fbpx

VeeTire Co. 2018 – új trendek a gumigyártásban

A VeeTire ráérzett a retro-inspirált természetes gumiszín iránti igényre. A legtöbb köpenymodelljük 2018-ban vajszínű oldalfallal is elérhető lesz, a meglepően magas technikai színvonallal karöltve a thaiföldi világmárka mutatja az utat a kerékpáros köpenyek jövőjébe.

A vajszínű oldalfallal készült köpenyek a régmúlt kerékpárok megjelenését idézi. A “skinwall” irányzat egyik éllovasa a dinamikus fejlődést mutató gravel típusú kerékpár, amely hasonlóképp a múlt kerékpáros élményét ötvözi a modern technikával. A másik retro-modern szegmens az e-bike, ahol a lejújabb elektromos hajtástechnika illő komplementere a vajszínű, múltidéző külső. A VeeTire a “skinwall” trend éllovasa a gumiiparban, kínálatában a modern, több gumiösszetételt alkalmazó, belső nélküli, aramidszálas korszerű technológia választhatóan retro megjelenéssel is párosulhat.

A 40 éves múltra visszatekintő VeeTire Co. immár az egész világra kiterjedt forgalmazó hálózattal rendelkezik. Magas szintű külsőit kerékpárosok milliói használják megelégedéssel. A 25 millió darabos éves termelés a piac vezető gumigyártójává avatja a hazánkban is népszerű thai márkát.

A VeeTire ráérzett a retro-inspirált gumiszín iránti igényre!

Egy igazi “slick” gumi!

A VeeTire köpenyek döntő része a magas minőségi szegmensbe pozícionált. A legtöbb modell – legyen fatbike felhasználáshoz, cyclocross-ra vagy MTB enduróra tervezett – rendkívül finom 120 Tpi szövetszerkezetet és Aramid peremkialakítást alkalmaz. Mindez alacsonyabb tömeget, fokozott tapadást, illetve kényelmet kínál a konkurens gyártók egyszerűbb technológiát és alapanyagokat felhasználó köpenyeivel szemben. Az extrém MTB stílushoz kínált külsők egytől egyig fejlett oldalfal-megerősítéssel rendelkeznek, míg a mindennapos közlekedéshez tervezettek pedig többféle hatékony defektmentesítő technológiát biztosítanak.

A megannyi VeeTire újdonság közül érdemes kiemelni az országúti felhasználásra készült Road Runner „slick” futófelületű sorozatot, a MOTO GP stílus bicajos megfelelőjét. A gyártók kínálatában ritka a mintázat nélküli külső, pedig van mögötte ráció. Először is a mintázat aszfaltburkolaton döntően esztétikai célt szolgál, lévén relatív keskeny méretével a kerékpárköpeny nem képes a vízre “felfeküdni”. Tehát a futófelületen nincs szükség vájatokra, ami a gépjárműveknél a “hidroplán” hatást küszöböli ki. Habár a Road Runner megjelenése hamisítatlanul versenyorientált, ára és ellenálló kialakítása az általános felhasználás- a városi közlekedéstől a túrázások keresztül az amatőr sportolás – irányába mutat. Ezt egészíti ki a fentebb említett “natúrgumi” oldalfal-kialakítás, amely ennél a Vee-modellnél is rendelkezésre áll.
[divider scroll_text=””]

Népszerű városi köpenyek a kínálatban

A technikai jellemzőket nézve a VeeTire Road Runner 66 durometer értékű Continuum Compound gumiösszetételt alkalmaz, elérhető 23 mm, illetve a kurrens országúti trendekhez passzoló 25 és 28 mm szélességgel. A Road Runner tömege mindössze 220 grammról indul, aramidszálas, hajtogatós szerkezetű, azaz minden tekintetben magas technológiai szintet képvisel.

Másik 2018-as VeeTire érdekesség a City Cruz, amely megbízható városi/trekking köpenyként mutatkozik be a városi és általános közlekedést megcélzó szegmensben. A még prototípus stádiumban látható modell a gyártó által kifejlesztett kiváló B-Proof+ defektvédelmi réteget, illetve hatékony oldalfal-megerősítést biztosít. Minden bizonnyal méltó szereplője lesz a márka széles városi kínálatának, amelyet jelenleg az itthon is népszerű Easy Street és Zilent modell fémjelez.

Ez utóbbiak természetesen 2018-ban is elérhetők, a felhasználásra optimalizált gumikeverékkel, választhatóan 1,5-5 mm-es kaucsukvédelemmel és „Snake Bite” felütés elleni oldalfalvédelemmel rendelkeznek. Tehát rendesen fel vannak készítve a városi kerékpározásra leselkedő összes veszély ellen, az Easy Street külön érdekessége, hogy rendkívüli szín- és méretválasztékot biztosít: krém, barna, fekete futófelülettel, illetve fekete/fehér oldalfallal is elérhető. 6-féle méret áll rendelkezésre (26×1,75/28-622/32-622/37-622/40-622/47-622). A 3 defektvédelmi szint lehetősége tovább szélesíti a hazai kínálatot. Reflektorcsíkkal ellátott, így a megújult KRESZ-szabályzás értelmében a küllőprizmát kiváltja.
[divider scroll_text=””]

Nyakunkon a zord időjárás, amely a cyclocross szezon szinonimája! Említsük meg, hogy a VeeTire a szegmens egyik prominens specialistája. Ezt támasztja alá, hogy a kiváló alumínium csőszettekről világszerte ismert angol Kinesis márka az összes CX-kerékpárját VeeTire külsőkkel szállítja, illetve a profi csapatuk is ezeken versenyez. 2018-ban mindösszesen öt CX/gravel felhasználásra tervezett VeeTire modell áll rendelkezésre (Rail, CVX, T-CX, CXC és gravel-specifikus Mission), mind finom szövetszerkezetet és hajtogatós kivitelt kínál, saras és száraz pályákhoz egyaránt alkalmazható. A köpenyszélesség tekintetében a klasszikus 33 mm-es CX-szabvány mellett a gravel versenyekre, túrákra és kirándulásokra ideális 700c 40/47 mm-es, illetve 650b 47/52 mm-es ballonos kialakítás is rendelkezésre áll. Az utóbbiak e-bike használatra is alkalmasak.

Speedster mintázat – megannyi kerékmérethez és szélességben elérhető…

A VeeTire Speedster “népes” köpenycsalád, amelyben az előbbiekben taglalt “közlekedős”, illetve cyclocross/gravel szegmenshez is találunk megfelelő modellváltozatot. Ami igazán izgalmas a Speedsterben, hogy az ellenálló, „haladós”, biztos kanyarvételt elősegítő mintázat kerékmérettől vagy kerékpártípustól függetlenül alkalmazható: elérhető többek közt MTB, hagyományos vagy akár összehajtható bicaj-kerékmérethez. Így segítségével bármilyen kerékpár felkészíthető a mindennapos közlekedésre, túrázásra vagy aszfaltos kirándulásra.

A Speedster számos felhasználáshoz, stílushoz alkalmazható…

A Speedster vérbeli „igásló”, mindazonáltal a benne lévő technológia „telivérré” avatja. Az MPC Compound gumikeverék közepesen kemény, a megerősített szövetszerkezet pedig B-Proof Casing technológiát alkalmaz. Kétkomponenses DCC gumiösszetétel-változatban is elérhető, keményebb futófelülettel, illetve lágyabb, rugalmasabb oldalsó kialakítással. További érdekesség, hogy immár „pluszos” vagy akár fatbike kerékpárhoz passzoló 3,5″-os változat is kapható. Gombóc Artúr nyomán: szeretem a BMX Speedster-t, a cyclocross Speedster-t, a dirt jump Speedster-t, a fatbike Speedster-t, a gravel Speedster-t, a gyerekbicajos Speedster-t, az MTB Speedster-t, az összehajthatón lévő Speedster-t, a „plusszos” Speedster-t, a városi Speedster-t…

A MTB cross country és maraton-felhasználásra szánt VeeTire köpenyek közt a Rail Tracker az egyik legnépszerűbb. Egyértelműen „hi-end” modell, az elit profi mezőnyben hajtó Andrea Tiberi is ezt használja. A Rail Tracker ötvözi az agresszív, fokozott tapadást biztosító mintázatot az alacsony gördülési ellenállással, így ideális választás általános vagy éppen változatos terepviszonyhoz. A Rail Tracker technikai paraméterei lenyűgözőek: 185 TPI szövetsűrűség , Dual Control Compound kétkomponenses (48/56 durometer) gumikeverék, Tubeless Ready hajtogatós kivitel, és nem utolsósorban kapható retro-megjelnésű Synthesis skinwall változatban is!

A fenti MTB köpeny alternatívájaként a Mission is a hazai pályák és ösvények legtöbbjére jellemző általános terepviszonyokat célozza meg. Felhasználása tehát széleskörű, mondhatni “mindenes”, akár a túrázás vagy a versenyzés is “tarsolyában van”. Szerencsére megfizethető áron kapható, emellett a megerősített vajszínű skinwall oldalfal-opciónak köszönhetően az egyedi megjelenés is biztosított. 2,1 és 2,25″ szélességben egyaránt kapható, amatőr használatra a VeeTire Mission egyértelműen telitalálat.

Ha ballonos, akkor Vee Tire!

A széles palettán számos további VeeTire opció áll a bicajosok rendelkezésére. A tucatnyi fatbike külsőt egyenként nem mutatjuk be, lévén a hazai terep- és időjárási viszonyok közt nincs akkora jeltőségük, mint mondjuk Kanadában. A hazai forgalmazó mindazonáltal már szép számmal importál ezekből, illetve az egyre népszerűbb plusz (+) típusokból. A már említett Speedster modell mellett a T-Fatty, a Mission Command és a Snowshoe Vee-modell áll rendelkezésre “duci” kerékméretekben.

A Gravity vonalon is otthonosan mozog a Vee Tire…

A népszerű enduro stílust is magába foglaló VeeTire Gravity vonal újdonsága a FlowSnap, amelyet a gyártó a bike park riderek számára fejlesztett. Lágy Tackee Compound gumiösszetétel és már-már félelmetes mintázat jellemzi, Enduro Core hajtogatós szerkezettel kiegészítve. További két még extrémebb “Flow” változat áll az gravity műfaj szerelmeseinek rendelkezésére, illetve egy általánosabb modell Fluid modellnevű, amely pluszos szélességig “nyújtózkodik”.

Az adott felhasználáson belül a típus- és méretválaszték ugyancsak lenyűgöző. A thai márka bátran felvállalja a rétegigények kielégítését, így a sikeres MTB köpenyek közül számos elérhető kisebb kerékmérethez is. Ezáltal a fejlett VeeTire technológiák és a bevált, teljesítmény-centrikus mintázat a fiatal kerékpárosok számára is elérhető lesz. Erre jó példa, hogy az extrém felhasználásra tervezett és igen sikeres Crown Gem sorozat jövőre 12/14/16/18/20/24 colos kerékméretben is rendelkezésre áll, a két nagyobb ráadásul belső nélküli kivitelben, 120 tpi szövetsűrűséggel, illetve 2,25″ szélességben lesz elérhető. Ez már csúcstechnológia a javából, egyenesen a junior korosztálynak! A Crown Gem 2018-ban a “nagyfiúk” irányába is nyit: 29+ méretben is elérhető lesz, bevált agresszív mintázattal, fejlett gumiösszetétellel és ellenálló de finom szövetszerkezettel.

A VeeTire egyértelműen trenddiktáló gumigyártó márkává lépett elő. A rendelkezésre álló modellek száma, illetve az azon belüli opciók ámulatba ejtőek. A logikusan felépített termékpaletta minden bicajos számára biztosít választást, immár fatbike, általános MTB, gravity MTB, 27,5+, 29+, általános MTB, cyclocross, gravel, országút, általános közlekedés, E-bike, gyermekkerékpár, dirt jump és BMX felhasználást egyaránt felölel. Kíváncsian várjuk a tesztpéldányokat!

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo