fbpx

Az apró termetű Domenico Pozzovivo Alex Zülle nyomdokaiban

A 2012-es Giro d’Italia 8. szakasza Rómától 100 km-re keletre, Sulmonából rajtolt, majd a Nápoly melletti Lago Lacenóba, a körverseny legdélibb pontján ért véget. A 229 km-es táv nem lebecsülendő, a kisebb-nagyobb kaptatókkal tarkított táj közepesen nehéz feladatot rótt a kerekesekre, viszont a hegyi befutó ellenére összetett szempontjából a szakasz békésnek ígérkezett. Mivel a sprinterek számára az emelkedők – kiváltképpen a cél előtti második kategóriás Colle Molella – nem tartogattak semmi biztatót, a vállalkozó kedvű szökevényeké volt a terep.

A kanadai Ryder Hesjedal kissé megszenvedett a Lago Lacenóba vezető kaptatón, de becsülettel helyt állt, és megőrizte a Maglia Rosát.

A szakasz első nagyobb kaptatóját a mezőny a Piano delle Cinque Miglia fennsíkra tette meg, majd kisebb emelkedők következtek, köztük az egyetlen kategorizált, a Valico di Macerone, amely 684 m magasan fekszik. A befutó színhelyéül szolgáló Lago Laceno az 1970-es években az újgazdag réteg népszerű nyaralóhelye volt, bár nem számít jelentős emelkedőnek, az odavezető út mindenképpen felfele mutat. 1998 volt a legutolsó alkalom, amikor a Giro ide futott be: ez ugyebár Pantani éve volt, és a svájci erőgép, a Vuelta-győztes Alex Zülle állhatott a dobogó legfelső fokára. Manapság nehéz ilyen jellegű kerekest találni a mezőnyben, talán a tegnapi szakasz után a Maglia Rosát magára ölthető Ryder Hesjedal, az első kanadai, akinek ez sikerült, áll hozzá legközelebb. Természetesen Zülle sikerei még váratnak rá, és bár Hesjedal a Tour-on már végzett az első 10-ben, Zülle ezt több mint féltucatszor produkálta…

Mint ahogy az várható volt, a rajt után azonnal összeverődött egy kis szökevénycsoport, benne Andrey Amador (Movistar), Julien Berard (AG2R), Tomasz Marczynski (Vacansoleil), illetve Miguel Minguez (Euskaltel – Euskadi). 9 perc előnyre is szert tettek, de a Costa Rica-i Amador valóságos veszélyt jelentett a rózsaszín mezre, hátránya az összetettben mindössze 1:26 volt Hesjedallal szemben.

A szökevények közül a Costa Rica-i Amador valóságos veszélyt jelentett a rózsaszín mezre, hátránya az összetettben mindössze 1:26 volt Hesjedallal szemben.

Az összetettben érdekelt csapatok az élre álltak, és fokozták a tempót. Bassoért a Liquigas, Rodrigezért a Katusha, Scarponiért a Lampre, Tirralongóért pedig az Astana hajtott, a szökevények előnye így gyorsan elolvadt. Érdekes, hogy a legjobb hegyimenők közül legfeljebb az olasz Emanuelle Sella esett ki a kismacsból, közel 5 és fél percet kapott a szakaszon. A többiek túlélték a verseny hektikus első hetét, és várják a harmadikat, ahol egymás között eldönthetik a végső sorrendet.

Szélsebesen közeledett a mezőny az 1067 méteren fekvő elit üdülőhelyre, az átlagsebesség megközelítette a kiválónak számító 40-et. 17 km-rel a cél előtt a legutolsó szökevényt is befogták. Innentől szabad volt a gazda, az út is elkezdett emelkedni, bár a meredek 10-12%-os rész még váratott magára. Az Astana diktálta a tempót a hegy lábánál, Enrico Gasparotto hozta a kiváló formában versenyző tegnapi győztest, Tirralongót, mögöttük a Liquigas Ivan Bassót biztosította. 8 km-re a cél előtt következtek a kemény kilométerek, a gyors tempó azonnal szétszórta a mezőnyt, de az összetett esélyesek egymást figyelve, békésen tartották a felfokozott ritmust.

A 229 km-es táv nem lebecsülendő, a kisebb-nagyobb kaptatókkal tatkított táj közepesen nehéz feladatot rótt a kerekesekre...

A lengyel Sylvester Szmyd, vette át az élen a stafétabotot, kiváló hegyi menő, Basso leghűbb segítője. Ebből a helyzetből nehéz lett volna robbantani: még a nagyok is örültek, hogy tartani tudták a tempót. Hesjedal is rendesen szenvedett, de a Maglia Rosa megőrzése érdekében hősiesen kitartott.

Pozzovivo szép sikereket ért el az idei trentinói körversenyen...

Az apró “hegyimenő”, a Giro Trentinón is szakaszt nyerő Colnagós Domenico Pozzovivo 6 km-rel cél előtt – az emelkedő legmeredekebb részén – mégis megpróbálkozott a szakaszgyőzelemmel. Nagy kockázattal járt a szökés, mivel az utolsó 4 km már lankás volt, ahol egy kis termetű versenyző egyedül nem tud megfelelő tempót diktálni. Alex Zülle 1998-ban a hegyi hajrá után támadott, majd időfutam-képességeit megcsillantva a lapos részen húzott el a mezőnytől. Két teljesen eltérő testi felépítéssel rendelkező kerékpáros, a szakasz végére mégis közös nevezőre jutottak…

Pozzovivo éppen a szökést követően...

Az apró termetű, kiváló "hegyimenő" pillanatok alatt fél perc előnyt szerzett a 10-12%-os meredek szakaszon

A baszk Intxausti (kereszt, illetve 2. családnevével hétfőn reggel jöjjön!), a Movistar versenyzője is kedvet kapott a szökéshez. Érdekes üldözőverseny alakult ki a két “hegyimenő” között, mindazonáltal a mezőny tisztában volt, hogy komoly előnyre Pozzovivo nem tud szert tenni. Intxausti nem érte utol Pozzovivót, a favoritok pedig pontosan kiszámolták, hogy mennyi erőt érdemes ezen a napon magukból kiadni. Joaquaim Rodriguez még begyűjtött 8 másodperc jóváírást: jól jön majd a végelszámolásban – gondolta. Hesjedal a lapos szakaszon magára talált, és simán bejött a többi Maglia Rosa várományossal.

A 8. szakasz eredménye:

1     Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox     6:06:05
2     Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team     0:00:23
3     Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     0:00:27
4     Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
5     Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep
6     Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale
7     Gianluca Brambilla (Ita) Colnago – CSF Inox
8     Bartosz Huzarski (Pol) Team NetApp
9     José Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli
10   John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale

Az összetett állása:

1. Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     32:23:25
2. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     0:00:09
3. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team     0:00:15
4. Roman Kreuziger (Cze) Astana Pro Team     0:00:35
5. Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team
6. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:40
7. Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:45
8. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep     0:00:46
9. Frank Schleck (Lux) RadioShack-Nissan     0:00:48
10. Eros Capecchi (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:52
11. Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling     0:00:53
12. Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD     0:00:54
13. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox     0:00:55

15. Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD     0:01:14
17. Christian Vande Velde (USA) Garmin – Barracuda     0:01:18
23. Marco Pinotti (Ita) BMC Racing Team     0:01:43
27. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team     0:02:01
34. José Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli     0:02:39
42. Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi     0:03:18

Giro d’Italia 2012: az útvonal, szakaszok, szintrajzok, emelkedők bontása – KATTINTSON IDE!

A Giro d’Italia főszereplői, csapatokra bontva – KATTINTSON IDE!

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

A 6. szakasz összefoglalója

A 7. szakasz összefoglalója

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo