fbpx

A Magyar Antidopping Csoport éves mérlege: 900 mintavétel, 6 pozitív eset – ebből az egyik kerékpáros

A Magyar Antidopping Csoport befejezte a 2010. évi állami mintavételeket, és sajtótájékoztató keretein belül megtartotta éves beszámolóját 2010. december 9-én a Magyar Sport Házában. Az idei 900 állami mintavétel során regisztrált pozitív esetek feldolgozása alapján összesen 6 magyar sportoló szervezetéből mutattak ki a Tiltólistán szereplő anyagot, egy sportoló esetében pedig doppingvétséget megalapozó magatartás került regisztrálásra – mivel a mintavételt a szabályos kijelölés megtörténte után a sportoló visszautasította.

Dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője

Dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője

A sajtótájékoztatón a Magyar Antidopping Csoport (Hungarian Anti-Doping Group – HUNADO) részéről Dr. Tiszeker Ágnes ügyvezető beszélt a szervezet éves tevékenységéről, illetve a jövőbeli célokról, míg a szaktárca részéről Dr. Fazekas Attila, a Sport Szakállamtitkárság Sportigazgatási Főosztályának vezetője a jogi környezettel kapcsolatos tudnivalókat ismertette.

Dr. Fazekas Attila, a Sport Szakállamtitkárság Sportigazgatási Főosztályának vezetője

Dr. Fazekas Attila, a Sport Szakállamtitkárság Sportigazgatási Főosztályának vezetője

A mintavételek során 603 férfi- és 297 női sportoló került ellenőrzésre 2010-ben. A mintavételek többsége (86%) versenyen kívüli időszakban történt, az ellenőrzések döntő többsége (92%) előre nem bejelentett volt. Az egyes sportágakban végrehajtott mintavételek számát az adott sportág doppingolás szempontjából nyilvántartott veszélyeztetettsége befolyásolta, ilyen tekintetben a kerékpársport, ezen belül pedig az országúti kerékpársport kiemelt helyt foglal el a listán. A legtöbb mintavétel 2010-ben az atlétáknál történt, őket a kajak-kenusok, az úszók, a labdarúgók, majd az országúti kerékpárosok követik. Az országúti szakágban (ebbe beletartozik a pályaszakág is, tekintve, hogy az idei országos bajnokságon jelen voltak a doppingellenőrök, ezek a mintavételek azonban nem szerepelnek külön megjelölve) idén 47 mintavétel történt, ebből egy zárult pozitív eredménnyel. A hosszútávú országúti országos bajnokságon az U23-as Iszkádi Tamás mintája bizonyult pozitívnak (a jegyzőkönyv szerint: Stanozolol és Tesztoszteron – S1/1/A és B csoport – Anabolikus Androgén Szteroidok pozitív minta).

Mindemellett a BMX szakágban 7, a hegyikerékpárosoknál pedig 4 ellenőrzés történt, összesen tehát a bringásoknak idén 58 mintavételben volt részük. Mivel egy mintavétel költsége 100.000 forint körül mozog, megjegyzendő, hogy a doppingellenőrzésre fordított 2010-es állami pénzösszeg meghaladja a sportág az állam által biztosított éves működési támogatását.

HUNADO éves sajtótájékoztató, 2010. december 09.

HUNADO éves sajtótájékoztató, 2010. december 09.

A HUNADO tevékenysége a konkrét mintavételek mellett még számtalan területet érint, erről és a szervezet 2010-es eredményeiről kaphattak áttekintést a sajtótájékoztató résztvevői.

A doppingellenes ismeretek széles körben való terjesztése érdekében a Magyar Antidopping Csoport 2010-ben is megtartotta kétnapos, „Doppingellenőrzési ismeretek” című képzését, mely idén is nagy sikert aratott. Az oklevelet adó tanfolyamot 191 fő végezte el.

A Londoni Olimpiai Játékok Szervező Bizottsága a HUNADO 20 doppingellenőrét választotta be a 2012-es nyári olimpiai játékok nemzetközi doppingellenőri csapatába. A nem rendező országból kiválasztott doppingellenőrök számát tekintve ez Európában egyedülálló megtiszteltetést jelent.

A közép-európai országok közös elhatározásaként megújításra került a Közép-Európai Regionális Doppingellenes Szervezet (CEADO), melynek elnökéül a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét választották.

A nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemzetközi jogharmonizációért felelős igazgatója – Rune Andersen – és munkatársa – Emiliano Simonelli – a hazai doppingellenőrzés és doppingellenes munka felülvizsgálatára valamint a WADA auditálása céljából szeptemberben Magyarországra látogatott. A vendégek elismerésüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy jól működő, hatékony doppingellenőrzés van Magyarországon, amely minden szempontból megfelel a nemzetközi elvárásnak, és megerősítették a Magyar Antidopping Csoport nemzetközi akkreditációját.

A WADA álláspontja szerint Magyarország doppingolás szempontjából pillanatnyilag nem számít veszélyeztetett országnak, a magyar sportolók nemzetközi megítélése tehát ilyen tekintetben teljesen pozitív – ez a 2004-es athéni olimpia doppingbotrányai után mindenképpen előrelépésként értékelhető.

További információk: www.antidopping.hu

Szöveg: HUNADO sajtóközlemény, HBalage
Fotó: HBalage

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo