fbpx

A nedvesség mennyiségének meghatározásának lehetséges útjai

Nedvességtartalma szinte mindennek van, a legkézenfekvőbb, mindenki számára ismert dolog például a levegő, amelynél a páratartalom az, amit detektálni szoktunk, elsősorban az egészségre kifejtett hatásai miatt, amely nem csupán a sportolók számára fontos dolog.

Ebben a cikkben azonban nem ezt vesszük górcső alá, hanem az élelmiszerek nedvességtartalmának meghatározásához vezető különböző utakat, amelyek közül az egyik az Etalon Webshop nedvességtartalom-mérésre szolgáló mérlegeinek alkalmazása.

Miért lényeges, hogy mennyi nedvesség van egy ételben?

Több területen is fontos ellenőrizni a nedvességtartalmat, de az élelmiszeripar az egyik leginkább érintett szakmai piac, ahol ennek az értéknek számos lépcsőnél – a tervezéstől a termék eladásáig – kiemelt jelentősége van. Annak ugyanis, hogy mennyi egy adott áruban a nedvesség, szerepe lehet a minőség biztosításának folyamatában, a gyártási műveletek során, a tárolás helyes körülményeinek meghatározásában, de még a termékfejlesztési területekre is hatást gyakorolhat.

Ráadásul ez az érték még a beruházás költségére, illetve a pénzügyi árrésre is kihathat, nem beszélve az olyan paraméterekről, mint az, hogy az élelmiszer mennyire lesz kiváló, mind ízben, mind konzisztenciában, mind megjelenésben, sőt! Azt is meg fogja majd határozni, hogy mennyire lesz tartós az adott élelmiszer.

Mivel ilyen sok mindenre kihat az, hogy mennyi nedvesség található egy termékben, ezért nélkülözhetetlen, hogy minél gyorsabban elvégezhető, valamint minél precízebb eredményeket adó mérési lehetőségeink legyenek.

Olyan ez, mint a versenyfutás, amikor egyrészt szeretnénk a legjobb eredményeket elérni, másrészt pontosságra van szükségünk abban, hogy valódi ítéletet hozhassunk arról, hogy ki lett végül a győztes.

Milyen mérési metódusok léteznek?

Az egyik opció a termo-gravimetriás eljárás, amikor szárítást végeznek, és az előtte, majd az utána mért tömeget vetik össze egymással. Ennél szükség lehet további elemzésre is, hogy a súlykülönbségből le lehessen vonni azt a részt, ami a bomlástermékek távozásából adódott.

Kémiai reakciót is ki lehet váltani, amely során átalakítjuk a vizet, aminek a mennyisége arányos lesz az alkalmazott vízspecifikus reagens mennyiségével, és ebből tudjuk kiszámolni a nedvességtartalmat is.

Szintén gyakran használt megoldás, amikor különböző izolációs technológiával, illetve a víz fizikai jellemzőit felhasználva következtetnek a nedvességtartalomra. Ennek többféle fajtája is van.

Tulajdonképpen bármelyik eljárást is szeretnénk alkalmazni, nem kerülhetjük el a nekik megfelelő műszerek, illetve adott esetben a szükséges szoftverek beszerzését, valamint alkalmazását. Ugyanis ezekkel tudjuk majd megkapni gyorsan a pontos eredményeket, amelyek nélkülözhetetlenek számunkra.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo