fbpx

Eurobike 2011: a Kryptonite újdonságai

A Kryptonite-ot azt hiszem, keveseknek kell bemutatnom, kicsit úgy érzem, a többség úgy van vele – a városi tekerők legalábbis -, hogy ha bringalakatolás, akkor Kryptonite, aztán jön a többi, már az ismertségét tekintve. Az olyan nevek, mint Krypto, Keeper, vagy Evolution már szinte a városi bringás szleng mindennapos elemei. Az amerikai cég kínálata amúgy annyira széles, hogy abszolút a bőség zavarában érezheti magát az egyszeri bringás, akit olyan címen küldtek be a témában gyakorlottabb ismerősei, hogy Kryptót kérjen. Oké, de milyet? Az újdonságokat áttekintve próbálunk most egy kis útmutatót adni ehhez, külön kiemelve az újításokat.

Eurobike 2011: Kryptonite U-lakatok és sodronyzárak

Eurobike 2011: Kryptonite U-lakatok és sodronyzárak

Az U-lakatok és sodronyzárak. Ezek különböző vastagságban, hosszban, az U-lakatok ezek mellett különböző szélességben, és ezeknek megfelelően természetesen különböző biztonsági szinttel készülnek. Szögezzük le az elején: a cég gagyival nem foglalkozik, ennek megfelelően senki se keressen náluk 800 Ft-os zárat! A Kryptonite amúgy figyel a környezetvédelemre is, így mostantól az eddigi műanyag csomagolást karton váltja fel, melyen az eddigieknél még áttekinthetőbben jelölik az adott típus biztonsági szintjét, és azt is, hogy hová lehet rögzíteni a kerékpáron. Ezen kívül a lakatok rögzítőbilincse is megújul, az új, a váz festését is maximálisan kímélő flexibilis pántos „Transit FlexFrame” feje 360 fokban lesz forgatható, hogy még könnyebben találjunk helyet a lakatunknak a vázon.

Eurobike 2011: Kryptonite Colour Skin

Eurobike 2011: Kryptonite Colour Skin

Noha már idén is kapható, de még mindig újdonság a legtöbb bringás számára. Az Evolution és KryptoLock Series 2 Mini U-lakatokhoz külön is megvásárolható színes szettel utólag is a bringánkhoz/személyiségünkhöz illőre varázsolhatjuk egyik leghasznosabb eszközünket. Az eredeti fekete-narancs színkombóval együtt így már 6-féle verzióból tudunk választani.

Eurobike 2011: Kryptonite New York láncos zárak

Eurobike 2011: Kryptonite New York láncos zárak

Brutális láncos zárak drabális lánccal és lakattal. Ezek rugalmasabbak a lakatolás helyét illetően, sok olyan helyen is használhatók, ahol U-lakattal nem lehet átérni az adott rendelkezésre álló tereptárgyat, ugyanakkor az általuk nyújtott biztonság az U-lakatokéhoz hasonló. Tömegük sem piskóta, viszont kicsit talán könnyebb elpakolni, mint egy nagyobb U-lakatot. Nem véletlen olyan népszerűek futárkörökben. Mindegyik típus többféle hosszban elérhető.

Eurobike 2011: Kryptonite New York Legend lánc

Eurobike 2011: Kryptonite New York Legend lánc

Az egyik brutálisabb New York Legend zár közelebbről. A hegesztett háromszorosan hőkezelt biztonsági acél láncszemek vastagsága eléri az ujjnyi vastagságot. A lakat pedig dupla reteszelésű, és edzett acélpersellyel védett. Látszik is a kartonján a maximális, 12-es biztonsági besorolás jelzése. Bizony önvédelmi eszköznek is beillik az esti utcán. A bringa összekaristolását megelőzendő erős, strapabíró szövethuzat borítást kapott.

Eurobike 2011: Kryptonite Evolution láncok

Eurobike 2011: Kryptonite Evolution láncok

A Keeper és a New York mellett a cég kijött az Evolution és Kryptolok zárcsalád láncos verziójával is, melynél a lakat egybeépült a lánc egyik végével, nem külön van ráakasztva. Mindkét széria zárjai háromféle hosszban kaphatók (előbbi 55, 90 és 160 cm, utóbbi 55, 95 és 150 cm).

Eurobike 2011: Kryptonite Evolution láncok

Eurobike 2011: Kryptonite Evolution láncok

Az új lakatfej közelebbről. Jól látszanak a beburkolt utolsó láncszemek, ahogy közvetlen futnak a lakatba. A lánc végével egybeépült lakatot alkalmazó konstrukcióknak tapasztalataim szerint voltak korábban gyenge pontjai ott, ahol a lánc egy köztes fémidomhoz kapcsolódott, hogy aztán az kattanjon a lakatba. Történetesen azon a láncszemnek készült furat mellett volt kritikusan alacsony az anyagvastagság, és sajnos ez szinte valamennyi gyártónál jelenleg is fennálló hiba, holott mint tudjuk, a lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. A Kryptonite most ezt küszöbölte ki azzal, hogy a lánc vége közvetlenül kattan be a lakatba, illetve a másik vége is közvetlenül kapcsolódik a lakat testéhez, nincs köztes kapcsoló elem. Az Evolution láncoknál a biztonságot szolgálják a 10 mm átmérőjű edzett acél láncszemek is.

Eurobike 2011: Kryptonite Evolution lánc

Eurobike 2011: Kryptonite Evolution lánc

Ugyanaz az integrált koncepció egy kicsit könnyebb kivitelben, kisebb láncszem-átmérőkkel, a Kryptolok láncoknál.

Eurobike 2011: Kryptonite U-lakat tartó

Eurobike 2011: Kryptonite U-lakat tartó

Újdonság a nehéz lakatok és sodronyzárak kormányon történő rögzítését lehetővé tevő adapter is a „Transit H-bar Carrier”, melyet változatos átmérőkhöz lehet adoptálni, és mindegyik Krypto U-lakattal és sodronyzárral működik. Arra az esetre, ha a vázon már nem lenne hely…

Eurobike 2011: Kryptonite New York U-lakat

Eurobike 2011: Kryptonite New York U-lakat

A standon kiállított kerékpárokon demonstrálták is több zár helyes használatát, a képen egy nagyobb fajta Evolution U-lakatét ezen a szép csajos Diamanton. A nagyobb Kryptonite U-lakatokkal akár kisebb lámpaoszlopokhoz is tudunk lakatolni, és úgy általában véve elég tág lehetőséget hagy a használójának a lakatoló hely megválasztásában.

Eurobike 2011: Kryptonite kiegészítő sodronyok

Eurobike 2011: Kryptonite kiegészítő sodronyok

Fontos a kerekek rögzítése is, főleg ha gyorszárasak. Például erre nyújtanak megoldást a kiegészítő sodronyok, melyeket egyéb zárakhoz, lakatokhoz használhatunk kiegészítésképpen. Ezek segítségével a kerekek mellett esetleg másik bringát is rögzíthetünk egyszerre. A kép jobb alsó sarkában látható bogyó pedig – bár nem új, de talán kevesen ismerik – padlóra, talajra erősíthető rögzítő-kampó. A háza öntöttvas, a kengyel 16 mm-es edzett acél. A kengyelt lehajtva akár autóval is áthajthatunk rajta.

Eurobike 2011: Kryptonite New York U-lakat és Modulus Security System

Eurobike 2011: Kryptonite New York U-lakat és Modulus Security System

New York U-lakat kiegészítve sodronyzárral. Az utóbbi lényege: a sodrony két vége hurokban végződik, melyet átfűzve saját magán külön lakat nélkül is rögzíthetünk. A rendszer neve: Modulus Security System. Kapható mind két csatlakozó véggel rendelkező sodronnyal, mind pedig két darab, egyik végén hurokban végződő sodronnyal is.

Eurobike 2011: Kryptonite Modulus Security System

Eurobike 2011: Kryptonite Modulus Security System

A Modulus Security System a vázon rögzíthető, és a sodronyok végei ebbe csatlakoznak. A kötés csak a kulccsal nyitható, de a két sodronyvég külön-külön is oldható. Csak vázadapter második bringához és kompatibilis sodrony külön is kapható.

További információk:
Kryptonite termékek a weben: http://www.kryptonitelock.com
Kryptonite termékek idehaza: Biker Kft.; www.biker.hu

Szöveg és fotó: gg

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo