fbpx

Változtassunk! Engedélyezzék a kerékpározást Szentendrén!

Idén már beszámoltunk egyszer a rendőrség negatív hozzáállásáról a Szentendrei úton kerékpározók irányában, sajnos azonban a járőrök jelenleg szabály szerint járnak el. Ha változást akarunk, a tiltást kell feloldani, Vörös Csaba, a Szerpentin Kerékpáros Klub bringása most ezt kezdeményezi hivatalos úton:

Engedélyezzék a kerékpározást Szentendrén!

Azt hiszem mindenki számára ismert tény, hogy Szentendre belterületén a 11-es számú főúton kerékpáros tiltó táblák vannak elhelyezve. Már sokat gondolkodtam azon, hogy miért éppen Szentendre? Mert ha megnézzük a környező kis városok közlekedését, akkor láthatjuk, hogy sehol nincs ilyenfajta tiltás bevezetve  (Dunakeszi, Pomáz, Budakalász stb.).

Szentendre kiemelkedő jelentőséggel bír, hisz a Pilis és a Dunakanyar előszobája, a kerékpáros társadalom közkedvelt térsége. Ezért teljességgel érthetetlen és felháborító, hogy pont itt tiltják ki a kerékpárosokat. Vagy tán pont ezért?

7 éve költöztem Szentendrére és azóta gyakorlatilag szinte minden nap kerékpárral járok munkába Budapestre. Sokunk számára a kerékpár nemcsak egy sport, hanem a leggyorsabb közlekedési eszköz is. Általános tendeciaként megemlíthető, hogy egyre többen pattannak nyeregbe, mert a gépjárműforgalom sok esetben már olyan nagy, hogy az utazás jóval több időt vesz igénybe, mintha biciklivel közlekednénk. Az emelkedő benzinárak is egyre inkább arra ösztönzik az embereket, hogy az autó helyett kerékpárt használjanak. Sőt! Örvendetes módon országos kampányok láttak napvilágot, hogy kerékpárral járjunk munkába, mert mennyire egészséges és nem szennyezzük a környezetet. Konkrétan nekem két kollégámat is sikerült átszoktatnom a kerékpárra, pedig ők voltak azok a típusok, akik – ahogy mondani szokták – még a WC-re is kocsival jártak. Most már a legdurvább téli időben is bringával járnak munkába.

a büntető csekk sem ritka

a büntető csekk sem ritka

A 7 év alatt- megmondom őszintén- kellemes csalódáson mentem keresztül: az autósokkal való konflkitus sokkal kisebb volt, mint amire számítottam. Tény az is, hogy nem úgy állok a közlekedés más szereplőihez, mintha ős-ellenségeim lennének, hanem próbálok konstruktívan közlekedni, ha úgy adódik sokszor beengedem az éppen nálam gyorsabban haladó járműveket, buszokat. Néha azért nem árt magunkba nézni és önvizsgálatot tartani, mert mi kerékpárosok is időnként tudunk hajmeresztő dolgokat művelni. Viszont a legtöbb konfliktus azokon az útszakaszokon fordult elő, ahol kerékpáros tiltó táblák voltak elhelyezve. (Szentendre belterülete). Itt az autósók gyakorlatilag egyafajta önbíráskodó magatartást tanusítanak, késztetést éreznek arra, hogy megregulázzák a piszok kis kerékpárosokat, akik szerintük folyamatosan bosszantják őket. De például Budapest belterületén, a szentenrdrei úton, ahol 70-nel lehet száguldani, ott szinte alig volt problémám. Sőt, mivel teljesen kezdik megszokni, hogy kerékpárosok is vannak szép számmal, ezért ha dugó van, akkor nemegyszer le is húzódnak, ha kerékpárost észlenek. Talán emlékeztek, hogy ezen útszakaszon is voltak tiltó táblák, de kb. 7-8 éve a szentendrei út felújításakor
levették őket.

Node visszatérve az értekezésem fő tárgyához: a kerékpáros fórumokon is téma volt, hogy az elmúlt időszakban szinte sportot űznek a szentendrei rendőrök a kerékpárosok igen agresszív megleckéztetéséből, illetve komoly bírságok kiszabásából. A Kerékpáros Szövetségnek is volt egy olyan kezdeményezése, amiben kérték az ilyen jellegű esetek tényszerű feltárását.

Természetesen a nagy számok törvénye alapján engem is sok esetben lemeszeltek.
Az egyik legdurvább eset ez év márciusában a Lidl előtt történt este fél 9-kor. A főút a hótól letakarítva, a járdán 15 centis hó. Elvileg itt a járda egyben a kerékpáros út is. A lényeg az, hogy megbüntettek és felzavartak a járdára. Mondtam hogy 15 centis hóban nem ideális országúti kerékpárral közlekedni, de mivel még ott sündörögtek, megpróbáltam a lehetetlent. Rövid idő alatt be kellett látnom, hogy ez így nem fog menni, mert majdnem sikerült a járdáról a főútra kiesnem. Így hát szépen visszamentem a főútra és egészen a Skanzeni elágazásig el is jutottam, ahol mit ad isten újra felbukkantak a szolgálatukat nagyon alaposan ellátó kollégák. No itt aztán már volt minden, majdnem bevittek a rendőr őrsre.

szentendre_2

Hiába mondtam, hogy itt már csak be kéne fordulnom balra a temető irányába és szinte otthon vagyok. A válasz ez volt, hogy toljam a kerékpárt. Komolyan mondom úgy kezeltek, mintha egy bűnöző lennék.

Annyira feldúlva értem haza, hogy szegény kis csemetéim megrettentek apa látványától. Még aznap éjjel írtam egy levelet a rendőrkapitánynak és kértem tőle egy időpontot. 1 hét múlva már fogadott is, és sikerült legalább 1 órát értekeznünk. Ami meglepett, hogy elég szimpatikus volt, nem volt teljesen elutasító. Arra hivatkozott, hogy mi lesz, ha leveszik a táblákat és drasztikusan megnő a kerékpáros balesetek száma. Próbáltam érvelni, hogy ettől nem kell tartani, nem fogják elözönleni az utakat az 5 éves gyerekek. Sokkal veszélyesebb a kerékpár útnak csúfolt járda, mert a jobbról kijövő autós nemigen veszi figyelembe, hogy ott nagyobb sebességgel kerékpár is jöhet és automatikusan kidugja az orrát a kereszteződés legvégéig. Hátulról nagyon kevés kerékpárost gázolnak el, sokkal jellemzőbb az oldalról való ütközés. Illetve megemlítettem, hogy a budapesti szakaszon sincs tiltó tábla a városon belül és nem hinném, hogy tömeges kerékpáros balesetek lennének.

De ennél többre nem jutottam, ugyanis kiderült, hogy ez a téma a Pest Megyei Közútkezelő hatásköre, nekik csak az a feladatuk, hogy ezeket az utasításokat végrehajtsák. Magyarán – tovább passzolt. De legalább kaptam egy telefontszámot és egy nevet. Persze a vezetőt nem értem el elsőre, viszont sikerült pont azzal az emberrel beszélnem, aki konkrétan kiteszi a táblákat. Konkrétan ő nem értett ezzel egyet, de kiadták utászba, ezért nincs mit tenni. Nem ragozván tovább a dolgot: végülis kaptam egy hivatalos levelet, amit még megkapott a Rendőrkapitányság és az Önkormányzat is. Természetesen sablon szöveg. „A 2×2 sávos úton 25-30 ezer jármű halad át egy nap, az ország egyik legforgalmasabb belterületi útszakasza (milyen lehet akkor a budapesti rész ahol már nincs tábla), amely ma már a kapacitása határán működik.“ „Az útszélesítés városszerkezeti okokból szóba sem jöhet.“ Csak úgy zárójelben: szerintem egy 2×2 sávos úton nem is igen van rá szükség, szépen elfér még ott a kerékpár. És a kedvencem ez volt. „Az útszakasz erősen lejtős ívekben vezet, ami egyébként nem kedvez a kerékpáros közlekedők számára.“

A levél végén még azért megemlítették, hogy fontosnak tartanák egy olyan egyeztető megbeszélés összehívását, amelynek tárgya a 11 sz. Főút kerékpáros keresztezési lehetőségeinek felülvizsgálata.

Közben én már az Önkormányzattal is felvettem a kapcsolatot, sikerült a sportokat kezelő képviselőhöz is eljutnom. Szerencsére ő nagyon támogató volt mindenben és első körben azt ígérte, hogy összehívna egy találkozót, ahol megjelenne az Önkormányzat, a Rendőrség, a Közútkezelő és a Kerékpáros-képviselet.

Sajnos ez az egyeztetés végül is nem valósult meg, az Önkormányzat elmondása szerint a Közútkezelővel nem sikerült dűlőre jutniuk.

Ezek után jutott eszembe, hogy esetleg megpróbálnék egy aláírásgyűjtő akciót létrehozni, mert ha esetleg szép számú aláírás összejönne, akkor nagyobb nyomatékkal tudnánk a hivatalos szervek felé érvelni, talán már nem lenne olyan egyszerű szőnyeg alá söpörni a témát. Már akkor is tudtam, hogy ez nem lesz egy egyszerű menet, mert párszáz aláírás nem ér semmit, viszont komoly mennyiséget összehozni elég munkás dolog. Az ötletet támogatta a képviselő is, majd elhatároztam, hogy egy nagyon alulról jövő kezdeményéssel útjára bocsátom.

Az egész blognak most jön a lényege.

Én megpróbáltam a magokat elültetni, de ehhez egy személyben nagyon kevés leszek.

Kétféleképpen lehet támogatni a kezdeményezést.

1. Interneten terjeszthető google-s változat

Kitöltése kb. 30 másodpercet vesz igénybe.

Klikk az alábbi linkre és a kitöltés után már támogattad is a kezdeményezést.

https://docs.google.com/forms/d/1Fz4PL9qfTJ9C3cqNhZpv7zVbQ-kbJOVWtGnygLihuOM/viewform

Ez nagyon nagyon praktikus és rendkivül gyorsan terjeszthető.

Teljesen egyenértékű a hagyományos papíralapú változattal.

2. Hagyományos papíralapú változat

A nyomtatványok egyre több kerékpáros üzletben elérhetőek lesznek.
Az alábbi linken ezt is le tudjátok tölteni.

https://drive.google.com/file/d/0B-OPcllrdQUNVXIzWnZaYmhhU2N3VUlzbUdUUVU3eFRpczZ3/edit?usp=sharing

Ezeket a nyomtatványokat majd én fogom összegyűjteni.

A budapesti közponi gyűjtőhely a KERÉKVÁR lesz, tehát aki külön gyűjtöget aláírásokat az ott vagy szentedrei címemen is leadhatja őket.

Szeretnék bevonni Kerékpáros Egyesületi tagokat, baráti köröket, a Kerékpáros Szövetséget, kerékpáros hírportálokat, újságokat stb. Nagyon remélem, hogy mindenki támogatni fogja a kezdeményezést.

Illetve minden ötletet szívesen fogadok, ami hatékonyabbá tudná tenni a célhoz vezető utat. Kellő összefogással az első lépést megtehetjük. Nem ígérem azt, hogy februárban leveszik majd a táblákat – ez egy hosszú menet lesz, de valahol el kell kezdeni. Szerencsére egyre többen vagyunk kerékpárosok – az idő nekünk dolgozik.

Munkára fel!!

Vörös Csaba
Szerpentin Kerékpáros Egyesület
2000 Szentendre Fürj utca 11.
e-mail: voros.cs@gmail.com
Mobil: 06-70-526-3972

 

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo