fbpx

Rudy Project Strym teszt: Az ár/érték bajnok

A Rudy Project egyik 2019-es újdonságát, a Strym sisakot kézbe véve az ember elgondolkozik azon, hogy hova fejlődtek mostanában a fejvédők az olasz gyártó kínálatában, olyan technológiák sorát találjuk benne, ami eddig csak a csúcsmodellekre volt jellemző, mindamellett a külseje is meggyőző, a mai trendeknek megfelelő, divatos formavilágot követi és ehhez mind baráti ár tartozik.

Tavaly nyáron jelentette be a Rudy Project az új középkategóriás országúti sisakját, a Strym-et, ami elsőként szakított a gyártóra jellemző eddigi formavilággal és egy modernebb, divatosabb külsővel rendelkező hullámot indított el a Rudy Projectnél. Új stílus, új dizájn, új grafika, természetesen ezek, amiket elsőként észreveszünk, de amikor jobban belenéz az ember a belsejébe akkor éri meglepetés.

Mivel fejvédőről beszélünk, így a Strym tervezésekor is elsődleges szempont volt a védelem, ezért dupla inMold-technológiával készül, melynél a poliuretán habréteg és a kemény polikarbonát héj nem csak felül, de hátul, a tarkónknál is találkozik, ezáltal még több védelmet nyújtva viselője számára.

A kényelem egyik kulcsa, hogy a sisak megfelelően szellőzzön, a Strym-re 16 szellőzőnyílást és légcsatornákat terveztek a Rudy Project mérnökei, amiken keresztül végigáramlik a fejünkön a levegő és végül a testhőnktől felmelegedve elhagyja a sisakot, így biztosítva optimális hűtést a fejünknek. A homlokon található két vízszintes alakú szellőzőnyílást itt mindenképpen kiemelném, mert érezhető mennyiségű levegő áramlik rajtuk keresztül be fejünk egyik leginkább izzadós pontjára.

A Strym, akárcsak a Spectrum és a Protera, megkapta az Airframe rendszert, ahol nem közvetlenül a sisakra rögzülnek a szivacsok, hanem a fejméretállító rendszer egy hálós műanyaglapjára. Így míg a szivacs egyik fele a fejünkkel érintkezik és veszi fel az izzadságot, a másik fele folyamatosan szárad, tehát sokkal nehezebben telik meg a szivacsozás izzadsággal.

Apropó a szivacsok, bogárhálós szivacsok járnak gyárilag a sisakhoz, viszont a minőségükről mindenképpen szót kell ejteni, a Strym szivacsaival hasonlóval a csúcs sisakokban szoktam találkozni, érintésre puhák és biztosan tartós darabok, de ha tönkremennének akkor vehetünk hozzájuk újat, mert a magyarországi forgalmazónál van, nem kell eldobnunk a szivacsok elhasználódása miatt a kedvenc fejvédőnket.

A Rudy Project fejvédők kényelemben általában az élen járnak, ez a Strym-nél sincs másképp, a rögzítőrendszer magasságállítása és az RSR10 tarkórögzítő együtt 3 dimenziós állítási lehetőséget biztosít, így gyakorlatilag a legtöbb fejformára rászabható a sisak, például nekem max fél perc állítgatásba telt, hogy tökéletesen a fejemre illeszkedjen a Strym. A pántokat is egyszerűen lehet állítgatni és amiért nálam extra pont jár az a csat és a mellette található gumibujtató, ami felesleges pántot fogja össze. Az állító rendszerrel kapcsolatban még fontos kiemelni, hogy a nők a copfjukat át tudják húzni a magasságállító műanyagjai között, ezáltal ők is kényelmesen, mindenféle trükközés nélkül tudják viselni a Strym-et. Nagyon átgondolt tervezés az egész fejvédő.

Mint már említettem, nagyon könnyű volt a fejemre szabni a Strym-et, szinte mintha rám öntötték volna. Kerékpározás közben gyakorlatilag észre sem vettem, hogy a fejemen van, semmi nyomáspont, semmi dörzsölés, nem zavartak a pántok, hihetetlen, de tényleg nem tudok rá semmi negatívat mondani. Ki merem jelenteni, hogy a Spectrum mellett ez a legkényelmesebb fejvédő, ami eddig a fejemen volt. Persze ez szubjektív, mert minden fej más és más, de a többségnek biztos kényelmes lesz a Strym.

A szellőzése elég jó, a forró nyári napokon sem volt vele problémám, egyszer sem akart meggyulladni benne a fejem, pedig nem csak országúton használtam, ahol folyamatosan van sebesség és menetszél, hanem kivittem terepre is. Egyébként a gyártó sem kifejezetten országútinak ajánlja, hanem mindennapi fejvédőnek is az országúti kategória mellett, tehát bőven beleférnek a lassabb tempójú túrák is a felhasználási területbe. Az Airframe rendszer működik, bár azt nem ígérhetem, hogy a szivacsokból soha nem fog lefolyni az izzadság, de mindenképpen kevesebb, mint egy hagyományos szivacsozású sisakban.

A Strym-et mindenkinek ajánlom, aki egy igazán jó országúti/mindenes sisakot szeretne venni elérhető áron, nagyon kevés az ilyen jó ár-érték arányú fejvédő a piacon, mindenképpen érdemes legalább megnézni. Ráadásul megjelenésben sem utolsó, sőt kifejezetten modern, divatos és 8-féle színkombinációban érhető el, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt.

További információkért kattints ide.

A Rudy Project fejvédőket keresd a Rudy Project Magyarország weboldalán, vagy személyesen a bemutatótermükben.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo