fbpx

Ez a probléma a normál zárbetéttel

A normál zárbetét igen elterjedt, de sokan főleg azért választják ezt, mert nem is tudják, hogy vannak más lehetőségek is. Pedig számos változás történt az elmúlt 10-15 évben ezen a területen, így ma már mind minőségben, mind pedig biztonsági szintben is sok volt a javulás. Több megoldás is született, melyek akár alternatívái is lehetnek a normál zárbetéteknek.

Mikor lehet probléma a normál zárbetéttel?

Bár a Zárdiszkont – Online zárszaküzlet normál zárbetéteit elnézve a nagy kínálat miatt azt gondolhatnánk, csak ez a típus létezik, de ez nem így van. Többféléből válogathatunk, és olykor érdemes is más típust választani.

Vannak azok a bejárati ajtók, melyeknél kívül nincs kilincs. Ha ez egy normál zárbetéttel társul, akkor annak rossz vége is lehet. Így ilyen esetben érdemes egy másik típust nézni. Hogy miért? Kilincs híján csak akkor tudunk bemenni az ajtón, ha van nálunk kulcs, és tovább nehezíti a helyzetet, ha belülről is van egy kulcs a zárban, lehet, hogy épp az, amelyikre szükségünk volna az ajtónyitáshoz.

Ilyenkor, ha csak kilépünk a lakásból, könnyen kizárhatjuk magunkat, például egyszerűen úgy, hogy a huzat becsapja mögöttünk az ajtót. Ilyenkor nem valószínű, hogy lesz nálunk pótkulcs. Pedig enélkül nem jutunk vissza a lakásunkba! Sőt, a bentről a zárban hagyott kulcsnak köszönhetően még szakember segítségére is szükségünk lehet, másként nem fogunk tudni bejutni.

Így működik a normál zárbetét

Egy egyszerű kuplungot tartalmaznak ezek a zárbetétek. Ez biztosítja, hogy mindkét oldalról használhassuk a kulcsot. A tolókavivő működtetése hol az egyik, hol a másik oldalról lehetséges. Viszont mivel ez egy tömör, merev alkatrész, két kulccsal már nem birkózik meg. Amint az egyik oldalról belehelyeztük, a másikról már nem tudjuk bedugni a kulcsunkat.

Ez a működési elv okozhatja azt, hogy akaratlanul is kint maradunk, és csak egy szakember segítségével fogunk tudni visszajutni a lakásunkba. Ez tehát egy elég nagy probléma, ami a normál zárbetétek miatt történhet meg.

Időseknél lehetőleg kerüljük a normál zárbetétet

A fent vázolt működési elv miatt kifejezetten veszélyes lehet egy ilyen típusú zárbetét alkalmazása az idősek esetén. Ők jellemzően éjszakára is állandóan “ráfordítva” tartják a bejárati ajtót, a zárbetétben hagyott kulccsal. És sajnos legtöbbször meg sem győzhetőek arról, hogy ne így tegyenek.

Ha belegondolunk, hogy mekkora problémát okozhat ez egy rosszullét esetén, látni fogjuk, hogy miért fontos elkerülni ezt a típusú zárbetétet! Ilyenkor, ha a bent rosszul lévő idős személy nem tudja kinyitni az ajtót, vagy legalább kivenni a kulcsot, akkor nehézkes lesz a bejutás. Ezért szokták a szakemberek az idősek számára a vészfunkciós vagy gombos zárbetéteket javasolni.

Mi a megoldás?

Egy gombos típus tökéletes megoldás lehet, és árban sincs nagy különbség. Ekkor egy kézre álló, esztétikus forgatógomb van a kulcslyuk helyett. Ezt elfordítva máris bezárható az ajtó, ráadásul ettől (bármilyen állás esetén) bátran lehet használni kívülről a kulcsot.

Érdemes legalább az idősek esetén megfontolni a fentieket, és lehetőleg lecserélni a normál zárbetétet.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo