fbpx

2015 legjei: az év lejtmenetei a World Tourban

Szerencsés esetben egy hegyi szakasz felfelé vivő kilométerein igazán izgalmas versenyt nézhetünk végig. Ám ha egy kis borzongásra vágyunk, egyértelműen a lejtmenetek veszik át a főszerepet. 2015-ben is láthattunk néhány hajmeresztő akciót, visszatekintő sorozatunkban most következzék erre három (és fél) emlékezetes példa.

Vincenzo Nibali  – Giro di Lombardia

Az enyhén szólva is felemás szezont maga mögött tudó Vincenzo Nibali (Astana) ősszel egynapos versenyeken aratott győzelmekkel kárpótolta magát. Ezek közül kétségtelenül a Giro di Lombardián megszerzett első helye marad a legemlékezetesebb, elsősorban annak a nagyjából hét kilométernyi hosszú ereszkedésnek köszönhetően, ami során még a legtapasztaltabb vén róka nézők is minden bizonnyal szívükhöz kaptak egyszer-kétszer. Bár Nibali, ha lefelé menetről van szó, a jelenlegi mezőny legjobbja, de még tőle is túl merésznek tűnt, ahogyan gyakorlatilag kicentizte a kanyarokat.

 

Romain Bardet – Critérium du Dauphine 5. szakasz

Az idei Critérium du Dauphine 5. szakasza megegyezett a Tour de France 17. szakaszának útvonalával. A felkészülési versenyként is számon tartott egyhetesen – ahol a későbbi Tour győztes Chris Froome is sikeresen teljesítette a főpróbát – Romain Bardet (Ag2R) bizonyult a legügyesebbnek a Pra Loup felfelé és lefelé vivő kilométerein egyaránt. A Tour de France-on végül Simon Geschke (Giant-Alpecin) nyerte ezt a szakaszt, Bardet pedig a rákövetkező nap hegyi befutóján szerezte meg az elsőséget.

Peter Sagan, Geraint Thomas és Warren Barguil  – Tour de France 16. szakasz

Részint  Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) sikertelen üldözési kísérlete miatt érdemelte ki, hogy bekerüljön ebbe a kis összeállításba. A 16. szakasz célállomása Gap volt, ahova a Col de Manse 2. kategóriás emelkedőjéről gurult le a mezőny. Emlékezetes útvonal, hiszen 2003-ban itt bukott óriásit Josepa Beloki (a közvetítésben be is vágják ezt a jelenetet). A szakaszt Ruben Plaza (Lampre-Merida) nyerte, Peter Sagan idei második helyei közül pedig ez marad talán a leginkább emlékezetes, ahogy a későbbi világbajnok  a célba érve A Wall Street farkasa című filmre utaló mellveregetést mutatta (A lényeg 18 és fél perctől látható).

Ugyancsak ez a szakasz hozta az év egyik legdermesztőbb pillanatát. Az esélyesek csoportjában Warren Barguil (Giant-Alpecin) rosszul vette be az egyik kanyart, nekisodródott Geraint Thomasnak (Sky), aki egy telefonpózna laza érintésével végül  háttal esett bele az ismeretlenbe. Nem ez volt Thomas egyetlen látványos esése az évben, úgy tűnik, a fiatal brit gumiból van, hála ég, ezt a bukást is megúszta.

A 2015-ös szezon legjeit felidéző sorozat korábbi cikkei:

2015 legjobb pillanatai a Velon-csoport kamerájával

2015 legjei: a legfurcsább pillanatok a World Tourban

2015 legjei: az év országúti kerékpárversenye

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo