fbpx

Northwave Extreme Tech SBS – profi cipő tartósteszten

Ha teszt, a tartós teszt az igazi, hiszen a fontos tulajdonságok nagy része csak több hónapos használat során derül ki, így van ez egy kerékpáros cipővel is. A Northwave országúti csúcsmodelljét, az Extreme Tech SBS-t vetettem nyúzópróba alá.

Új szelek fújnak az olasz gyártó háza táján, egyrészt a Northwave palettájára 2011-ben felkerült az akkor még Philippe Gilbert nevével fémjelzett ultrakönnyű prémium szegmens, magyarországi vonatkozásban pedig forgalmazóváltás történt az ősszel.

Tartósteszten a NorthWave Extreme Tech SBS

Tartósteszten a NorthWave Extreme Tech SBS

A két évtizedes múlttal rendelkező Northwave arcai egyébként mindig a legjobb profik közül kerültek ki, Gilbert mellett korábban Tom Boonen, Alejandro Valverde, Fabian Cancellara, a Schleck-tesók is ilyen cipőket használtak, mountain bike vonalon pedig José Hermida és a Multivan Merida csapat tagjai mennek Northwave-vel. A régi nagyok közül pedig Mario Cipollini-t említenénk.

Magyarországon idén az Utensilnord-Ora24.eu kerekesei használják az olasz gyártó cipőit, legtöbben pont a tesztelt fehér Extreme Tech SBS-t. Országútra ugyanezt a kerékpáros cipőt választotta Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC) is, aki természetesen mountain bike-on is Northwave-vel teker.

Ha már szóba került a fehér változat, elmondhatom, hogy amikor a szezon elején kiválasztottuk a cipőt, azért voksoltam erre a színre, mert túl hivalkodónak találtam a sárgászöld-narancs team-verziót, bár kétségtelen, hogy marketing szempontból nem rossz, ha a profi mezőnyből messziről kiszúrni a közvetítésben, hogy ki megy ilyen cipővel. Jó hír, hogy a prémium vonalon a team-verzió mellett egy sokkal visszafogottabb, de közelről ugyanúgy összekeverhetetlen színkombinációból, valamint fehér, fekete és „tarka” designok közül is választhatunk.

NorthWave Extreme Tech SBS

NorthWave Extreme Tech SBS

Szintén fontos beszélni magáról az új prémium vonalról, hiszen ez a szint a Northwave-nél pár éve még nem létezett, a csúcsot a műanyag levegőbeömlő nyílással rendelkező Airlite modellek jelentették. Szükség volt azonban könnyebb, profi versenyzői igényeket még jobban kielégítő modellekre, így született meg az Extreme Tech széria is. A vadászgépeket megszégyenítő levegőáramoltató-rendszerrel készülő korábbi csúcsmodellt magam is használtam, de pont a műanyag levegőbeömlő nyomta hosszú távon a lábujjamat, így még inkább kíváncsi voltam az új fejlesztésre.

Maradjunk kicsit a szellőzésnél: Az Extreme Tech egy továbbfejlesztett Airflow rendszerrel rendelkezik, itt végig a talpon keresztül oldják meg a szellőzést, több, kisebb nyílással. Az ultrakönnyű, többrétegű karbontalp szintén megér egy misét, szinte már „félelmetesen” vékony, ennek ellenére merev, négy hónap alatt még egy repedés sem látható rajta, és a felületi roncsoló hatásoknak is nagyon jól ellenáll, nehezen karcolódik. Visszatérve a szellőzésre, eltűnt a levegőbeömlő nyílás a cipő orráról, aminek már előre örültem, és a használat során kiderült, hogy joggal, mert nekem így egy csapásra kényelmes lett. A szellőzés pedig – hogy is mondjam – túl jóra is sikerült…

Rövid idő alatt minden időjárási körülmény között sikerült letesztelni, ami azt jelenti, hogy a februári edzőtábor-jellegű bringázás során is. Ekkor tűnt fel, hogy a vékonyan 10 fok feletti hőmérsékletben a menetszél hosszú távon fagyasztja kicsit a lábam, tehát meggondoltabban kellett használni kamáslit, technikai zoknit. Jó, hogy erre rájöttem, mert a -5 fokban startoló Kassa-Misoklc GP-re már több praktikával kellett készülni, alufólia szigetelésű dupla talpbetéttel, windtex-zoknival, neoprén kamáslival és egy réteg nikoflex-szel.

NorthWave Extreme Tech SBS - Airflow talprész

NorthWave Extreme Tech SBS – Airflow talprész

Azt akartam ezzel a kis kitérővel kifejezni, hogy az Extreme Tech-et nyári kerékpáros időre tervezték, ott viszont az áramló levegőnek csakis jótékony hatásait élvezhetjük. A teszt írása közben jut eszembe, hogy eddig még nem is mostam ki külön a talpbetéteket, és – bocsánat, hogy ilyet leírok – megszagolva el sem hiszem, hogy egy új cipőnek tűnik. Vagyis a katalógusban kiemelt antibakteriális szöveg sem csak duma. A csillogó, felső rész hiába néz úgy ki, hogy ezen keresztül aztán nem távozik az izzadásból fakadó pára, valahogy mégis sikerült csodát tenni.

A felső rész anyaga egyébként egy szintén ultrakönnyű, mikroszálas szövet, s mivel a szellőzést nagyrészt a talpon keresztül megoldották, túl sok textil részt sem találunk rajta. Ennek óriási előnye van a tisztítás és a tartósság szempontjából. Valószínűleg ezért sem került még mosógépbe, „nagymosásra” a cipő, mert egy mosogatószivaccsal és szappannal kb. 5 perc alatt tökéletesen fényesre törölhető. A lakkszerű felületen nem tapad meg semmilyen kosz, és ellenállóbb a sérüléseknek is.

Az eddigi legnagyobb afférom az Extreme Tech-kel annyi volt, hogy hátulról belém jöttek, aminek következtében egy küllőm tört, és a hátulról érkező első kerék letört a csat egyik kallantyújából egy darabot, valamint lecsiszolta a cipő bal oldalát. Tisztítás után azonban csak nagyon apró sérülésnyomok maradtak, amitől még megtartotta szép állapotát. Szintén fontos, hogy a belső oldalon nem látszik, hogy néha beleér az ember sarka a láncvillába (mondjuk nálam azért ez nem nagyon jellemző).

A NorthWave Extreme Tech az SBS csatot és az SLW rögzítő rendszert kínálja

A NorthWave Extreme Tech az SBS csatot és az SLW rögzítő rendszert kínálja

Ha valaki befelé álló sarokkal teker, még annyi fordulhat elő, hogy a cipő belső oldalán elhelyezett, és kissé kiálló műanyag tok (amiben állíthatjuk a rüsztöt fogó szíj hosszúságát) hozzáérhet a hajtókarhoz. Párszor figyelmes lettem erre, de mivel nálam ez a jelenség csak néha, egy-egy pillanatra fordul elő, nem bánta a hajtókar felülete.

Amúgy a rögzítő rendszerek is jól átgondoltak, mondhatnám eddig tökéletesen teljesítenek, leszámítva az említett csattörést, ami szerencsére olcsó cserealkatrésszel pótolható. Az SBS csat jó ismerős, egyszerű, üzembiztos, gond esetén cserélhető. Finoman állítható menet közben is, a csaton középen elhelyezett gombbal egy kattanásnyit lazítható is, aki szokta hosszú verseny közben állítani a cipőjét, örül ennek.

Újdonság viszont az SLW rendszer, amiről kortársaimnak talán még mindig a Puma Disc sportcipők jutnak eszébe, vagyis egy tekerentyűvel, zsinórral húzzuk össze a lábbelit. Ez is remekül működik, és az SBS csathoz hasonlóan finoman állítható menet közben. A szabályozás szempontjából a határozottabban megfogható tárcsa, és az oldalt elhelyezett kioldókar pontosabb, mint például a disc közepén elhelyezett kioldógombok.

NorthWave Extreme Tech SBS felstoplizva

NorthWave Extreme Tech SBS felstoplizva

A zsinóron – ahogy ez ezen a szinten elvárható – természetesen még nyoma sincs bármiféle sérülésnek, s ugyanez elmondható a nyelvről is. Négy hónap után összességében is meg lehet állapítani, hogy a tartóssággal nem lesz gond, sőt, a kimondottan strapabíró lakkszerű felület – kevés kivágással, gyöngyvászon résszel – a legjobb cipők közé emeli ebből a szempontból is. Nem beszélve a boka környékén alkalmazott anyagokról, ahol a kritikus részeken feslésnek nulla(!) nyoma, az illesztések is tökéletesek mindenhol.

A szubjektív szempontok szerint is jól vizsgázott nálam a Northwave Extreme Tech SBS, a korábban próbált műanyag orrú NW-cipőnél kényelmesebb, komfortos és hatékony benne a kerékpározás. Ebben szerepet játszik az is, hogy könnyű a cipő, 280 gramm (/darab, stopli nélkül, 43-as méretben) Jó időben az érezhetően jobb szellőzése valóban fokozza a komfortot, ráadásul minden ponton olyan szövetet találunk, ami a lehető legmegfelelőbb, valódi csúcsmodell. A fehér változat pedig szerintem kinézetre is menő, szóval „megtarcsuk”.

Ajánlott fogyasztói ára: 93 900 Ft

Bővebb információ Northwave termékekről a hazai forgalmazó honlapján: KATTINTSON IDE!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo