fbpx

Viharos versenyen Blazsó és Dósa a Borsod legjobbja

A Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum Közhasznú Egyesület által rendezett I. Decathlon – Borsodnádasd Kupa cross country verseny volt az idei év harmadik kupafutama. Az Elit női futamon Dósa Eszter, a férfiaknál pedig Blazsó Márton volt a leggyorsabb.

Blazsó Márton (Fotó: Gyárfás Tóth Gábor)

Blazsó Márton (VKE-Nelson) nyerte a vihar miatt egy körrel korábban lefújt Elit férfiak futamát Borsodnádasdon. A második helyre Búr Zsolt (Bringabanda SC) érkezett, akit csapattársa, a még U23-as korú Fenyvesi Péter követett. A női futamban végülis ketten indultak, ahol nem meglepő módon Dósa Eszter (Vitalitás SE-Scott-Nutrixxion) nyert a Veres Ördögök SE versenyzője, Perlaky Evelin előtt.

A Master 1-es férfiaknál nem meglepő, hogy az idén szenzációsan versenyző Táncos Gábor (KTM-DigitalJet) győzött. A Másodosztály férfiaknál a múlt héten még második helyen végző Vertich Tamás (Salgótarjáni HKE) nyert. Az U19-es férfi kategóriában a PCCC-s Bányai Dominik diadalmaskodott

Búr Zsolt (Bringabanda SC):
“Magyar viszonylatban nagyon kemény volt a pálya! Az emelkedők hihetetlen meredekek voltak. A futamon Marcit tartottam legnagyobb ellenfelemnek. Az éjszakai esőzés miatt a délelőtti futamok úgy kijárták a pályát, hogy az emelekedőket nem sikerült mindenütt végig tekerni. Az első körben beszorultam Fenyvesi Peti mögé, ez kicsit nehezített a dolgomon. Már ekkor elszakadt tőlünk Marci és a későbbiek során már nem is tudtuk utolérni. A negyedik körben leszakadt az ég, így az ötödik kör már szinte járhatatlan volt és hatodik körre már nem engedték ki a mezőnyt.”

Teljes eredménylista itt érhető el

A szervezők sajtóközleménye (Kéri István):

Dósa Eszter és Blazsó Márton nyerték az I. Decathlon – Borsodnádasd Kupát, XCO Magyar Kupafutammal mutatkozott be a Mátéhegyi Ökopark

A hétvégi versenybőség, valamint talán még inkább az időjárási helyzet okán a vártnál kevesebb versenyző jelenlétében zajlott a mögöttünk hagyott hétvégén az I. Decathlon – Borsodnádasd Kupa, a XCO Magyar Kupasorozat idei harmadik fordulója. Egy azonban biztos, aki ott volt a Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum Közhasznú Egyesület életének első, a területet megnyitó rendezvényén, biztosan nem bánta meg, hogy ezt az összességében igen hangulatos eseményt választotta.

A civil összefogással kialakított Mátéhegyi Ökoparkban a szombati pályabejárás alkalmával a versenyzők egy rövid, de annál több szintkülönbséget tartalmazó pályával ismerkedtek meg – a 3,5 kilométeres körön közel 300 méter szintkülönbséget lehetett mérni. Az ekkor még teljes egészében száraz nyomvonalon a legjobbak bő 12 perces köridőkről tudtak beszámolni, amely adatok vasárnap reggelre már érdektelenné is váltak. Ennek oka az éjszaka során lehullott csapadékmennyiség volt, mely igencsak átszabta a talajviszonyokat. A reggeli csapatvezetői értekezlet is ennek szellemében zajlott, több kategória kapcsán körszám-csökkentést eszközöltek a résztvevők.

A versenynapot nyitó U9-es, majd U11-es és U13-as korcsoportok futamára már kezdett kiderülni az idő és emelkedni a hőmérséklet, így egyre jobb körülmények között körözhettek a fiatalok. Az első igazi összecsapás is megvolt már az utánpótlás-kategóriák versenyzői között: U13-ban igen izgalmas versenyt vívott az első öt helyezett ifjú hegyikerékpáros.

A nagy pályát birtokba vevő első rajtban aztán már azt mutatták a köridők, hogy minden helyre állt, a fiatalok a szombat délutánival szinte teljesen megegyező gyorsaságot produkáltak. A rajtot a Cube – Csömör versenyzői uralták, U15-ben Valter Attila, U17-ben pedig Erdélyi Attila – mindketten magabiztosan nyerték korosztályukat.

A 12:15-ös rajtban Szlovákgyarmat után újra Vertich Tamás (Salgótarjáni HKE) állhatott fel a másodosztály dobogójának tetejére, míg a master 1-eseknél Táncos Gábor (KTM – DigitalJet) uralta a mezőnyt.

A 14 órás elit rajtra már újra elkezdtek gyülekezni a fellegek a lényegében szinte teljesen felszáradt terület felett. Az első körről még szárazon visszaérkező Blazsó Márton (VKE – Nelson) minimális előnyt gyűjtött Búr Zsolt és Fenyvesi Péter (mindketten Bringabanda SC) előtt. A második körtől kezdetben szépen, csendesen újra elkezdett hullani az égi áldás, mely eleinte még nem nagyon zavarta a versenyzőket. Az XCO versenyhez képest igen szép számú érdeklődő közönség legfőképpen azt szemlélhette, milyen ütemben gyűjtögeti a másodperceket Blazsó az ellenfelei előtt. Aztán a negyedik körről való visszaérkezéskor már felhőszakadásról is csak jóindulattal lehetett beszélni, ami pár perc múlva elérte a bírói testület „ingerküszöbét” is. Egy részről a hirtelen lehulló, igen komoly mennyiségű csapadék a pálya egyes részeit közel járhatatlanná tette, más részről pedig – ami talán még inkább aggályos volt – a nyomvonal közvetlen közelében csapkodó villámok sem szolgálták a versenyzők biztonságát – így a bírói testület a szervezőkkel egyetértésben a hat körös elit futam ötödik körében leintette a versenyt. Ezzel a döntéssel a versenyzők többsége is egyet értett, az ekkora már jelentős, több mint négy perces előnyt összegyűjtő Blazsó is köszönettel vette tudomásul.

Nekem nagyon tetszett a pálya, mely alapjában véve a fölfelékre volt kihegyezve – nyilatkozta a verseny elit férfi győztese, Blazsó Márton.

Az igen meredek emelkedőkön még akkor is fel lehetett menni, mikor elkezdett vizesedni – csak a jó nyomvonalat kellett megtalálni. A mögöttem érkezőket szemmel tartottam, a jól belátható felfelék végén néztem, hogy miként alakul a dolog. Az előnyöm ellenére nem vettem vissza a sebességből, hiszen bármi történhet, a végére számítottam a tolásra is, kellett minden másodperc. A nagy eső után aztán lényegében járhatatlan lett a pálya, volt olyan lejtő ahol nem nagyon tudtam, hogy most itt „mi is legyen”…

A hölgyeknél Dósa Eszter (Vitalitás SE), míg az U19-es férfiaknál Bányai Dominik (Pilis CCC) nyerték az elit futamot – ezen esetekben teljes, az eredetileg kiírt körszámoknak megfelelő versenytávokon. A szűkebb versenyzői létszám mellett lebonyolított borsodnádasdi eseményen ami a szervezők lelkes csapatán múlt, abban nem volt hiba – az egész versenynap pontosan és hiba nélkül zajlott, a debütálás tehát sikeres volt. A remények szerint a helyszín állandó pontja lesz a hazai hegyikerékpáros életnek és a jövőben minél többen részt vesznek majd az itt rendezendő eseményeken – ebbéli reményeit Katona Kálmán, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnöke is kifejezte az esemény zárásaként.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo