fbpx

További intézkedések várhatóak a rejtett motorok ellen

Mostanában minden médiából az folyik, hogy a szeptemberben megválasztott új UCI elnök, David Lappartient, mindent meg fog tenni azért, hogy a kerékpársportból eliminálja a mechanikai doppingot. De jogosan merülhet fel bennünk az a kérdés, hogy milyen mechanikai doppingról beszél, hiszen mindössze egy versenyzőt kaptak el motoros rásegítés miatt UCI versenyen. Lássuk, mi van a történet mögött.

A szakértők szerint az új elnök azért győzte le a választásokon a korábbi elnök brit Brian Cookson-t, mert teljes mellszélességgel kiállt a mechanikus dopping (rejtett motorok) ellen, ráadásul elődje nem teljesen tisztázott körülmények között szerezte be a motorok ellenőrzésére szolgáló tableteket. A történet további pikantériája, hogy gyakran beszélnek mechanikus doppingról, de eddig csak egy kerékpárban találtak UCI versenyen, 2016-ban a Cyclocross VB-n, a belga U23 versenyzőnő, Femke Van den Driessche, használt rejtett motort, (szigorú büntetést is kapott érte, 6 évre eltiltották). Idén júliusban egy 53 éves amatőr kerékpáros bukott le Brescia-ban, októberben pedig egy 43 éves szintén amatőr francia férfinél találtak motort az ellenőrzés során. Könnyen belátható, hogy ezek nem jelentős esetek, ezek alapján nem lehet ráhúzni a profi mezőnyre, hogy mechanikai doppingot használnak, de akkor mégis miről beszél Lappartient?
A választ lehet megadja a francia sport tv szeptember forgatott műsora, ahol bemutatják, hogy az ellenőrzéshez használt tabletek valójában mennyire hatékonyak. A videó alább látható, francia vagy angol tudás szükséges hozzá.

Röviden összefoglalva arról van benne szó, hogy a tabletek, csak a hagyományos középcsapágyba épített motorok felderítésére használhatók és akkor is nagyon gondosan kell eljárniuk az UCI ellenőröknek, hogy felderítsék azt, ráadásul rengeteg hamis pozitív eredményt mutatnak, ami szintén nem szolgálja az ellenőrzés hatékonyságát. Varjas István is megjelenik a műsorban egy kerékagyba épített motorral, ezt is tesztelik a tablettel, de az eredmény negatív. Arról is szó van a videóban, hogy a tabletek valójában kiválthatóak egy mobiltelefonnal, felesleges volt drága pénzeket erre költeni és az is kiderül, hogy a tabletek gyártója egy olyan angol cég, akinek nem az ilyen készülékek gyártása a profilja.

Persze lehet, hogy ez csak egy összeesküvés-elmélet, de lehet, hogy mégis van mögötte valami és valamiért megválasztották idén Lappartient-t Cookson helyére, idővel remélhetőleg kiderül.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások