fbpx

2017 WorldTour csapatai: Katusha-Alpecin – avagy szövetkeztek a németek az oroszokkal

Ritkaság a világtörténelemben, amikor a németek szövetkeznek az oroszokkal. A kerékpársportban ez történik a 2016-os szezont követően, ugyanis az orosz WorldTour gárdához egy német társszponzor társult 2017-re, az Alpecin személyében. Nyilván ez a változás a versenyzői keretben is meglátszik majd.

A Katusha története egy évtizedre nyúlik vissza, a csapattal kapcsolatban meg kell említeni Oleg Tinkov nevét, aki létrehozta a Tinkoff Credit Systems gárdáját, majd ennek alapjaira épült fel 2009-re az “orosz nemzeti WorldTour-team” erős orosz állami támogatással. Ez volt a Katusha, lehetőséget adva a legjobb orosz versenyzőknek, persze kiegészítve mindig erős versenyzőkkel. Az első években itt tekert Bodrogi László is, a magyar profi kerékpáros. Megfordult itt Filippo Pozzato és Robbie McEwen is, hosszú évekig a csapat legjobb GT-menője volt Joaquim Rodriguez is. Utóbbi legfontosabb segítője volt Dani Moreno, de említhetnénk Luca Paolini-t, Giampaolo Caruso-t, vagy 2012-től Alexander Kristoffot, aki ma is meghatározó versenyzője a csapatnak.

Zakarin mögött Tony Martin, a versenyeken ez fordítva lesz.

Zakarin mögött Tony Martin, a versenyeken ez fordítva lesz.

Az Alpecin érkezése érdekes történet, mert összefügg a Giant-tal való szakítással is, utóbbi hiába német bejegyzésű, holland gyökerei is vannak, aminek nyomán a Giant-tel és a Shimano-val való együttműködés is nagyon szoros. A kerékpár-beszállítók közül viszont a Canyon nagyon erős marketinget folytat, s természetesen a hazai német piac kiemelt fontosságú számukra. A 2017-re Sunweb néven futó Giant-Alpecin-ből nem lehetett “kipöckölni” a tajvani óriást, adta magát viszont, hogy a tőkeerős Alpecin társul egy másik csapathoz, akik már eleve Canyon kerékpárokat hajtanak, ez volt a Katusha.

Canyon-armada

Canyon-armada

Kellett igazolni német versenyzőket és már össze is állt a Canyonnak rendkívül ideális projekt (svájci bejegyzéssel), aminek rögtön lesz amatőr “klónja” is Németországban. Az orosz versenyzők szempontjából ez a szövetkezés nem olyan jó hír, 2017-ben már csak összesen öt orosz lesz a Katusha-Alpecin-ben, nem kevesebb, mint nyolcan távoznak! Szerencsére az utóbbi években egyre erősebb az orosz Pro Continental csapat, a Gazprom-Rusvelo, ide távoztak a “hazai” versenyzők, vagy a kazah Astanába.

15585039_1165575796831521_102334576599201150_o

A távozók között van Purito Joaquim Rodriguez, aki miután bejelentette, hogy befejezi, egy euróval telt táska ellenében “leigazolt” a Bahrain-Meridába, majd miután ranglistapontjaival hozzájárult a WorldTour-licenchez, visszahelyezték sportvezetői státuszba (tehát tényleg befejezte). Az érkezők között nyilván találunk németeket, a legnagyobb név a négyszeres időfutam világbajnok Tony Martin, aki óriási segítség lesz a körversenyeken Zakarinnak vagy Taaramae-nak, vagy éppen a klasszikusokon Alexander Kristoff-nak. Rajta kívül Rick Zabel jön a BMC-ből és Marco Mathis a Rad-Net Rose Team-ből. Ismertebb név még a horvát Robert Kiserlovski, aki a feloszló Tinkoffból érkezik.

15288647_1151898781532556_9195336930333447260_o

Versenyzői keret 2017-re:

Fotók: Katusha-Alpecin, TDW Sport

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo