fbpx

Vasárnap rajtol a mountain bike megamaraton – az ABSA Cape Epic favoritjai

Alig pár nap múlva rajtol a március 17-étől 24-éig tartó jubileumi, tizedik ABSA Cape Epic megamaraton. A Cape Epic egy igazi presztízsverseny, közel 50 profi versenyzői páros (ebből 7 női páros) vág neki a nem mindennapi megmérettetésnek. A 8 nap alatt mintegy 700 kilométert kell teljesíteni a Dél-Afrikában indulóknak.

Sauser és Burry Stander a tavalyi versenyen

Sauser és Burry Stander a tavalyi versenyen

A tavalyi megmérettetést a halálos balesetet szenvedő Burry Standerrel párban megnyerő Christoph Sauser (Specialized) csapattársa elvesztésének emlékére idén az olimpiai bajnok Kulhavyval vág neki a vasárnap, egy 23 kilométeres prológgal (Meerendal in Durbanville) elrajtoló versenynek.

A háromszoros győztes Sauser szerint a szakaszok kiegyensúlyozottak – annak ellenére, hogy minden évben más nyomvonalat jelölnek ki a szervezők: “Nincsenek különösebb király szakaszok, de a hőmérséklet, a homok és a sziklás terep napról napra átformálhatja az erőviszonyokat. Azt, hogy melyik a legnehezebb szakasz, csak a verseny után lehet megmondani.” 

Egy másik háromszoros győztes, Stefan Sahm ex-csapattársa Karl Platt (Bulls) szerint a hatodik szakasz a legnehezebb, mivel az egy sok mászást tartalmazó szakasz és már majdnem a verseny végén van. A korábbi négyszeres Cape Epic győztes Platt méltó utódot talált Sahm helyére a svájci maraton bajnok, TransAlp és Crocodile Trophy győztes Urs Huber személyében, aki ezt mondta: “Én nem találok könnyű szakaszt a versenyen. A második nap nagyon hosszú lesz, ami a forróságban töltött idő miatt a hidegből érkezőknek és főleg az amatőröknek okoz majd komoly problémát.”

Fontos megemlíteni még, hogy az újdonsült csapattársak rengeteget edzettek együtt, így biztosan jó összhang lesz közöttük.

Karl Platt igazi specialistája a többnapos maratonoknak

Karl Platt igazi specialistája a többnapos maratonoknak

A dél-afrikai Kevin Evans idén, tíz év után először, kihagyni kényszerül a versenyt. Vakbélműtétje után orvosival konzultálva úgy döntöttek, nem tenne jót az egészségének, ha így is rajthoz állna. Egykori csapattársa, az ősszel doppingbotrányba keveredett David George eltiltását tölti. Evans apját, mint a rendezvény főszervezőjét, csak Dr. Gonosznak nevezi, aki minden évben igen nehéz nyomvonalat talál ki.

A Scott Swisspower két profija, Nino Schurter és Florian Vogel egyértelműen a jó szereplésért utazik Dél-Afrikába. Az összetett Top10-be várják magukat, de kisebb céljaik közt szerepel egy szakaszgyőzelem begyűjtése is. A tavalyi szezonnal ellentétben, amikor a másfél órás cross country versenyek és az olimpiai szereplés volt a fõ cél, most komolyan készülnek a 700 kilométeres versenyre.

 “Mi nem azért edzettünk, hogy csak egy szakaszt nyerjünk, az összetettben való jó szereplés a cél. Nem vagyunk többnapos specialisták, de sokan ez ellenfeleink közül sem azok, úgy gondolom, jó esélyekkel várhatjuk a rajtot… – nyilatkozta Vogel.”

A Swisspower csapat edzés közben, az élen Nino Schurter

A Swisspower csapat edzés közben, az élen Nino Schurter

A csapattárs, Schurter pedig hozzátette: “Nagyon szomorú, ami Burry Standerrel történt. Tudjuk, hogy Sauser és Kulhavy az ő emlékének szentelik a versenyzést, emiatt biztos sok lelki támogatást kapnak. De mint profi sportoló ugyanúgy kezelem ezt a versenyt, mint akármelyik másikat. A nyolc nap alatt nagyon sok minden történhet, igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból”

Thomas Frischknecht nagy reményeket fűzött az idei versenyhez, csapattársával, Urs Geriggel a 40 felettiek közt akartak győzedelmeskedni. A nemrég 43 évét betöltő Frischknecht tavaly novemberben eltörte a lábát és nagyjából február közepe óta mountain bike-ozik újra, így a páros célja csupán a tisztes helytállás lesz. A csapat kerékpárválasztása még nem fix, az edzések alkalmával próbálgatják, de egyelőre úgy néz ki, hogy összteleszkópos 29″-os kerekű bringákon gurulnak majd.

A friss igazolásokkal  szupercsapattá avanzsáló BMC  végül egy szerencsétlen sérülés miatt marad távol a Cape Epicről. A svájci Näf – Flückliger párost előbbi, a Merdiától érkezett eliminator világbajnok, napokban eltört kulcscsontja kényszerítette erre a döntésre.

Az idei évben világkupa első helyre törekvő német Manuel Fumic az olasz Fontanával (Cannondale) vág neki a 8 napnak. Fumic idén fizikailag és lelkileg is módosított a felkészülésén: visszatért korábbi edzőjéhez, aki az U23-as világbajnokság megnyerésében volt segítségére. Elmondása szerint nem csak edző, inkább lelki társ, aki segít neki a gyenge és erős napokon is.

Fontana és Fumic először indulnak a Cape Epic-en

Fontana és Fumic először indulnak a Cape Epicen

Fumic a télen mintegy 2,5 hónapot töltött Dél-Afrikában a jó idő és a pálya megismerése miatt. Fontanával inkább egy kemény alapozó edzésnek szánják a versenyt, nem akarják „kinyírni” magukat a cross country szezon előtt, de egy-két szakaszgyőzelemre lehet, kísérletet tesznek.

Nem csak mountain bike sztárok indulnak a Cape Epicen, rajthoz áll például a visszavonult, többszörös spanyol futball válogatott Luis Enrique, aki heti 4-5 kerékpáros edzés mellett futással és úszással készült a megmérettetésre. Rajta kívül ott lesz a britek olimpiai bajnok négypárevezősének két tagja, Mathew Brittain és James Thompson, akik drámai küzdelemre számítanak.

A verseny végig követhető lesz itt a Bikemag hasábjain is, ahol remélhetőleg az egyetlen magyar induló, a Dél-Afrikában élő Szentgyörgyi Krisztián beszámolói is olvashatók lesznek.

Beharangozó videó, melyben a szakaszok bemutatása – térkép, szint – is látható:

Szakaszok:

Prológ     Március 17.     Meerendal in Durbanville     23 km
1. szakasz     Március 18.     Citrusdal     103 km
2. szakasz     Március 19.     Citrusdal – Saronsberg in Tulbagh     145 km
3. szakasz     Március 20.     Saronsberg in Tulbagh     92 km
4. szakasz     Március 21.     Saronsberg in Tulbagh – Wellington     106 km
5. szakasz     Március 22.     Wellington     75 km
6. szakasz     Március 23.     Wellington – Stellenbosch     100 km
7. szakasz     Március 24.     Stellenbosch – Lourensford Wine Estate     54 km

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo