fbpx

Northwave Clan – Hiánypótló extrém flat cipő

Szereted a durva ösvényeket, de nem vagy az spd pedál barátja? Akkor neked a Northwave Clan flat cipőjét találták ki, ami az extrémen jól tapadó talpának köszönhetően garantáltan a pedálon tart spd kötés nélkül is, és a merevítések, erősítések megvédik a lábad, ha egy nagyobb kőnek vagy faágnak ütköznél.

2019-től a Northwave palettáján két flat cipőt is találhatunk, innentől fogva az olasz gyártó olyan bringásoknak is kínál cipőt, akik szívesebben használnak platform (nem spd) pedált és igénylik a hozzátartozó kerékpáros cipőt. A két új modell a Tribe és a Clan, melyek közül a Tribe az, ami akár városi és montis/trail cipőként is megállja a helyét (a tesztünket itt olvashatjátok róla), a Clan pedig az extrém vonalon kerékpározóknak készült.

Az extrém szakágak képviselői nem mind szeretik a patentpedálokat, ami érthető is, hiszen előfordulhat, hogy gyakran kell lelépniük a pedálról és az spd ilyenkor nem a legszerencsésebb megoldás. A flat cipőknél az egyik kulcskérdés mindig az, hogy olyan talpat tervezzenek a cipőnek, amivel könnyen le tudunk lépni a pedálról, viszont a legkeményebb körülmények között se csússzon le a lábunk a pedálról, lényegében ragadjunk rá a pedálra. A Northwave ezt a Michelinnel közösen fejlesztett Gecko+ anyaggal oldotta meg, ami tényleg nagyon durván tapad, még járás közben is érezhető, hogy a cipő talpa ragad a talajra. A pedálon biztosan tart, még az otthoni csúszós parkettán sem sikerült megcsúsztatni bármekkora erővel próbáltam, míg a Tribe kevésbé ragadó talpát pár centit sikerült. A tapadásra pluszban rásegít a speciálisan kialakított mintázat is.

Ha már a talpnál járunk akkor fontos megemlíteni a talpban található TPU merevítést, ami egyrészt javítja a stabilitást a pedálon, másrészt megvédi a talpunkat a pedál szögeitől. Ez járás közben is erősen érezhető, nagyobb sétákra abszolút nem való a merev, rugalmatlan talp miatt. Viszont a merevséget ellensúlyozandó található a Clanben belső támasz, ami nem engedi lesüllyedni a talpboltozatunkat hosszabb használat során sem.

A felsőrész is kemény igénybevételhez lett tervezve, elöl-hátul védőelemeket találunk, engem leginkább egy korcsolyacipőre emlékeztet az orrában lévő védőelem. Annyi biztos, hogy egy felcsapódó ág vagy kő nem fog kárt tenni a lábunkban, ha a Clant viseljük.

A nyelve is erősen párnázott, ami nem csak a cipőfűző szorításától óvja a lábunkat, hanem a tereptárgyak ellen is véd, vagy ha éppen valamilyen trükk közben lelépünk a pedálról és nem sikerül a visszalépés, akkor sem fogja szétütni a pedál a lábunkat a vastag nyelvnek köszönhetően. És ha már a nyelvről beszélünk akkor fontos megemlíteni, hogy a cipőfűzőnek találunk egy pántot, ami nem engedi, hogy a fűző össze-vissza lobogjon és balszerencsés esetben beakadjon valamibe.

A szellőzésre is odafigyeltek a Clan tervezéskor, több szellőző is található a felsőrészen, emellett a gyöngyvászon betét is átengedi valamennyire a levegőt és ami még lényeges, hogy a belsőrész is olyan anyagból készült, ami jól szellőzik és gyorsan szárad. Tehát nem kell aggódnunk amiatt, hogy nyáron belerohad a lábunk a cipőbe.

A Northwave Clan egy ízig-vérig extrém flat cipő, amivel nekivághatsz a legkeményebb lejtőknek vagy a legnehezebb trükköt is beadhatod benne. Bár jól néz ki, utcai viseletre korlátozottan ajánljuk, mert hosszabb távon az igen merev talpa miatt kényelmetlen járni benne, erre a felhasználásra inkább a Tribe való.

Ajánlott fogyasztó ár: 46 990 Ft
További információk a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo