fbpx

11 fokozat egy mountain bike-on?

Miután az országútikon használni kezdték a 11 sebességes fogaskoszorúkat, már csak idő kérdése volt, hogy átkerüljenek a mountain bike-okra is. Akárcsak a 10 fokozatnál, úgy a 11-es rendszerrel is úttörőként jelentkezik a mountain bike piacon a SRAM.

A SRAM ma néhány információt már közzétett az új hajtásról, ami XX1 névre hallgat.

Valóban 11 fogaskerék van hátul– fotó: dennisstratmann.de

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a csúcs szettet (XX) fogják-e csak 1 tányérral használni és hátul a 10 sebesség bővül 11-re vagy az XX jelzés arra utal, hogy elöl is marad a kettő tányér. A szett az enduró és crosscountry vonalra lett kitalálva, csak az egy tányéros használat egy erős felhasználót igényel.

Jerome Clementz Cannondale Jekyllje a tesztbringa – fotó: dennisstratmann.de

A Grip Shift és Trigger váltókarokkal is egyaránt kompatibilis lesz. Innovatív láncvezetési technológia, a SRAM Type 2-vel működik együtt. Ez a hátsóváltó már korábban bemutatásra került. Az egész szett arról gondoskodik, hogy a lánc a legdurvább körülmény közt is a megfelelő fogaskeréken maradjon.

SRAM XX1 – fotó: dennisstratmann.de

Az első lánctányérnak is nagy szerepe van ebben. A képen is látható, hogy minden második fog szokatlan formájú. Ezek a fogak akadályozzák meg, hogy a lánc leessen a fogaskerékről. Ha ez valóban így van és ehhez egy speciális láncot is terveztek a SRAM mérnökei, akkor valóban innovációról beszélhetünk.

Sajnos most július közepéig várnunk kell, mivel a Crankworx Les 2 Alps-ra ígértek bővebb információkat.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo