fbpx

Vuelta: Lengyel győzelem a legendás hegyi befutón – videó

Kultikus szakaszához érkezett a Vuelta a Espana, a 15. versenynapon Covadonga tavaihoz kellett felkapaszkodni, Spanyolország egyik legmeredekebb emelkedőjén…

Przemyslaw Niemiec

Przemyslaw Niemiec

Az Oviedo és Lagos de Covadonga közötti 152,2 kilométer a hegyi befutóig sem telt eseménytelenül. Elöl egy nagyobb szökevénycsoport gyűjtötte a kilométereket, miközben az időjárás esősre váltott. A cél előtt 35 kilométerre magasodó Torno emelkedőjét ilyen körülmények között abszolválta a mezőny, és az esélyesek közül is többeknek akadt problémája.

Rigoberto Urannak (OPQS) és Joaquim Rodrigueznek (Katyusa) is technikai problémája volt, kereket kellett cserélni. Dan Martin (Garmin-Sharp) is pórul járt, csapattársai segítségével kezdte meg a felzárkózást még a hegytető előtt. Ezalatt a főmezőny élén a Movistar húzta a sort, láthatóan ki akarták használni az összetettben érdekelt versenyzőtársak gyengélkedését.

Contador és Purito

Contador és Purito

Martinék szerencséjére a Movistar is pórul járt, a csúszós lejtmenetben Castroviejo berepült a fák közé és ez valamelyest lassabb tempóra ösztönözte Alejandro Valverde csapatát. A lankás részre újra összezárt egy nagyobb csoport, elöl a szökevények lassan megkezdték a meredeket, melynek lábánál Meyer, Niemec és Vandewalle hamar elszakadt a többiektől. Előbb a Trek versenyzője, majd az ausztrál maradt le, a Lampre-Merida lengyel menője az emelkedő második felében már egyedül küzdött a győzelemért.

Eközben az esélyesek csoportját a Movistar rántotta meg a hegy lábánál, majd a Katyusából Joaquim Rodriguez segítői és a Giantból Warren Barguil voltak aktívak. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) ma nem választotta a legjobb taktikát, ugyanis támadott, aminek következtében Chris Froome (Sky) és Fabio Aru (Asztana) ugyan leszakadt, de megkapta nehezéknek két honfitársát, Valverdét és Puritót.

Contador kerekén Valverde

Contador kerekén Valverde

Contador innentől nem igazán volt a helyzet magaslatán, a piros trikóban ő maga váltott ritmust többször, de a két legrobbanékonyabb versenyzőtársát ez nem hatotta meg, árnyékként követték. A lelassulások miatt azonban Froome és Fabio Aru (Asztana) rendre újra megközelítette őket, így Contadornak még az sem jött össze, hogy legalább Froome-nak jelentős időkülönbséget adjon.

A cél előtti pár száz méteres meredeken megbosszulta magát a taktikai hiba, Valverde és Purito adott 5 másodpercet Contadornak, így a Movistar kapitánya a tegnap elvesztett 20 mp-nek az időjóváírással visszahozta a felét. Przemyslaw Niemiec közben megnyerte a szakaszt, a spanyol trió mögött Froome és Aru csak hét mp-t kapott, tehát Contador nekik sem osztott ki sok időt.

Videón a végjáték:

Vuelta a Espana 15. szakasz eredménye:

1 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 4:11:09
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:05
3 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha
4 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:10
5 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:17
6 Christopher Froome (GBr) Team Sky
7 Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 0:00:28
8 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 0:00:44
9 Rigoberto Urán (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team 0:01:00
10 Giampaolo Caruso (Ita) Team Katusha 0:01:02

 

Összetett állás:

1 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 58:31:35
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:31
3 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:01:20
4 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha
5 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:02:22
6 Rigoberto Urán (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team 0:02:57
7 Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 0:04:55
8 Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) BMC Racing Team 0:05:02
9 Robert Gesink (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:05:11
10 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 0:06:36

 

Vuelta rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2014

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo