A modern táplálkozás az üres kalóriák csapdája, ezért nő az igény a vitaminokban, ásványi anyagokban és hasznos zsírsavakban bővelkedő, alacsony kalóriatartalmú ételekre. Az utóbbi évtizedben számos ilyen szuper élelmiszer vált ismertté. A gluténmentes magok kiválóan alkalmasak a vegán és vegetáriánus étrendet követők fehérjeigényének fedezésére.
Az inkák szent ételei
A quinoa és a chia mag Dél-Amerikában évezredek óta kedvelt. Az azték és maja birodalom teljes értékű fehérjéi élelmi rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és esszenciális aminosavakban rendkívül gazdag trendi élelmiszerek. A quinoa Omega-3 zsírsavban gazdag, kiemelkedően tápláló gluténmentes élelmiszer. Flavonoidtartalma révén gyulladáscsökkentő, vírus- és rákellenes, valamint antidepresszáns hatással járul hozzá a kiegyensúlyozott mindennapokhoz. Alacsony glikémiás indexe révén fogyókúrába, illetve vércukor- és koleszterindiétába is beilleszthető.
A chia magot étrendünkbe változatos módokon csempészhetjük be. A tömegük sokszorosát képesek felvenni, jellegzetes zselés állagban, emiatt napi 2 evőkanálnyinál nem érdemes többet fogyasztani belőle. Kipróbálhatjuk müzlibe keverve vagy főzés nélküli pudingként is. Sós és édes ízesítéssel köretként, desszertként, salátaként vagy kása formájában is fogyasztható.
Csicseriborsó
A hüvelyesek családjába tartozó csicseriborsó iránt is csak a közelmúltban nőtt meg az érdeklődés, holott a közel-keleti országokban évezredek óta termesztik és fogyasztják ezt a diós ízű, komplex összetételű ételt. Magas fehérjetartalma kiválóan helyettesíti a húst, vegetáriánus és vegán étrendet követők számára fogyasztása a csontok egészsége és az izomerő fenntartása miatt fontos. Nem teljes fehérjeforrás, emiatt más fehérjével, teljes kiőrlésű gabonával együtt fogyasztandó.
A testsúly és vércukorszint-szabályozó csicseriborsó áztatást igénylő nyers vagy konzerv formában is hozzáférhető alacsony glikémiás indexű étel, mely rendkívül változatosan elkészíthető alapanyaga a mediterrán és közel-keleti konyha fogásainak.
A rejtélyes kendermag
A kender magja legfeljebb nyomokban tartalmaz a gyógyhatásúként egyre elismertebb, kétes megítélésű kannabinoidokból. Superfood jellegét tápláló összetételének köszönheti. Többszörösen telítetlen egészséges zsírokban, fehérjében, különféle ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. A vegán étrend egyik ízletes alapétele, minden esszenciális aminosav megtalálható benne, a marha vagy bárány húsával egyenértékű fehérjeforrásnak tekinthető. Fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát, kiegészítő gyógymódként számolhatunk vele PMS vagy menopauza esetén.
Enyhén diós íze nyersen, főzve vagy pörkölve is élvezhető, porított alakban is bármilyen ételhez keverhető, emellett sajtolt olaj formájában is egészséges.