fbpx

A tárcsafékek maradnak, a gyártók és az UCI sem ismerik el a veszélyt

A Sportszergyártók Világszövetsége közleményben határolta el magát a brit Owain Doull állításaitól, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) sem akceptálja a versenyzői szakszervezet fenyegetését.

kittel_tarcsafek_2

Mint ismeretes, múlt héten az Abu Dhabi Tour-on bekövetkezett baleset után a Team Sky versenyzője, Owain Doull azt állította, hogy cipőjét Marcel Kittel (Quick Step) kerékpárjának féktárcsája vágta el. A Sportszergyártók Világszövetsége a kerékpárgyártókat képviselve közleményében leírta, hogy teljes körű vizsgálatot folytatnak az ügyben. Bár még nem tartanak a végén, de a vizsgálat jelen szakaszában és a képi elemzések után is kijelenthető: nagy valószínűséggel kizárható, hogy a cipőn féktárcsa okozta a vágást.

A szervezet részéről azt is hozzátették, hogy a svájci igazságügyi szakértő, Ulrich Zollinger elemzése szerint Francisco Ventoso tavaly nagy port kavaró (és végül a tárcsafékek tesztidőszakának felfüggesztéséhez vezető) baleseténél sem támasztható alá, hogy a sérülését féktárcsa okozta a Párizs Roubaix-n. Véleménye szerint a kerékpár éles alkatrészei mind hasonló kockázatot jelentenek a sérülések szempontjából. A Sportszergyártók Világszövetsége továbbra is támogatja az UCI munkacsoportját, mely a tárcsafékek bevezetésén dolgozik, s melyben a gyártókon kívül a versenyzői szakszervezetek is képviselve vannak.

A versenyzői szakszervezetek viszont hétfőn jogi lépések megtételét helyezték kilátásba, ha az UCI nem függeszti fel újra a tárcsafékek tesztidőszakát, s nem vizsgálja felül a biztonsági követelményeket. A nemzetközi szövetség tudomásul vette ezt, azonban kitart, a tárcsafékek egyelőre maradnak a versenyeken. A klasszikus szezon közelgő eseményein várhatóan több csapat kerékpárjain is felbukkannak majd ezek az alkatrészek.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo