fbpx

A 25 éves Kellys 2016-os kínálata az Eurobike-on

Patinás, világszerte ismert márkától vásároljuk következő bicajunkat, vagy nézzünk inkább körül saját házunk táján? A kérdés nem könnyű a honi kerékpárosok számára, mindazonáltal számos érv szól amellett, hogy 2016-ban egy kelet-európai gyártó nemzetközi megmérettetésben is kiváló eredményeket mutató bicaján szeljük a magyar utakat, hegyi ösvényeket. A 25 születésnapját jövőre ünneplő szlovák Kellys pedig kétségtelenül az egyik legrégebben elérhető „környékbeli” márka…

eurobike_kellys_2016_130b

Divinec fivérek 1991-ben döntöttek úgy, hogy életüket egy nagy kerékpármárka kialakításának szentelik, órák ezreit fektetve az álomba, megalapítva az egyik első szlovákiai kerékpár-összeszerelő üzemet, majd dinamikusan terjeszkedve a cseh, lengyel és magyar piac irányába…

A következő hasonlat talán kissé erőltetett, azért felvázolnám. A párválasztás előtt álló fiatalok rendszerint a magazinok lapjairól szépen mosolygó topmodelleken legeltetik szemüket, ellenben a konkrét párválasztás kérdésében nem ragaszkodnak a fantazmagóriákhoz: környezetükben, kultúrájukban keresik életük párját. A kelet-európai kerékpárgyártók tisztában vannak a helyi kerékpározás fizikai lehetőségeivel – mind az úthálózat minőségével, mind a domborzati vagy éppen terepviszonyokkal –, illetve a régióban élő bicajosok anyagi lehetőségeivel. Minden téren törekednek a helyi igények lehető legjobb kiszolgálására, bekalkulálva a pénztárca vastagságát, sajnos sok esetben éppen „vékonyságát”. Kétségtelen, hogy a Kellys fejlesztőmérnökei, az összeszerelő üzemben dolgozók, de még a cégvezetők sem éppen nyugati bérekért dolgoznak…

eurobike_kellys_2016_100

Ma már egyetlen területen sincs lemaradásuk a nagy gyártókkal szemben: a legtöbb kerékpárszegmensben a legmagasabb szintű technológiát kínálják – szerencsére továbbra is „jó szomszédhoz” illő baráti áron…

Mint már említettem, a Kellys márka jövőre ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, sikerük jó példa arra, hogy kitartással, elhívatottsággal és szorgalmas, lelkiismeretes munkával még a legmerészebb álmok is megvalósíthatók. A Divinec fivérek 1991-ben döntöttek úgy, hogy életüket egy nagy kerékpármárka kialakításának szentelik, órák ezreit fektetve az álomba, megalapítva az egyik első szlovákiai kerékpár-összeszerelő üzemet, majd dinamikusan terjeszkedve a cseh, lengyel és magyar piac irányába. Ma már a világ 35 országában kaphatóak a saját fejlesztésű, technikai szempontból is világszínvonalat képviselő Kellys kerékpárok, a 2016-ban megvásárolható több mint 150 modell a bicajozás lényegében minden szegmensét lefedi.

eurobike_kellys_2016_122
A széles kínálat és a bővülő piaci részesedés mellett a Kellys kerékpárok továbbra is ár-érték arányukkal hívják fel magukra a figyelmet, amely mögött az évek során egyre gazdagabb technikai tartalmat figyelhetünk meg. Ma már egyetlen területen sincs lemaradásuk a nagy gyártókkal szemben: a legtöbb kerékpárszegmensben a legmagasabb szintű technológiát kínálják – szerencsére továbbra is „jó szomszédhoz” illő baráti áron. Ennek tükrében alig meglepő, hogy az MTB maraton versenyeken, illetve a hazai utakon körbenézve miért látunk oly sok Kellys bringát!

eurobike_kellys_2016_143
A jeles évfordulóra a szlovák cég még letisztultabb kínálattal jelentkezik, amely az MTB vonalon egy új fejlesztésű versenyszintű DH-géptől indulva az egyre népszerűbb Enduro stíluson keresztül a maratonversenyeken már bőven bizonyított összetelósokig, a fürge cross country gépekig, illetve a minden igényt kielégítő dirt masinákig terjed. Az aszfalton sportolók, túrázók vagy közlekedők is magas technikai színvonalat képviselő, minőségi kerékpárokat választhatnak a Kellys kínálatából.

eurobike_kellys_2016_119
Mielőtt még az új Kellys DH-nehézbombázót bemutatnánk, jegyezzük meg, hogy a merevfarú 650b kerékméretű karbon Hacker váz is jelentős átalakításon ment keresztül. A Kellys által szponzorát XC-csapatok és -versenyzők visszajelzéseit figyelembe véve egy kompromisszummentes új váz született. Az irányítás finomodott, a tömeg csökkent, a stabilitás pedig a tartóssággal és megbízhatósággal együtt fokozódott. A legmagasabb teljesítményhez elsőrangú alapanyagok szükségesek: a Hacker a legjobb, gondosan válogatott és elhelyezett karbonszövetekből készül, optimalizálva a stabilitást, a tömeget és a kényelmet. A 12 mm-es hátsó átütőtengely, a tapered fejcső és a robusztus középrész is kiveszi részét a teljesítmény maximalizálásából. A bowdenek vázon belül futnak, így növelve a Hacker megbízhatóságát – még a legcudarabb időjárási körülmények közt is.

eurobike_kellys_2016_106
A vadiúj fejlesztésű Noid a technikai megoldások iránt legigényesebb felhasználási területen bizonyítja, hogy a szlovák kerékpárfejlesztők értik mesterségüket. Több évnyi munka eredménye az Eurobike-on bemutatott DH-specifikus Kellys modell, amelyben természetesen a márka által szponzorált kiváló versenyzők is kivették részüket. A Kellys mérnökei egy rendkívül fejlett hátsó felfüggesztés-rendszert hoztak létre, amely a RockShox Vivid vagy Kage taggal, illetve a Boxxer villákkal minden eddiginél magasabb teljesítményszintet tesz lehetővé. A vázgeometria a finom irányítást helyezi előtérbe, egyben fokozva a tapadást és a menetstabilitást. A két elérhető modell (Noid90/Noid70) felszereltsége sem hagy sok kívánni valót maga után: a kezelést és az erőátvitelt a Shimano homogén Saint és Zee szettjeire bízták a fejlesztők.

eurobike_kellys_2016_145
A tavaly bemutatkozó Eraser a szlovák gyártó monocoque karbonvázas 650b kerékméretű enduro montija, természetesen átütőtengellyel felvértezve a stabilitás jegyében, illetve a vázhoz méltó felső kategóriás felszereltséggel ellátva. Alacsony tömege megkönnyíti az enduroversenyek és -túrák egész napos mászásait, a 160 mm rugóút pedig a hajmeresztő ereszkedések tesz lehetővé. Az Eraser egyetlen változatban elérhető kompromisszummentes gépcsoda.

eurobike_kellys_2016_147

A legmeghatározóbb Kellys technikai fejlesztés mindenképpen a Ratio Trail Control Link felfüggesztésrendszer, amely virtuális forgáspont alapú, aktív mozgáskarakterisztikát tesz lehetővé, emellett szűri a hajtás és fékezésből érkező erőhatásokat. Az eredmény egy finoman meginduló, progresszív, hosszú utas felfüggesztés, amely ugyanakkor kiváló hajtáshatékonyságot tesz lehetővé. Ideális megoldás az enduro-, trail- és maratonkerékpárok számára, amilyen az Kellys a 650b kerékméretű Swag vagy 29-er Reyon modell.

eurobike_kellys_2016_128
A Kellys mérnökei persze nem csupán lemásolták a már rendelkezésre álló virtuális forgáspontrendszerek valamelyikét, hanem kidolgoztak egy finoman progresszív, 1:2,5-től 1:2,7-ig terjedő áttételi arányt hozzá. Ez ideális kompromisszum a „vajpuha”, véget nem érő rugóútérzés és az ezzel sajnos együtt járó túlzott pogózás közt – természetesen az adott rugóút, a kiválasztott rugóstag, illetve a vázgeometria függvényében. A virtuális forgáspontnak köszönhetően a fékezés a felfüggesztés működésére nincs hatással, azaz nem blokkol ereszkedéskor. És mivel a hátsó kerék mozgásíve majdnem függőleges (teljes berugózáskor kissé csökken a tengelytáv-hossz) nincs visszarúgás, illetve a pedálozás is csak kis mértékben mozgatja a felfüggesztést. Egy dolog viszont rendkívül fontos az új rendszer esetében: lévén a végletekig optimalizált, koherens egységet képez, kizárólag a tervezők által választott rugóstaggal működik megfelelően.

eurobike_kellys_2016_127
Az enduro-orientált Kellys Swag aluvázas Ratio Trail Control Linkes modell 2016-ban három változatban lesz elérhető. A csúcsmodell a legújabb SRAM 1×11-fokozatú GX-szettel érkezik, továbbá SRAM 2×10-es X5/GX és Shimano Deore/SLX felszereltséggel is elérhető lesz. Bemutatkozik a vadiúj RockShox Yari 2016-os endurovilla, illetve a Suntour magas színvonalú 160 mm-t tudó Aion levegős modellje. A Swag esetében az eredmény egy relatíve könnyű, köztes kerékmérettel rendelkező enduro monti, amely 160 mm hosszú rugóút mellett alkalmazza a Ratio Trail Control Link fejlett működését.

eurobike_kellys_2016_124

eurobike_kellys_2016_148A Ratio Trail Control Link felfüggesztés elérhető lesz 29-er kerékmérethez is Reyon modellnév alatt, mindez 120/100 mm rugóúttal, így elsősorban maratonfelhasználásra ajánlható. Háromféle felszereltség közül választhatunk a Shimano XT/SLX-től Deore-ig. A Reyon 50 csúcsmodell Fox 32 Evolution telót kap 15 mm-es átütőtengellyel, gazdag állítási lehetőséggel. A CrankBros kerékszett és a Schwalbe Racing Ralph külső ideális választás a maratonversenyekhez: a fejlett felfüggesztéssel felvértezve nehezen tudnánk a Rayonnál jobb tippet adni a patinás gyártók kínálatában. A Reyon elérhető lesz még két szerényebb felszereltségű változatban (Reyon30/Reyon10), amely ugyancsak a fejlett Ratio Trail Control Link működését kínálja.

A Kellys össztelósok között 2016-ban kapható lesz egy elsősorban maratonfelhasználásra tervezett 650b kerékméretű monti Tyke modellnévvel, 120/120 mm rugóúttal, átütőtengelyekkel, Shimano XT/SLX-től Alivióig terjedő felszereltséggel. Említésre méltó még a korszerű Tapered kialakítású fejcső, továbbá a legkedvezőbb árú modell esetében is levegős telót kapunk minőségi Schwalbe külsőkkel, tehát 2016-ban a Kellys itt húzza meg a teljesítményorientált össztelős határát.

eurobike_kellys_2016_112
A merevfarú MTB bringák világában is lesz bőven újdonság 2016-ban. A 650b kerékméret gyors elterjedése ebben a szegmensben is jól megfigyelhető, de van szerencsére nem tűnt el a „nagykerék” sem a minőségi kínálatból. Az Stage például egy monocoque karbonvázas 29-er teljes Shimano XT felszereltséggel, elképesztően menő Crank Brothers Cobalt kerekekkel, illetve csúcs Fox villával. A Stage két további takarékosabb felszereltségű, de azonos vázra épülő változatban is elérhető lesz.

eurobike_kellys_2016_108
eurobike_kellys_2016_110További két 29-er merev széria szerepel a 2016-os kínálatban: a Gate és a TNT. Az előző „triple butted” aluvázat alkalmaz fejlett és maximálisan optimalizált hidroforming kialakítással. A TNT Alutec HT vázas, de azonos geometriával, mint a „nagytestvér”. A fejcső a Gate családnál tapered (kúpos) kialakítású, illetve itt is érdemes megemlíteni, hogy még a „hármas fogat” legalacsonyabb szintű modellje is levegős telót kap Deore felszereltséggel. A TNT hat változata már a szélesebb kerékpáros közönségnek szól, de az alap még mindig egy minőségi, könnyű 29-er váz, amely tavaly már bizonyította képességeit.

eurobike_kellys_2016_118
A cikk elején említett új Hacker a merevfarú karbon 650b prémium szériát képviseli a Kellysnél, egy kétségtelenül maximalista szemlélettel tervezett család, a piramis csúcsán a 90-es modellel, amely teljes vadiúj Di2 1×11 XTR felszereléssel kerül a boltokba. Ehhez már dukál a Crank Brothers Cobalt kerékszett, illetve csúcskategóriás Fox villa. Ilyet hajt többek közt a Kellys Bike Ranch Team, az egyik legsikeresebb szlovák profi MTB-különítmény is.

Persze lesz megfizethetőbb Hacker is: a négy változat legalsó szintjén még mindig egy RockShox Gold TK Solo Air telót találunk SRAM X9/X7-mix szettel, ami nem éppen gyenge „eresztés”! A Hacker alatt további három aluvázas 650b gépcsalád kap helyet: a Thorx triplán húzott hidroforming alumínium csövekből készül tapedred fejcsővel, hajlított felső- és ülőcsővel, versenyzésre kihegyezett geometriával, ráadásul 2016-ra hátsó átütőtengellyel! Az SLX/XT alkatrészek és a Rock Shox villák akár maratonokon is megállják a helyüket. A Madman sorozat a szélesebb közönségnek szánt 27,5″-os merevfarú Alutec alapanyagú vázzal, tapered fejcsővel és még a legegyszerűbb modell esetében is levegős telóval, illetve Shimano Alivio szettel. Végezetül a Spider család hat változata egyszerűbb vázkialakítással és -alapanyaggal rendelkezik, szerényebb felszereltség mellett biztosítja a köztes kerékméret előnyeit. A 650b-s trend jövőre mindent visz!

eurobike_kellys_2016_113
A hagyományos – manapság ódivatúnak tartott – 26″-os kerékméretet a 2016-os kínálatában a belépőszintű Viper család képviseli. (Halkan megjegyzem én a mai napig az MTB őskorában megfogant kerékméret használom, és nem érzem, hogy panaszkodnom kellene szeretett montimra!) A Kellys hölgyeknek szánt MTB vonalában is visszaköszön a 26”, bár a felsőbb kategóriás modellek itt is 650b méretben készülnek. A KLC Women Mountain sorozat egyetlen színes modellcsaládot vonultat fel a fokozódó nemzetközi versenyben: a Vanity modell nyolc változatából a felső négy 650b kerékméretű vázzal rendelkezik, drasztikusan ejtett felsőcső (erre elsősorban a nagy kerékméret és a kis vázméret ellentmondása miatt van szükség), továbbá rövidebb és magasabb vázgeometria, Shimano Deore vagy Acera felszereltség jellemzi. A maradék négy modell 26″-os, érdekes, karakteres színváltozatokban, alsó-középtől egészen belépő szintű felszereltségig elérhető.

A KLC Women Mountain sorozat egyetlen színes modellcsaládot vonultat fel a fokozódó nemzetközi versenyben...

A KLC Women Mountain sorozat egyetlen színes modellcsaládot vonultat fel a fokozódó nemzetközi versenyben…

eurobike_kellys_2016_139
És ha már 26”-os kerékméretnél tartunk, ne felejtsük el említeni a dirt vonalat, amely a Kellys-nél D1RT-nek kell írni, a modellcsalád pedig a Whip (lásd „ostor”) névre hallgat. A célnak megfelelő strapabíró, erős, ellenálló, mindazonáltal dögös megjelenésű gépek, a szakág igényei szerinti felszereltséggel. Érdekességképpen az öt modell közül a rangsorban második Whip50 single speed, Manitou Circus telóval és hidraulikus tárcsafékkel felvértezve.

eurobike_kellys_2016_129
Az országúti kerékpárok tekintetében sem vallanak szégyent a szlovákok: az URC és ARC modellek már régóta népszerűek hazánkban. Az előbbi széria iCAD elnevezésű karbontechnológiát alkalmaz, bringái versenyzésre termettek, a csúcsot jelentó URC 90 például 9000-es Dura Ace szettel szerelt Mavic Ksyrium Elite kerékszetten suhan. Az ARC “triple butted” aluváza is tapered fejcsöves, korszerű design, 11-fokozatos Shimano 105-ös szettel is elérhető.

eurobike_kellys_2016_140

A Kellys Cross és Urban vonalat magas technikai szintet képviselő modellek képviselik – pontosan ahogy azt a patinás európai nagy gyártók esetében már megszokhattuk. A Cross széria lényegében a trekking stílus, azaz terepre is alkalmas, telós 700c kerékméretű modelleket tartalmaz, míg az Urban ugyanilyen kerékmérettel részben telós, részben merevvilás, általában kopaszgumis városi “igáslovakat” vonultat fel. Ez utóbbiban a minőségi szegmens elnevezése Fitness, amely esetében akár Deore szettel szerelt könnyű “triple butted” csöves Kellys paripákon is suhanhatunk a város utcáin: természetesen trendi “urbánus” megjelenéssel párosítva!

eurobike_kellys_2016_137
Ha már apa és anya is Kellys gépen gurul, a gyerekek se maradjanak ki a jóból! Kapható többek közt a feltűnő színű 12”-os futóbringa-család, a pedálos 16″ és 20″-os ízléses fiús-lányos színvilágban, a 20-as kerékméretű Lumi pedig már váltós bicaj. Az ifiknek szánt 24″-os Kiter és már-már vérprofi montit idéző Marc sorozat láttán a család sarjainak sem lehet oka a panaszra. Ez már egy tényleg komoly gyerekkerékpár-szekció, méltó egy patinás vezető márkához!

eurobike_kellys_2016_136eurobike_kellys_2016_131

Végezetül a Kellys széles palettáján nemcsak komplett kerékpárok, hanem ruhák és kiegészítők is szerepelnek, ráadásul nem is éppen szerény választékban! Többféle divatos mez, táska és bukósisak mellett alkatrészek közül is válogathatunk. 2016-ra már olyan széles a ruházati és a kiegészítő paletta, hogy a szlovák cég kénytelen volt egy második katalógust kiadni kizárólag ilyen tartalommal! A ruházat tekintetében külön kollekció készül az extrém kerékpárosoknak, a hobbi montisoknak, a versenyzőknek, illetve a mindennapi közlekedőknek. A bukók terén MIPS-szabványnak megfelelő bukók is rendelkezésre állnak, a kerékpáron ingázók pedig még a széles táska-, kerékpárzár-kínálatból is bátran csemegézhetnek!

További információ a forgalmazó honlapján.

(x) [divider scroll_text=”A 25 éves Kellys 2016-os kínálata az Eurobike-on”]

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo