fbpx

Eurobike 2011: a Scott újdonságai – kiegészítők

Ahogy ígértük, jelentkezünk a Scott cég kiegészítő termékeivel is, melyek mindenképp megérdemelnek egy önálló cikket. E téren éppoly izgalmasat tudtak felmutatni, mint maguk a bringák esetén. No nem ma kezdték, hiszen évek óta megtalálhatjuk a kínálatban a Scott fejvédőket, cipőket, bringás ruházatot – freeride, XC, utcai ruházatot éppúgy, mint pl. a triatlon versenyfelszerelést, sőt futócipőt. Ezek közül szemezgetünk most.

Eurobike 2011: Scott MTB Team Carbon

Eurobike 2011: Scott MTB Team Carbon

Idehaza a Scott kiegészítők közül talán a cipőket ismerik a legtöbben. Ez itt az MTB cipők egyik csúcsmodellje, a MTB Team Carbon merev HMX karbon talppal kifejezetten verseny- és teljesítményorientált edzés célra, a hagyományos két tépőzár és egy csat záródással.

Eurobike 2011: Scott cipő paletta

Eurobike 2011: Scott cipő paletta

A Scottnak igen komoly cipőkínálata van mindenféle felhasználási körnek szánva modelleket, ügyelve közben arra, hogy a hölgyeket se felejtsék ki. Bevezettek egy új mutatót a cipők besorolására a talp merevsége szerint. Ezzel 9-ig számozzák őket, ezzel irányt mutatva az ideális felhasználási körhöz. (versenyzésre szánt cipők 8-9, általános és sport felhasználású cipők 6-7, de ez alatt valahogy nem adják meg). A cipő illeszkedése szerint is besorolják a cipőiket három kategóriába: Sport Fit: bővebb kényelmesebb szabású lábbelik Sport és utcai felhasználásra, Performance Fit közepesen lábfejre simuló kaptafaforma, valamint a Racing Fit a teljesen lábfejre simuló, a legjobb tartást adó cipőket jelöli, melyeket kifejezetten versenycélra ajánlanak. A felsőkategóriás darabokban egy komoly ortopédiai vizsgálatokat követően kifejlesztett speciális talpbetétet találunk, melyet kisebb emelő betétekkel személyre, illetve lábra szabhatunk. Ezt Ergologic Insole Systemnek hívják.

Eurobike 2011: Scott Trail Lady

Eurobike 2011: Scott Trail Lady

Egy kifejezetten nőknek szánt sport szintű modell, a Scott Trail Lady a üvegszál erősítésű talppal, bővebb Sport Fit forma. fűző plusz tépőzár záródással. A cipő opcionálisan használható patent pedállal és hagyományossal is, így akár városban, vagy kiránduláshoz, könnyebb hegyi túrákhoz ideális társ lehet.

Eurobike 2011: Scott MTB All-Mountain

Eurobike 2011: Scott MTB All-Mountain

Szintén MTB, de kifejezetten All-Mountain felhasználásra tervezett lábbeli, mely nemes egyszerűséggel csak MTB All-Mountain névre hallgat. Üvegszál erősítésű talp, Ergologic talp, bővebb szabású Sport Fit forma, három tépőzár, 6-os talpmerevségi index, magasított bokarész és nubuk bőr külső jellemzi.

Eurobike 2011: Scott Road Team Boa

Eurobike 2011: Scott Road Team Boa

Az országúti vonal egyik felsőkategóriás modellje, a Road Team Boa. A névadó racsnis-tekerőgombbal záródó mechanizmus egyre terjedni látszik a jobb cipőgyártók között, talán mert nem olyan sérülékeny, mint a hagyományos műanyag csat, kicsit gyorsabban is kezelhető, könnyebb a hagyományos csathoz képest, valamint nagyon egyenletes szorítást lehet vele elérni. Természetesen MTB vonalon is megtaláljuk a Boa rendszerű modelleket. Üvegszálas külső talp, Ergologic belső talp, Racing Fit, tehát szorosan lábfejre simuló kaptafaforma, többek közt a talpon is elhelyezett szellőzők jellemzik, valamint 8-as merevségi mutató.

Eurobike 2011: Scott Tri Carbon

Eurobike 2011: Scott Tri Carbon

A triatlon – ahogy azt a bringákról szóló cikk bevezetőjében is olvasható volt – kiemelten kezelt területe a Scottnak., így a triatlonbringák, triatlonruházat mellett a triatlon cipők sem maradhatnak ki a kínálatból. A két modell közül – melyek jobbára csak a talpban és a színükben térne el egymástól – ez a drágábbik karbon talppal, 9-es talpmerevség index-szel, Ergologic talppal, a felhasználási körnek megfelelően szorosan lábfejre simuló Racing Fit forma, egy jókora és egy kisebb tépőzárral, valamint a gyors felhúzást segítő füllel a sarokrészen.

Eurobike 2011: Scott Vanish

Eurobike 2011: Scott Vanish

A cipők mellett fejvédő téren is ott van a Scott. Ezt bizonyítja Vanish nevű modelljük, mely ugyan nem 2012-es újdonság, azonban minősége és egyik-másik megoldása miatt mindenképpen kiérdemli, hogy szóljunk róla. Már a 210 g-os tömege miatt alapból említésre érdemes, no meg a „Conehead” technológia miatt is, melynek ezt köszönheti. Elérhető montis és országútis verzióban is, a különbség csak a sildben van, illetve a színekben. Három méretben gyártják, és az M-R.A.S. Fit Systemnek köszönhetően gyorsan és könnyedén, egy kézzel is beállítható. Nem utolsósorban az egyik legjobban szellőző fejvédő a piacon, és a világbajnoki csíkok sem véletlen vannak rajta…

Eurobike 2011: Scott Vanish

Eurobike 2011: Scott Vanish

Itt látható a Conehead rendszer lényege ezen a félbevágott sisakon. Két különböző EPS habból áll a belső szerkezet, a külsőrész a kúpos belső formájának köszönhetően az ütés erejét több irányban oszlatja szét a belső rétegen, így kevesebb anyagból biztonságosabb sisakot lehet létrehozni.

Eurobike 2011: Scott WIT

Eurobike 2011: Scott WIT

Új típus viszont a WIT, mely szintúgy lesz montis és aszfaltos felhasználásra, szintén három méretben készül és a sildes és nem sildes verziókat is számítva összesen tízféle színből választhatunk. Ez itt éppen a hasonló fehér-lila-zöld színben pompázó női Contessa RC széria design-jához igazított verzió.

Eurobike 2011: Scott Groove II

Eurobike 2011: Scott Groove II

A Groove II is7 féle színben készül a matt feketétől kezdve a fehér és mintás verziókon át a képen is látható lila Contessa verzióig. Természetesen mindegyik igazítva a Scott kerékpárok és ruházat színvilágához. A Groove 260 grammos tömege még mindig a jobbak közé tartozik, akárcsak a szellőzése, és természetesen három méretből választhatjuk ki a leginkább megfelelőt.

Eurobike 2011: Scott Jibe

Eurobike 2011: Scott Jibe

A gyártó nem feledkezett meg a dirt stílus kedvelőiről sem. A Jibe nekik készül a Voltage bringákon látott mintával.

Eurobike 2011: Scott Spartan és Hustle Mix

Eurobike 2011: Scott Spartan és Hustle Mix

A legextrémebb szakágak kedvelőinek is van ajánlata a Scottnak fejvédő téren. A Spartan a Freeride/Downhill ridereknek készül 3-féle méretben és kétféle színben. A képen látható piroson kívül a Scottra jellemző fehér-fekete-sárga kombinációban. A párnázat kivehető és mosható. A Hustle Mix nevet viselő DH szemüveg pedig a Scott TruView páramentes és 100 % UV álló lencséjével készül, háromrétegű szivacsozással a kényelemért, és szilikonos pánttal a tartósságért.

Eurobike 2011: Scott protector kollekció

Eurobike 2011: Scott protector kollekció

Szintén nekik készül a bábun látható protector kollekció. A gerincvédőtől kezdve a protectoros shorton át a könyök és térdvédőig mindent megtalálhatunk Scott néven, ami csak kellhet a biztonságos lejtőzéshez.

Eurobike 2011: Scott Carbon Pro Neck Brace

Eurobike 2011: Scott Carbon Pro Neck Brace

Még mindig az extrém szakágnál maradva említeném meg a Scott extra könnyű konstrukciójú Carbon Pro nyakvédőjét, mely értelemszerűen főleg karbonból épül fel. Állítható méretű, kivehető, mosható párnázattal. Biztos kényelmesebb, és sokkal dizájnosabb, mint az orvosi nyakmerevítő.

Eurobike 2011: Scott női ruházat

Eurobike 2011: Scott női ruházat

A Scott ruházati kínálatából elég nehéz bármit is kiemelni, mert akkora palettáról van szó, hogy egy átlagos kerékpárgyártó katalógusának kétszeresét is meg lehetne vele tölteni. Elöljáróban annyit, hogy minden darabjuk magas minőséget képvisel, így persze nem annyiért árulják, mint amit a sportáruházakban megszoktunk, de hangsúlyozom minőségben és persze design-ban sem lehet őket egy lapon említeni. Ha már design, valamennyi ruhadarab illeszkedik a Scott kerékpárok meghatározta stílusba, sőt bizonyos modelleknél az egyes ruhakollekciók a színeken kívül ugyanazt a mintát is megkapták, mint a bringák, melyekhez szakágban, felhasználási körben illenek. Tehát például a dirt ruházaton és a fentebb már látott fejvédőn ugyanaz a minta köszön vissza, mint a dirt-ös Voltage YZ gépeken. Ez az installáció itt az utcai stílusú női kollekcióból ad ízelítőt.

Eurobike 2011: Scott férfi ruházat

Eurobike 2011: Scott férfi ruházat

A férfi ruházat piros-fekete XC-s kollekciójának néhány alap darabja, illetve az új férfi dirt kollekció kockás szériája. Léteznek más színvilágú és más stílust jelentő szériái is ezen szakágak képviselőinek, de a katalógusba is éppen csak valami kedvcsináló fért el a ruházatból 13 oldalon, úgyhogy ha valaki szeretne eligazodni a Scott ruházatban, akkor mindenképpen javaslom a honlap böngészését.

Eurobike 2011: Scott női ruházat

Eurobike 2011: Scott női ruházat

Aki lapozgatta már az elmúlt években a Scott katalógusokat, annak bizonyára feltűnt, hogy a ruhákat az egyéb kiegészítőkkel együtt kollekciók és azon belül is színek szerint csoportosítva mutatták be. Ez így igen látványos, így a kiállításon is nagyjából így jelentek meg. Ez itt a lime-fehér és a lila női XC és AM kollekció.

Eurobike 2011: Scott nadrágbetétek

Eurobike 2011: Scott nadrágbetétek

A különféle kerékpáros nadrágokba – melyek különböző felhasználásra készülnek, férfi, női, vagy gyerek bringásoknak, különböző betétek az ideálisak. Más szükséges egy XC nadrágba – azon belül is más optimális sport és profi felhasználásra -, mint egy felegyenesedettebb testtartásban használt városi-kiránduló nadrágba, vagy éppen triatlonra tervezett nadrágba vagy ruhába, melyben futni is kell. A különböző igényekre különböző betéteket választ a Scott. Ami közös bennük, az az antibakteriális anyag, a szellőzőképesség, és az anatómikus, gyűrődésmentes kialakítás.

Eurobike 2011: Scott Vintage ruházat

Eurobike 2011: Scott Vintage ruházat

Nagy divat mostanában a „Vintage”, vagy inkább retro stílus. A kerékpárok terén is tapasztalható ez, így a hozzá illő ruházat sem hiányozhat. A Scott is kijött a maga vintage szériájával. A szabás és kialakítás alapján leginkább a stílusra is adó városi tekerőknek szánják.

Eurobike 2011: Scott kesztyűkollekció

Eurobike 2011: Scott kesztyűkollekció

Kesztyű Scott módra minden célra, XC-re, országútra, DH-ra, AM-re, városba, télre, nyárra… Mivel a kesztyűk egy állítható formára voltak ráhúzva, így alig akadt nézelődő, akinek ez nem indította be a fantáziáját, és ne állította volna be egyik-másik kezet valamilyen jól ismert pejoratív „üdvözlő pózba”, így egy idő után már alig volt szalonképes ez a szekció… Jelentős a Scott kesztyűkínálata, sőt mondhatnám úgy is, hogy zavarba ejtő (a képen csak a kisebb része látható), így inkább csak felvillantok egyet-kettőt.

Eurobike 2011: Scott Superstitous d30LF

Eurobike 2011: Scott Superstitous d30LF

Ez itt például a Superstitous d30LF nevű. Ennél azért általában hangzatosabb nevekkel szoktak előállni, de az értékéből ez mit sem von le. A részben valódi bőr, részben poliamid, részben poliuretán alapanyagú kesztyű, melynek fő szexepilje talán az a Scott által levédett d30 nevű technológia, melynek megértéséhez annyira bele kéne ásni magunkat az intelligens molekulák világába, hogy azt inkább kihagynám. A lényege, hogy olyan speciális anyagot használtak, mely szabadon mozog az ember kezével, de ha behatás éri, akkor eloszlatja az ütés energiáját megvéve a rider kezét.

Eurobike 2011: Scott Liner LF

Eurobike 2011: Scott Liner LF

Ez viszont egy, a gyártó téli kesztyű kínálatából – a vastagsága alapján én azért inkább melegebb átmeneti kesztyűnek mondanám -, a Liner LF, mely poliamidból és elasztánból készült, hogy viselése kellemes érzés legyen, ne pedig űrhajóskesztyű érzés. Rugalmassága folytán rendkívül kényelmes, szilikonos rugalmas csuklórész és fényvisszaverő logó teszi teljessé a képet.

Eurobike 2011: Scott Airstrike Hydro

Eurobike 2011: Scott Airstrike Hydro

A Scott a hátizsákok piacán is jelen van. Ez az egyik kisebb modell, a 4 literes Airstrike Hydro 2 literes ivószatyorral. Eredeti Scott színvilág (persze létezik teljesen fekete verzió is), sisaktartó, ergonómikus hátkialakítás, és úgy általában igényes kidolgozás jellemzi..

Eurobike 2011: Scott Grafter

Eurobike 2011: Scott Grafter

Íme egy nagyobb zsák, a Grafter, mely 12 literes, rengeteg kis zsebbel – külön zsebbel a szerszámoknak rengeteg kis spéci füllel, pánttal a különböző szerszámok zörgésmentes elhelyezésére -, valamint sisaktartóval. Mint mindegyik hátizsák típusnál, ennél is van az élénk színű verzió mellett egy szolid fekete is.

Eurobike 2011: Scott Leader szemcsi

Eurobike 2011: Scott Leader szemcsi

Egyre komolyabb a szemüvegkínálat is a cég háza táján. Tízféle típus szerepel a palettában – plusz a már említett DH-szemüvegek -, ezek közül a legsportosabbat választottam ki, de vannak kifejezetten utcai modellek is. Tehát a Scott Leader 5-féle lencsével és 8-féle keretszínnel kapható különböző kombinációkban. Könnyedén cserélhető lencse, ergonomikus, állítható orrgumi, masszív, ellenálló keret jelentik a főbb paramétereket. Az OptiView lencsék igen széles látókört biztosítanak. A szemüveg szerintem felveszi a versenyt a legtöbb nagy márka csúcsmodelljeivel.

A kiállításon készült további képek galériája ide kattintva érhető el.

Scott kiegészítők a weben: www.scott-sports.com

Scott termékek idehaza: Biker Kft.; www.biker.hu

Szöveg és fotó: gg

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo