fbpx

Segítség, hullik a hajam!

Szinte nincs olyan nő vagy férfi, aki ne rémülne meg attól, ha reggelente a fésűjében egyre több hajszálat talál, a fejbőrén pedig olyan foltokat fedez fel, ahol ritkábban nő a haj. Bár a hajhullás egy bizonyos fokig teljesen természetes és normális jelenség, azonban akad egy szint, amit átlépve már jogossá válik az aggodalom.

Mi számít hajhullásnak?

A hajszálaknak van egy meghatározott életciklusa, melyben az úgynevezett növekedési fázis évekig is eltart. A fejünkön lévő hajszálak kb. 85%-a ebben a szakaszban van. Amikor a növekedés megáll, a hajhagyma nem kap több tápanyagot a hajgyökértől, ezáltal elhal, a hajszál pedig kihullik. Néhány hónap pihenés után a gyökér újabb hajhagymát növeszt, amiből új hajszál nő ki, a folyamat pedig kezdődik elölről.

Az elhalt hajszálak kihullása tehát természetes dolog, azonban az összes hajunknak mindössze 3%-a van egyidőben ebben a szakaszban. Ha naponta átlagosan több mint 100 hajszálat veszítünk el, akkor már hajhullásról beszélünk. Különösen akkor, ha helyettük nem nőnek újak, és a haj jól láthatóan ritkulni kezd.

Természetesen meg kell különböztetnünk egymástól az időszakos és a tartós hajhullást. Az előbbi kialakulhat évszakváltáskor, illetve nők esetében szülés után, vagy a hormonális fogamzásgátlók abbahagyását követően. Amennyiben viszont a hajhullás pár hétnél vagy hónapnál hosszabban fennálló jelenség, akkor mindenképp érdemes utánajárni a kiváltó okoknak.

Melyek lehetnek a tartós hajhullás okai?

A hajvesztést számos tényező előidézheti, ezeknek a feltárása sokszor nem könnyű. Amit azonban minden esetben megtehetünk, hogy olyan hajápolókat használunk, amelyek erősítik regenerálják a hajat és a fejbőrt, valamint a belsőleges táplálást sem szabad elhanyagolnunk. A Helia-D hajápoló termékei segítenek újra erőssé és dússá varázsolni hajkoronánkat, a tüneti kezelés mellett azonban ne legyünk restek felderíteni a hajhullás kiváltó okait sem, melyek például a következők lehetnek:

  • Rossz hajápolási szokások: a túl szorosan összefogott haj, a gyakori hajfestés, a forró levegős hajszárítás, illetve a hajvasaló vagy a hajsütővas rendszeres használata is előidézhet hajhullást, valamint az UV-sugárzás is káros a fejbőrre.
  • Tápanyaghiány: a drasztikus fogyókúrák, illetve az egyoldalú helytelen táplálkozás következtében a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz, amely a haj ritkulásában is megmutatkozhat.
  • Hormonális okok: az androgén hormon túlzott jelenléte férfiaknál gyakran okoz hajhullást, a nőknél pedig általában a menopauza után figyelhető meg e jelenség.
  • Gyógyszerek, betegségek: a szervezetben lévő krónikus gyulladások, kezeletlen fertőzéses gócok, cukor- vagy pajzsmirigybetegség, illetve rengeteg gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet a hajvesztés.
  • Stressz: a test védekező mechanizmusai miatt a haj és a bőr állapota fokozatosan romlásnak indulhat, és megjelenhet az intenzív hajhullás.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo