fbpx

A Rumsas család különös esete

Az országúti kerékpár rajongók mind ismerik Raimondas Rumšas-t, a litván versenyzőt, aki 2002-ben 3. helyezett lett összetettben a Tour de France-on. Pályafutása doppingbotrányoktól sem volt mentes, őt eltiltották, felesége pedig börtönbüntetést kapott. Két fia (Raimondas Jr. és Linas) követte apját, mindketten kerékpárversenyzőnek álltak, de úgy tűnik idén mindkét fiú pályafutása véget ért.

(AFP)

A történet ott kezdődik, hogy 2002-ben, amikor Rumsas 3. lett a Tour de France-on, a feleségénél egy autónyi doppingszert találtak miközben hazafelé tartott a versenyről. Az ügyet sokáig tárgyalta a bíróság és végül 2005-ben mindketten négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Közben Rumsas 2003-ban megbukott a Giro-n, ezért egy év eltiltást kapott és elvették a versenyen megszerzett 6. helyét. Később még visszatért és Grand Fondo-kon ért el kiemelkedő eredményeket (ahol nincs olyan komoly doppingellenőrzés, mint az UCI versenyeken).
Két fia született, Raimondas Jr. (1994) és Linas(1995), akik apjuk nyomdokaiba léptek, de sajnos a rossz értelemben. Idén májusban jött a hír, hogy a fiatalabbik Rumsas fiú, Linas, hirtelen rosszul lett és meghalt. A pontos okokat nem tudjuk, de erősen sejteni lehet, hogy mi játszott ebben hatalmas szerepet. A rendőrség nyomozást indított a haláleset után után és többféle doppingszert találtak Linas olaszországi lakásában és az autójában nagy mennyiségben. Összesen öt ember érintett az ügyben, akik ellen tiltott szerek forgalmazása, lopott áruk kereskedelme és a doppingellenes törvény megsértése miatt folytatnak nyomozást. Októberben jött a hír, hogy az idősebb fiú, Raimondas Jr., pozitív doppingmintát produkált, GHRP-6 peptid hormont találtak a mintájában.  Raimondas Jr csapata, az Olivano Locatelli és Salvatore Commesso (volt profi olasz kerékpáros) vezette Team Soligo Amaru’ Palazzago Sirio elhatárolódott az ügytől, állításuk szerint Raimondas Jr. Rumsas egyedül cselekedett.
A történet további érdekessége, hogy Litvánia a dopping elleni harcban nem igazán jár az élen, még mindig magán hordozza a keleti blokk jegyeit, nagyon könnyen hozzá lehet jutni tiltott szerekhez, lehet nem véletlenül volt mindhárom Rumsas érintett ilyen ügyekben.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo