljesítését követően szökött meg a főmezőnytől és állt össze egy csoporttal.

A kialakuló élbolyban olyan társakra lelt, mint az egyre jobb formába lendülő norvég Lars Petter Nordhaug (Blanco), a holland Pieter Weening (Orica-GreenEdge) vagy az olasz Giampaolo Caruso (Katyusa), s közben utolérték, majd magára is hagyták a verseny második felében „hihetetlen” szökést bemutató baszk Mikel Astarlozát az utóbbi napokban megtáltosodó Euskaltel csapatából.

A mezőny lőtávolban közeledett, ezért Kreuziger 7 kilométerrel a vége előtt bevállalta a szólót, s végül igaza lett, mert sem szökevénytársai, sem a mezőny nem mozgósított hatalmas energiákat az üldözéshez. A Caubergen a világbajnok Philippe Gilbert (BMC) már hiába demonstrált erőt, nem foghatta meg a cseh bringást az idén – a vb pályához hasonlóan – síkon kijelölt célvonalig.

Videón az utolsó kilométerek:

Az üldözőboly élén a spanyol Alejandro Valverde (Movistar) nyerte a sprintet, Gilberthez hasonlóan megmutatva, hogy vele is számolnunk kell majd a következő klasszikusokon. A Fleche Wallonne és a Liege-Bastogne-Liege másik esélyese, Joaquim Rodriguez (Katyusa) csúnyát bukott ma, ami biztosan nem erősítette formáját a jövő hétre.

Eredmény:

1 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 6:35:21
2 Alejandro Valverdo Belmonte 0:00:22
3 Simon Gerrans (Aus) Orica-GreenEdge
4 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step
5 Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
6 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky Procycling
7 Björn Leukemans (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
8 Pieter Weening (Ned) Orica-GreenEdge
9 Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team
10 Bauke Mollema (Ned) Blanco Pro Cycling Team

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo