fbpx

Magellan Corvus

A Corvus – azaz holló – már igazi törzsvendégünké vált az utóbbi esztendőkben, szinte minden évben tiszteletét teszi nálunk egy teszt erejéig. Idén sincs ez másként. Így viszont óhatatlanul hasonlítja az ember az egykor tesztelt elődökhöz. Első ránézésre nagyon más. Meg másodikra is…

Magellan Corvus

Szóval miért is más? Ami elsőre szembetűnik az bizony az idei Magellánokra jellemző nagyon dögös és nagyon eltalált design. Azt hiszem eljött, amire oly sokan vártunk: Csekéék rátaláltak önmagukra a külcsín terén is. Mindig megfordulnak utána az utcán, mintha csak egy Porsche lenne, és nagyon jó ez így. Egy gratuláló kézfogás a tervezőnek így a távolból is. A váz egyébként 6061-es alu mindenféle különlegesség nélkül.

Találunk rajta mindenféle sárvédő és csomagtartószemeket, a lánc- és támvilla közé rejtett tárcsafékkonzolt, vezetőszemeket a hidraulikakábelhez, valamint helyet két kulacsnak. A geometriája tökéletesnek mondható. Apró hiba, hogy a hátsó váltóhoz futó bowden tartószeme a láncvilla oldalára sikerült, amelybe a cipőnk sarka időnként – főleg kanyarodáskor – beleakadhat.

Villa
A villa egy a vázhoz passzoló színű RST Neon, mely 60 mm-t mozog, feltéve, hogy legalább 80 kilósak vagyunk. Máskülönben alig-alig moccan be 2 centit, azt is csak padkáról lefelé, hiába állítottam minimum előfeszítésre, még az én 70 kilóm is kevés volt neki. A villa lockolható, feltéve, hogy a villa is úgy akarja (az esetek felében nem). A lockout kar eleve nem forog valami határozottan.

Más gépekbe szerelt hasonló villákat próbálgatva azt találtam, hogy azokon működik rendesen, így talán csak egy egyedi gyártási hibáról van szó. A gép összeállítását tervezők szerencsére rendszerben gondolkodtak, így a villán szintúgy megtalálhatók az esetleges sárvédő vagy csomagtartó rögzítőszemei. (Talán a rugózást is a felmálházott gépre tervezték?)

Kerekek

A gépet eleve ipari csapágyas tárcsa-kompatibilis agyakra fűzött kerekkel kaptam, a forgalmazó szerint viszont a boltokba kerülő hollókban már egyszerűbb kónuszos agyak forognak majd. A felnik amúgy nagyon strapabíró daraboknak néznek ki. Enyhén magasprofilú Mach1 240-es felnik pörögnek 36 darab fekete küllő fogságában. A tesztgépen a WTB Interwolf külsők gondoskodtak a talajkontaktusról, míg a piacra kerülő gépeken már a gyártó All Terrainsaurus modelljei teszik majd ezt. Talán jobb is, mivel ezek az Interwolfok a kisebb fékezésekre is gyakran megcsúsztak még akár száraz aszfalton is.
Alkatrészek
A gép meghajtását nagyrészt a Deore szettre bízták, egy C101 első váltó és egy TruVativ hajtókar lóg ki a képből, de ez egyáltalán nem érződik az összhatáson, mely igen meggyőző volt. Nagyon finoman működik a rendszer, szinte hangtalanul, pöccintésre szaladgál a lánc a fokozatok között. Remélem ez a későbbiekben sem lesz másképp, mivel a forgalmazó felhívta rá a figyelmünket, hogy a boltba kerülő gépeken már SRAM lánckeréksoron KMC lánc fog dolgozni, szemben a tesztgépen látható Deore darabokkal.

A gépet Oval cuccokon keresztül tarthatjuk kontroll alatt, melyek nagyon szépek és igényesek. A szivacsmarkolaton kesztyű nélkül is kényelmes fogás esik. Gond csak a fékkarokkal volt, melyek folyamatos csattogással jelezték a legkisebb útegyenetlenséget is. Ez ugyan apró-cseprő dolognak tűnhet, de azt olyan elviselhetetlen hangmagasságon teszik, hogy én bizony azonnal megoldás után kezdtem kutatni. Egy kis WD-40 vagy zsír fékkarba juttatása rövid időre megoldást jelenthet, de aztán sajnos újrakezdődik. Szerencsére kiderült, hogy a végső verzión másik típusú fékkarok lesznek. A BIKE+ V-fékek amúgy nagyon jó fékerőt biztosítottak.

Szomorú kötelességem említést tenni a gép felszerelésének két leggyengébb láncszeméről. Szívem szerint azon nyomban ki is szavaznám őket. A BIKE+ néven futó rugós nyeregcsőről, illetve a rajta feszítő Fi’zi:k nyeregről lenne szó. Előbbi voltaképpen permanensen sztrájkol, így jelenléte feleslegesnek tűnik, talán a 80 kilós testsúly az, amely alatt már ő sem merne visszabeszélni. Kétségtelen, hogy a gép felettébb komfortosnak néz ki egy teleszkópos nyeregcső jóvoltából, de amennyiben az nem működik kielégítően – mint esetünkben – csak a drága-, kőnehéz- és felesleges megoldások számát gyarapítja.

Az ő tettestársa nem más, mint F. Rondine olasz származású csepeli lakos. Ő az első Fi’zi:k nyereg, amelyet nem kimagaslóan jónak találtam, hanem éppen az ellenkezőjét gondolom róla. Nem elég, hogy a nyeregtest amúgy is meglehetősen domború, ezen még egy keskenyebb – amúgy nyeregformájú – géllel töltött kidudorodás is van, mely így ott is nyom, ahol nélküle nem nyomna semmi. Nem az ülőgumók alá került a gélbetét, hanem azok közé és a nyereg elejére is jutott belőle egy jó magas kidomborodás formájában. Ha valakit keskenyebb ülőgumó-távolsággal áldott volna meg a sors, annak sem esik jól az ülés a széles nyeregtest miatt. Mivel a nyereg mindig nagyon szubjektív kérdés, ezért jó pár ismerősömet felültettem rá, de a legenyhébb vélemény is lesújtó volt. Szinte minden alkatrész megfelelő lehet valakinek, de ezúttal vannak kételyeim…

Menet közben
Pár tapasztalatot már elmondtam: a váz szuper jó geometriájú, stabil, jól fordul, a váltórendszer szuper, a fékezés szuper, a nyereg feledhető, a villa és a rugós nyeregcső pedig még nemigen állt velem szóba. A többiről nincs mit mondani, teszik a dolgukat. Összességében egy mind aszfalton, mind földúton jól kezelhető, igazi mindenes krosszgépet ismerhettem meg a Corvus személyében, mely kategória méltán népszerű az utóbbi években. Felülve rá édesapám is egyből felismerte benne az igazit. (Jobb később, mint még később) Megfelelő túrázásra, kirándulásra, munkába járásra, de sármos külseje miatt akár csajozásra is. És azt hiszem ez utóbbi tulajdonsága az, ami miatt felcsillan a vevő szeme a boltban. Szóval hallgass a szívedre, szavazz… a Corvusra!

{sidebar id=19}Hogy mit változtatnék rajta? Hát van egy olyan megoldás, mellyel a súlyát és az árát is érezhetően csökkenteni lehet. Ez pedig a problémás nyereg-nyeregcső páros cseréje egy sima merev nyeregcsőre és egy akármilyen kényelmes nyeregre, akár egy másféle Fi’zi:kre, vagy az eddigi Corvusokon megszeretett Lookinra. A villáért viszont kár lenne, úgyhogy csak azért is kipróbálnék egy rugócserét. Ezektől eltekintve okés a gép.

Eredetileg megjelent a Bikemag 2007. áprilisi számában.

InfoBox:
Forgalmazó: Cseke Zrt.
Származási hely: Magyarország/Tajvan
Vázgarancia: 3 év
Alkatrész-garancia: 1 év
Vázméret: 18”, 20” (tesztelt)
Ajánlott fogyasztói ár: 129.900 Ft

Vázanyag: 6061 alu
Villa: RST Neon Lock-out; 60 mm
Hajtókar: TruVativ Isoflow; 28-38-48 fog
Középrész: BIKE+ Norma
Lánckeréksor: Sram PG-950; 11-34 fog
Lánc: KMC Z7
Váltókarok: Shimano Deore
Fékkarok: BIKE+ Comfort
Hátsó váltó: Deore
Első váltó: Shimano C101
Fékek: BIKE+ Comfort V
Agyak: BIKE+ kónuszos
Felnik: Mach1 240; 36 furat
Küllők: BIKE+; 2 mm; fekete
Külsők: WTB All Terrainsaurus; 700x38C
Kormány: Oval; 660 mm hossz / 30 mm emelés
Kormányszár: Oval; 6 csavaros
Kormánycsapágy: BIKE+ Cartridge ST
Nyeregcső: BIKE+ Spring; teleszkópos; 27,2 mm
Nyereg: Fi’zi:k Rondine CP Technogel
Nyeregcsőbilincs: BIKE+ csavaros

Markolat: BIKE+ Hexa Hard szivacs
Pedál: BIKE+ City Top

Geometria adatok:
Fejcsőszög: 71 fok
Üléscsőszög: 73 fok
Felsőcsőhossz: 565 mm
Vízszintes felsőcsőhossz: 584 mm
Ülőcsőhossz: 505 mm
Tengelytáv: 1092 mm
Láncvillahossz: 443 mm
Kormányszárhossz: 100 mm
Középcsapágy-magasság: 304 mm
Súly: 13,54 kg (pedállal)

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo