fbpx

Vas Blanka 4. az Országúti VB-n

Hihetetlen eredménnyel zárult az elit nők versenye az Országúti Világbajnokságon, Vas Blanka a világ legjobbjai között a 4. helyet szerezte meg a hajrán. A világbajnoki címnek az olasz Elisa Balsamo örülhetett, aki a hajrán legyőzte a Marianne Vost. Az U19-es nőknél szökésből Zoe Backstedt győzött.

Schmid és Backstedt

Szeptember 25-én a női mezőnyversenyeket rendezték a flandriai Országúti Világbajnokságon, délelőtt az U19-esek versenyére került sor, ahol az amerikai Kaia Schmid és a brit Zoe Backstedt tudtak ellépni a mezőnytől. A brit többször próbálta leszakítani Scmidet, de a kis termetű amerikai stabilan tartotta a kerekét az ellenfelén. Végül hajrá döntött köztük, ahol Zoe Backstedt volt a gyorsabb, és az időfutam ezüst után egy aranyat is szerzett. A harmadik helyért folytatott mezőnyhajrát a német a Linda Riedmann nyerte.

Balsamo győzelem, Vas Blanka balra hátul

Az elit nők mezőnyversenyén már magyar versenyzőnek is szurkolhattunk, Vas Blanka is rajthoz állt a világ legjobbjai között a 157,7 km-es távon. Rengeteg szökési kísérlet volt a verseny során, több nagy név is megpróbálta idő előtt döntésre vinni a dolgot, de tartós szökést nem sikerült kialakítani. A spanyol Mavi Garcia szökése tűnt ígéretesnek az utolsó 30 km-en, de az előnye neki sem volt túl nagy, végig közel volt hozzá a mezőny, de hátul nem igazán vették komolyan az üldözését. A hollandok maradtak a legnagyobb létszámmal a mezőnyben, és folyamatosan támadták a többieket, de nem sikerült ellépniük, csak a mezőny létszámát redukálták nagyon kicsire. Vas Blanka végig tartotta ez élbolyt, így volt bizakodásra okunk. Az utolsó km-ekre a hollandok már a mezőnyhajrára készültek, amit Marianne Vosnak készültek felvezetni. A lengyel Niewiadoma még próbálkozott, ő mindenképpen el szerette volna kerülni a mezőnyhajrát, de nem engedték el a holland versenyzők. A célegyenesre fordulva a holland vonatot megelőzték az olaszok, mellyel az olaszok irányították a hajrát és Vos is az olaszok mögé tette a kerekét. Végül Elisa Balsamo indult meg elsőként, akit nem tudott kikerülni Vos és senki más, így elsőként haladhatott át a célvonalon, amivel az olaszok megtörték a hollandok évek óta tartó uralkodását. Vos a második helyet szerezte meg, ami látszólag csalódás volt a számára, míg harmadikként Katarzyna Niewiadoma gurult be a célba. Számunkra a legnagyobb eredmény ezután következett, Vas Blanka hátulról érkezve a 4. helyet szerezte meg, ami az eddigi legjobb női eredmény országúti vb-ről.

“Elégedett lehetek ezzel az eredménnyel, mert nincs olyan sok tapasztalatom országúton. Boldog vagyok az eredményemmel! Hihetetlen volt egy ilyen versenyen indulni ahol ennyi néző van. Nem tudtam, hogy mit várhatok, még soha nem versenyeztem olyan pályán, ahol kockaköves emelkedők voltak. Mivel nem volt csapattársam a mezőnyben, elöl akartam lenni. Hatalmas meglepetés, hogy olyan közel végeztem a győzteshez.” – nyilatkozta Vas Blanka az SD Worx oldalán.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo