fbpx

2014 legjobb pedelec (elektromos kerékpár) cuccai

A pedelec témakörrel nagyon könnyű dolgunk van, mert évről-évre olyan fejlesztések látnak napvilágot ami alapjaiban tudja megváltoztatni a róluk alkotott képet. Idén jött a transrapid maglev hajtású karbon bringa, a Haibike is brutális palettát mutatott be és bizony kijött jónéhány speciális kiegészítő is a sisaktól az appokig. Ezekből csemegézünk most! A listák teljesen szubjektívek, és a szerzők véleményét tükrözik!

 

Legdurvább fejlesztés:

Lightweight Velocité

E-Bike Velocité am 25.08.2014 bei CarboFibretec in Friedrichshafen

Egyértelmű elsőséget élvez a 2014-es év pedelec fejlesztéseiben a könnyű karbon kerekeket és alkatrészeket gyártó Lightweight cég Velocité nevű elektromos kerékpárja! Ebben egy transrapid rendszerű elektromos rendszer található, méghozzá szinte láthatatlanul. Gondolom a MAGLEV vonatokkal találkoztál már, ami szintén a mágneses lebegtetés elvét felhasználva működik.

 Lightweight_Velocite_pedelec_ebike_3.jpg

Azaz hagyományos értelemben vett villanymotor nincsen ebben a kerékpárban, hanem a felnire ragasztott 360 db mágnes, és a nyeregvázcsőben található hat darab villamos tekercs közötti mágneses mező mozgatja a bringát.

Lightweight_Velocite_pedelec_ebike_4.jpg

A rendszer teljesítménye 500W, és nem kevesebb mint 100 km/h-s tempóra képes, de a biztonság kedvéért 45km/h-ra (s-pedelec szabvány) korlátozták. Nem kisebb név működött közre a fejlesztésekben mint a Fraunhofer Institute for Silicon Technology és számos szabadalmat is bejegyeztek mire elkészült a mű. A komplett Velocité súlya mindössze 14.8 kg, amiben már a 7,8 Ah-s akkumulátor is benne van. Hatótávolsága 80 km. A felszereltsége Dura Ace Di2 váltórendszer ami szintén a központi egységből kapja az energiát, hidraulikus tárcsafékek, integrált lámpa, és persze minden karbonból készült ami csak lehet.

 

Legszebb pedelec MTB:

Haibike Xduro FullCarbon Ultimate

Haibike-Full-Carbon-Ultimate-2015-Electric-Bosch-eBike

A Haibike idén minden bringa kategóriában komolyat fejlesztett, de a legnagyobb döbbenet mégiscsak az Xduro FullCarbon Ultimate érkezésekor ült ki az arcunkra. Az UD karbon váz 27.5”-os kerekekhez és 120mm-es rugóúthoz lett méretezve. Szinte minden karbonból készül, nem csak a fő vázháromszög, hanem a hátsó lengőkar és a kerekek is!

Haibike-Full-Carbon-Ultimate-2015-Electric-Bosch-eBike_1

A specifikáció tervezésénél sem viccelték el a dolgot. A legújabb 11 sebességes Shimano XTR Di2 váltórendszert kapta meg, Magura MT8 fékekkel és FSA karbon kiegészítőkkel. Kerekei a BikeAhead cégtől érkeznek Biturbo S névre hallgatnak, és a legkönnyebb Schwalbe Thunder Burt gumikat pattintották rájuk. Rock Shox SID XX villával és FOX rugóstaggal fogják szállítani annak aki kicsengeti érte a 4.680.000 forintot.

Haibike-Full-Carbon-Ultimate-2015-Electric-Bosch-eBike_2

A hajtás mondhatnánk hogy természetesen Bosch Performance (de Yamahával is szerel a cég), és a legújabb Nyon vezérlőegység dirigálja az elektronokat. 36 V-os 400 Wh-s akkuja még terepen is kibír 80 km-t okosan használva. Ugyan pontos súlyadatot még nem tudunk, de nagy eséllyel a világ egyik legkönnyebb XC pedelec fullyjával van dolgunk!

Legfeltűnésmentesebb városi:

BH EasyGo Race

BH_bikes_easy_go

Hogy ne érje szó a ház elejét jöjjön most egy városi bringa, ami megfizethető (nem keverendő az olcsóval) és alig látszik rajta hogy elektromos rásegítéssel van ellátva, ami elég mindennapos kívánság a pedelec vásárlók körében. A BH-Bikes művéről van szó, élettartam vázgaranciával és 250 W-os hátsó agymotorral. Akkumulátora a nyeregtáskában bújik meg, és csak 6 Ah-s, de a városi közlekedéshez ez is bőven elegendő.

BH_bikes_easy_go-race

A komplett bringa súlya is csak 16 kg, így könnyű emeletre is felcipelni. Hatótávolsága 45 km körül alakul, vezérlését LCD egység látja el. Az okostelefonra letölthető app segítségével plusz infókat kaphatsz a rendszer működéséről menet közben is. A komplett bringa ára mindössze 420.000 forint!

 

Legjobb „must have thing”:

COBI

COBI2

A Kickstarteren indult ez a projekt is, ahol egy-egy jó találmányra össze lehet dobni a lóvét. Hamar meglett a 100.000 USD a COBI szettre is ami egy „smart” azaz okos eszköz, és rengeteg mindent tud. Nem csak vezérelni és tölteni tudod vele az okostelefonodat, hanem a világítás, index, féklámpa, sötétedésre, mozgásra kapcsolás, navigáció és még számtalan dolog is a birtokában van.

cobi

Mivel ANT+ és CanBus kompatibilis, ezért szinte csak a képzelet és a kütyük szabhatnak határt mire lesz képes. A Bosch rendszerével már most kompatibilis, így nagy eséllyel a többiek is érkeznek majd. Különböző kivitelekben és színekben is kapható 205 dollárért.

Legjobb pedelec ruházat:

Brooks Elder Jacket

brooks_elder_street_jacket (1)

Trendin akarsz kinézni mondjuk a BH városi bringáján? Akkor itt a világhírű Brooks cég technikai utcai kabátja az Elder! Utcai mert akár a legmenőbb ügyvédi irodába is be tudsz menni benne, de egyben technikai is mivel vízálló, lélegző anyagból készül és kifejezetten a bringázáshoz van igazítva a szabása. 100%-os pamut a belseje hogy kényelmes legyen a viselete. Jó mondjuk 270.000 forint, de extravagáns, funkcionális és trendi.

 

Legjobb pedelec sisak:

Casco Urbanic TC-Plus

casco_urbanic_tc_plus

Ugyan a Casco-nak van kifejezetten e-bike fejvédője E.Motion Cruiser és Air Control néven, nekem mégis az Urbanic TC-Plus jött be a legjobban. Mind kinézetében, mind kidolgozásában illik a Brooks Elder kabáthoz és akár egy Electrolyte Strassenfegerhez is!

Visszatérve a barna, fehér vagy vaj színben kapható fejvédőhöz meg kell jegyezni hogy masszív tarkó illetve halánték védelemmel rendelkezik, ami a nagyobb sebességgel történő ütközés esetén jól jön, és hát az aszfalt sem puha anyag. Persze cserélhetőek a MyStyle zsinórok, pihepuha anyagú a szíj és ahogy a gyárlátogatós cikkünkben olvashattad 110%-os a minősége! Most a -10 fokban jól jöhet hozzá a téli bélés is ami persze kapható hozzá!

 

Legjobb pedelec bringaszállító:

Pro-User Diamant SG3

pro_user_diamant_sg3_kerekpar_szallito

Valahogy szállítani is kell az elektromos bringákat és azok bizony sokszor nem könnyűek. Egy jól felszerelt trekking akár 25 kg is lehet. Mára a bringaszállítók gyártói is meglátták ebben a piaci rést. A holland Pro-User profi tartójára 3 bringa is felfér nem csak kettő mint a konkurensekére, és akár 60kg-nyi terhet is elbír! Dönthető, 7 és 13 pólusú csatlakozóval is rendelkezik, gyakorlatilag mindennel kompatibilis (autó és bringa) és használat után összecsukható, illetve a mellékelt táskába elpakolható, vagy fali konzolra felpattintható. Nem csak rendszám világítás hanem tolatólámpa és ködlámpa is van rajta. Némi apróért kapsz hozzá rámpát is, így nem kell felemelni a bringát hanem csak feltolod a tartóra. Ez főleg magasabb SUV-ok és terepjárók esetében jön jól. Persze hagyományos bringákhoz is ideális választás!

Mostantól pedig már várjuk a 2015-ös év telitalálatait!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo