fbpx

4 ok amiért a bringások nem szeretnek futni

Keresed a kifogásokat, hogy miért nincs kedved futni? Cikksorozatunk következő részében a bringásból futóvá lett NedyBali segít eligazodni a kifogások útvesztőiben, és megoldást mutat azokra a (mondvacsinált) indokokra, amelyek miatt legtöbben abbahagyják a futást, még mielőtt úgy igazán elkezdték volna.

Tapasztalt bringásként jól tudom, hogy mennyire nehéz belekezdeni egy teljesen más jellegű állóképességi sportba. Új izomzatokat mozgatsz meg, új problémákkal és kihívásokkal találkozol. Biztosan te is érezted már úgy, hogy elindultál futni, de túl lassú volt, vagy unalmas, vagy épp patakokban folyt rólad az izzadtság és még a térded is megfájdult út közben. Ezekre a legjellemzőbb problémákra próbálunk most megoldást találni.

 

Mert unalmas?!

Lehet, hogy eddig azért tartottad unalmasnak a futást, mert pályán, vagy városban a házak között futottál. Ha így van, akkor irány a terep! Terepfutás közben nagyon sok olyan, számodra ismeretlen helyet is felfedezhetsz, ahová például kerékpárral tilos bemenni, vagy technikailag nem megoldható. A terepfutás nagyon jól erősíti a keringést és emellett a bringán pedig nagy hasznát fogod majd venni az emelkedők megmászásánál.

Menj olyan időben, vagy olyan időjárásban futni, amikor nem szívesen ülsz fel a bringára! Hidd el, egyből rájössz majd, hogy sötétben kényelmesebb a futás, mint a tekerés, és az erős, szeles, esős időjárás is jobban alkalmas a futásra, mint a bringázásra. Mellesleg, amíg futsz, addig sem kopik a láncod, és nem törik le a sártól a bringád váltója. Szóval, ha jobban átgondolod, akkor egész sok pénzt is megspórolhatsz a futással.

Jó társaságban gyorsabban telik az idő. Ha eddig egyedül futottál és azért tartottad unalmasnak a futást, akkor keress olyan motiváló futóközösséget, akik a te szinteden vannak, és jól érzed velük magad.

 

Mert a térdem nem bírja a dinamikus terhelést

Az első dolog, amit észrevesz egy bringás, amikor elkezd futni, az az, hogy az izomzata és a keringése alkalmas a futásra, de az ízületei nehezen bírják a terhelést. Kezdd el fokozatosan a futást, hogy megszokja a szervezeted az újfajta terhelést!

Sok bringás úgy gondolja, hogy futni bármilyen cipőben lehet. Ezért előkapja a régi sportcipőjét, amiben kirándult és sétált már 2-3 évet és irány futni. Ez tökéletes út a sérüléshez és ahhoz, hogy villám gyorsan el is vedd a kedved a rendszeres futástól. Jól jegyezed meg: futócipőt, futóboltban vásárolunk és csak futásra használjuk! Hiszen egy futócipőnek is van maximális élettartama, pont ugyanúgy, mint egy bringaláncnak. Egy futócipőt maximum 800 km-ig használunk, mert a túlhasználat különféle sérülésekhez vezethet. Ilyenkor már nem elegendő a csillapítása, és a szerkezete is deformálódik. Egy bringás cipőben, csak bringázunk, egy futócipőben, csak futunk, mert 1 óra kirándulás kb. 10 kilométernyi használatnak felel meg. Tehát minden olyan idő, amit nem futással töltesz a cipőben, az is rövidíti annak élettartamát.

 

Mert sprint után hányingerem lesz

A terhelést te magad választod. Egy keményebb bringás edzés közben is simán jöhet a hányinger. Neked kell eldöntened, hogy miért futsz?! Ha azért, hogy fejlődj, akkor sajnos jönni fog a hányinger. Ha csak megsétáltatnád a kutyád, vagy szakadó esőben nincs kedved bringázni, akkor ne told túl és bent marad az ebéd. Keményebb futó edzés előtt, érdemes figyelni arra, hogy mikor és mit eszel, mert a futás sokkal intenzívebb mozgás, mint a bringázás, így jobban rázkódik a gyomrod is. Tehát ha sokat eszel, vagy étkezést követően túl korán indulsz futni, akkor ne lepődj meg, hogy elkap a hányinger.

A gyomor rázkódásnak köszönhetően frissíteni is másképp kell mint tekerés közben. Érdemes könnyebben felszívódó folyékony táplálékokat bevinni, így ideje megbarátkozni a szomorú ténnyel, hogy ezentúl nem csak banán és kakaós csiga képzi majd a frissítésed alapvető éléstárát, hanem ezentúl gélek és izotóniás italok is helyet kapnak majd a spájzban.

Izzadok, ugyanakkor nem hűt eléggé a menetszél

Bringásként sokan beleesnek abba a hibába, hogy pont annyi ruhát húznak fel futni, mint egy tekeréshez. A futás a teljes testet megmozgatja, így sokkal nagyobb hőt termel. Futás közben nem fog fázni a lábad, sőt előbb fogsz rövidnadrágban futni, mint tekerni. A futás alapszabálya, hogy nézz rá a hőmérsékletre és úgy öltözz fel, mintha 10 fokkal melegebb lenne! Ha pedig nagyon meleg van, akkor fuss inkább hajnalban, vagy estefelé, mert akkor sokkal kellemesebb lesz a hőmérséklet. Futásnál is praktikus viselet a már bringázásból jól ismert karszár és szélmellény. Ezekkel a ruházatokkal nagyon jól tudod szabályozni a tested hőmérsékletét.

Ez a téma azonban annyira szerteágazó, hogy kicsit bővebben is elmélyedünk majd benne, így a sorozatunk következő részében elkalauzolunk a futófelszerelések, a kiegészítők és futócipők világába, és segédletet is kaphatsz a számodra ideális modell kiválasztásához.

A következő cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan öltözz fel futáshoz.

(X) A cikkünket a Salomon támogatta.

Ha futócipőt vagy futó felszerelést keresel akkor kattints a képre

 

A bringások nem is futnak! Vagy mégis? – Kerékpárosból terepfutó, futóból kerékpáros?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo