fbpx

A 102. Giro d’Italia képekben és számokban

Először követhettük a Giro d’Italia-t a helyszínen abban a tudatban, hogy a rózsaszínű cirkusz jövőre Magyarországon, a hazai kerékpársport rajongók számára is kézzel fogható közelségbe kerül majd.

A következő összeállításban olyan fotókat próbáltam válogatni, melyek nem elsősorban a verseny döntő mozzanatairól, inkább a hangulatról, a főszereplőkről, a helyszínekről és a szurkolókról szólnak, hátha minél többen kiállunk jövőre az utak szélére. Mankóként a számok is – növekvő sorrendben – segítségünkre lesznek, így talán még beszédesebbek a képek az utókor számára:

1: Először nyerte a Giro d’Italia-t ecuadori versenyző a Richard Carapaz (Movistar) személyében. A 26 éves győztes személyében szerény, higgadt sportolót ismerhettünk meg.

3: Carapaz rajtszáma, amiből látszik, hogy nem ő volt eredetileg a kapitány, de a mezőnyben idén mindig jó döntést hozott, éretten versenyzett csapata hathatós segítségével, és ez a végén győzelmet ért.

6 hegyi befutó: izgalmakban nem volt hiány, szokták mondani, hogy mindig az a jó verseny, amikor a hegyek döntenek, nem az időfutamon letekert kilométerek. Nem utolsó sorban a táj is mindig lenyűgöző volt.

39,291: az idei Giro átlagsebessége km/h-ban, ami nem túl gyors, de figyelembe kell venni, hogy az első két hétben sokszor volt sötét az ég.

59 cég támogatta a versenyt, impozáns szponzorfalat láthattunk az eredményhirdetéseken (a képen a legjobb fiatalnak járó fehér trikót megnyerő kolumbiai Miguel Angel Lopez, az Astana kapitánya).

60 kilométernyi időfutam volt az idei olasz körversenyen, de hiába nyert kétszer is Primoz Roglic (Jumbo-Visma), hiába tekert hatalmasat az utolsó napon Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), végül a legjobb hegyi menő nyert.

142 versenyző fejezte be a 102. Girót a 176-ból, sokan sebekkel tarkítva. Rafal Majkának például lehet a szakaszgyőzelmébe került a 20. napon elszenvedett bukás.

147 helyen állt meg a Giro d’Italia híres karavánja, amiben helyet kapott a 2020-as magyarországi startot hirdető busz is, valamint a képen látható sátor is mindig ott volt a rajt- és célvárosokban.

198 országban közvetítették élőben a versenyt, sokszor alig lehetett elférni a kameráktól.

533 kerékpáros vett részt a Giro E-n, a versennyel párhuzamoson futó eseményen, aminek keretében elektromos rásegítéses kerékpárok nyergében kerülték körbe Olaszországot ugyanazokon az utakon, mint a versenyzők. (Erről nemsokára bővebben is beszámolunk a Bikemagon.)

1 500 cikk jelent meg a Giróról Carapaz szülőhazájában a verseny utolsó hetében – a képen a győztes szülei láthatók, akik Veronában már élőben szurkoltak híressé vált fiuknak.

1 735 akkreditált fotós és újságíró követte a 102. Giro d’Italia-t.

3 537,6 kilométert tett meg a mezőny az idei Giro során.

9 775 szurkoló tombolt a veronai Arénában a Giro utolsó napján.

50 000 gyerek vett részt a Giro közben a Biciscuola bringasuli programban, s közben a versenyzők is példaértékű figyelmet szenteltek a kicsikre, szinte minden körülmények között szívesen osztottak autogramokat, apró ajándékokat.

73 078,68 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a Giro során, aminek 92,1%-a a Green Ride projekt keretében újrahasznosításra kerül. A versenyzők nem akárhol dobálták el a kulacsokat a szurkolóknak, hanem úgynevezett zöld zónákban.

2 800 000 követője van már a Girónak a közösségi médiában – a képen látható úr idén még maradt az offline felületeknél.

3 700 000 volt a legnagyobb nézőszáma a RAI televíziós adásának a 20. szakaszon.

80 000 000 oldalletöltést produkált a giroditalia.it a három hét során, ebből valószínűleg rengeteg olasz szurkoló éppen a képen látható Vincenzo Nibali eredményeit böngészte, akinek idén meg kellett elégednie a 2. hellyel.

Fotók: Takács Tamás

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo