fbpx

Válasszunk téli kerékpáros nadrágot!

Téli ruhakörképünkben a kesztyűk, a lábbelik és a dzsekik bemutatása után a nadrágok következnek. Habár a láb folyamatos mozgásban van, a térdízületek érzékenyek a hűvös, szeles csapadékos időjárásra, tehát a felsőtest és a végtagok mellett télen a lábszár hatékony védelméről is gondoskodni kell.

A modern technikai alapanyagoknak köszönhetően akár néhány fok mínuszban is kellemes meleg marad a lábszár...

A modern technikai alapanyagoknak köszönhetően akár néhány fok mínuszban is kellemes melegben marad a lábszár…

A láb bizonyos szempontból szerencsés, mivel mozgása többé-kevésbé állandó, így kevésbé hajlamos a kihűlésre, mint a kar vagy a kéz. Ellenben az izmok és ízületek kihűlése itt nemcsak kellemetlen érzéssel jár, hanem a teljesítményt is visszaveti. Pontosan ezért célszerű indulás előtt bemelegíteni, a lábakat átmozgatni, beindítani a fokozott vérkeringést, biztosítani a megfelelő „üzemi hőmérsékletet”. A hűvös évszakban a hosszú nadrág az optimális működéshez szükséges lábhőmérséklet szinten tartásának záloga. A védelem nemcsak az alacsony hőmérsékletre korlátozódik: az intenzív légmozgás és a menetszél ugyancsak fokozza a hőveszteséget, ha pedig a ruhaanyag átázik, hőszigetelése jelentősen csökken.

A láb védelme ugyancsak fontos a télen végzett kerékpározás során...

A láb védelme ugyancsak fontos a télen végzett kerékpározás során…

A korszerű technikai alapanyagok szerencsére képesek biztosítani mind a megfelelő hőszigetelést, mind a szél, illetve a nedvesség elleni védelmet. A három kívánalomnak viszont csak a legfejlettebb, membránréteggel ellátott bonyolult technikai szövetek képesek megfelelni. Még ebben az esetben is számolni kell egy további tényezővel, nevezetesen a textil alapanyag rugalmasságával, amely a mozgásszabadságot hivatott biztosítani. Ahhoz, hogy a téli kerékpáros nadrág a felsorolt négy szempontból egyaránt jól teljesítsen, vásárláskor mélyen a pénztárcába kell nyúlni!

A legfejlettem téli kerékpáros nadrágok a szél és a nedvesség ellen többrétegű membránráteget alkalmaznak...

A legfejlettebb téli kerékpáros nadrágok a szél és a nedvesség ellen többrétegű membránt alkalmaznak…

A kerékpáros hosszúnadrágot nem is érdemes felegyenesedett testtartással felpróbálni, ez nem sokat mond az illeszkedésről, a kényelemről vagy a mozgásszabadság biztosításáról...

A kerékpáros hosszúnadrágot nem is érdemes felegyenesedett testtartással felpróbálni, ez nem sokat mond az illeszkedésről, a kényelemről vagy a mozgásszabadság biztosításáról…

A meleg nadrág kiválasztása az átlag kerékpáros számára kompromisszummal jár. Szerencsére ez nem feltétlen akadályozza a zord időben végzett kerékpáros edzéseket vagy a közlekedést. Ha ritkán kerékpározunk csapadékos időben, akkor a vízhatlanság akár le is kerülhet a „kívánságlistáról”, amely a nadrágtervezők számára jelentős könnyebbséget jelent. Egyben nem kell foglalkozni a vízszigetelés kényszerű velejárójával, a befülledés megelőzésével. Tudva levő, ha külső hőmérséklet a kelleténél magasabb, a láb által termelt hő izzadságot okoz, de a vízálló membrán vagy bevonat az elpárologtatást többnyire korlátozza. Ismét a legfejlettebb technikai alapanyagok szükségesek a gordiuszi csomó átvágásához, aminek sajnos anyagi vonzata van.

Tehát ha a fejlesztő csak a hőszigetelésre és a menetszél elleni védelemre koncentrál, számos kiváló, többirányú elasztikusságot biztosító szövettípus áll rendelkezésére. A „termonadrág” vonalon elindulva, előre formázott szabással és az anyagpanelek pontos elrendezésével csodálatos meleg téli nadrág kerülhet a bolt polcaira, amelyben akár néhány fok mínuszig is élmény a kerékpározás. Hogy márkanevet is említsünk, ilyen textiltípus többek közt a kiváló Super-Roubaix® vagy a Lombardia®.

A hatékony hőszigetelést a legtöbb nadrág esetében a többrétegű anyagszerkezet belső oldalán található bolyhos felület biztosítja. Ez áll mind a külső membránréteggel rendelkező nadrágtípusokra, mind a „termo” modellekre. Szerencsére a fokozott szigetelés nem jár az anyag vastagságának jelentős növelésével, köszönhetően a mikroszálas anyag csodálatos hőmegtartó képességének. A mai modern nadrágok egyáltalán nem hatnak sínadrágként, pontosan illeszkednek a láb vonalaihoz, a mozgást pedig egyáltalán nem akadályozzák. Ha a tervezők az elasztikusságot is képesek biztosítani, ma már alig van különbség a nyári és a téli nadrágok „viselkedése” közt.

A nemsokára megjelenő körképben fokozott szél és nedvesség elleni védelemmel ellátott modellek is szerepelnek...

A nemsokára megjelenő körképben fokozott szél és nedvesség elleni védelemmel ellátott modellek is szerepelnek…

Amikor fokozott szél elleni védelemre van szükség (szerencsére a Kárpát-medencére ez nem annyira jellemző), az Isowind® vagy például a Windstopper® szövet alkalmazása biztosítja az ideális nadrágviseletet. Ezek sem növelik jelentősen az anyagvastagságot, ellenben a rugalmasság nem lesz egy szinten a membrán nélküli szövetekkel. A csapadék elleni hatékony védelem még „nagyobb falat” a tervezők számára, fejlett, többrétegű membránszerkezetet igényel, amely a Gore-Tex® márka „terepe”. Az amerikai gyártó forradalmi fejlesztése – illetve annak követői – a víz- és szélállóság mellett a szellőzést is képesek biztosítani, bár a „másolatok” a tapasztalatok szerint ezen a téren hátrányban vannak. A technológia alapja az összetett membránszerkezet, amely milliónyi nanométerben mérhető nyílást tartalmaz. Ezen a vízcseppek képtelenek áthatolni, viszont a testpára még a nyílásoknál is kisebb, így a részecskék kifele „megszöknek”. A többrétegű konstrukció pedig a szél elleni védelemben játszik szerepet: a levegőmolekula egy-egy membránon még áthatolhat, de ha egy labirintusban találja magát, az áramlás megáll.

Számos anyagpanelt alkalmazó szabás a pontos illeszkedésért és a mozgásszabadság biztosít

Számos anyagpanel a pontos illeszkedésért és a mozgásszabadság biztosításáért…

A korszerű, a felhasználásnak megfelelő alapanyag a tökéletes téli nadrág egyik összetevője, a másik a már említett előre formázott anyagpanelekből kialakított szabás, amely pontos illeszkedést és szabad mozgást tesz lehetővé. A leszabott panelek az alapanyag elasztikusságát, annak pontos irányát veszik alapul, így a nadrág függőlegesen lógatva valójában nem is „egyenes”. A szabás tehát eleve a kerékpáron elfoglalt testhelyzetet veszi alapul, azaz a deréknál hozzávetőleg 60, a térnél 30 fokban adja ki a neutrális formát. Következésképpen kerékpáros hosszúnadrágot nem is érdemes felegyenesedett testtartással felpróbálni, ez nem sokat mond az illeszkedésről, a kényelemről vagy a mozgásszabadság biztosításáról. A jó módszer a következő: tükör előtt felsőtestünket döntsük előre, az egyik lábunkat pedig behajlítva emeljük fel. Nem árt, ha a kitekert gólyapozíció elérésében valaki segítségünkre van!

A betéttechnológia is hétmérföldes léptekkel halad...

A betéttechnológia is hétmérföldes léptekkel halad…

A siker harmadik fő eleme a nadrágban elhelyezett szivacsbetét. A korszerű technikai alapanyagokhoz hasonlóan a betéttechnológia is hétmérföldes léptekkel halad, a mai kínálat össze sem hasonlítható az egy-két évtizeddel ezelőtt alkalmazottakkal. Többrétegű, eltérő szivacssűrűségű, anatomikus tervezést kapott betétet találunk az összes körképbe érkezett nadrágban, amelyek ráadásul elasztikusak is, így pedálozás közben a láb mozgását szépen lekövetik. A fejlettebb típusok egyben a megfelelő nedvességelvezetést és a szellőzést is biztosítják. A betét antibakteriális kezelése is alaptulajdonság, lévén a téli nadrág alatt sem viselünk alsóneműt. A legújabb betétek vastagabb rétegei pedig nem a test felé „bordázottak”, hanem kifelé, így tökéletesen sima, dörzsölésmentes felületet kínálnak. Ha másért nem is, a modern betéttechnológia miatt mindenképpen érdemes egy korszerű kerékpáros nadrágba beruházni.

A kantár legyen hosszirányban elasztikus és kellően széles...

A kantár legyen hosszirányban elasztikus és kellően széles…

Mindemellett a téli kerékpáros nadrágok esetében a betét nem kap olyan hangsúlyos szerepet, mint a nyáriaknál. Éppen ezért több gyártó kínál betét nélküli téli modellváltozatot, a réteges öltözködés elvét követve ezek alá vehetünk betétes alsó nadrágot vagy hagyományos nyári kerékpáros nadrágot. A tervezőknek is jól jön a „könnyebbség”, hisz az elasztikusság kérdésében eggyel kevesebb váltózóval kell számolni.

A nadrágok esetében a funkcionalitás sem kap olyan prominens szerepet, mint mondjuk a dzsekiknél. Ami fontos, hogy a nadrág alul a felcsúszás elkerülése és a hőszigetelés végett biztos záródást kapjon. A kevésbé elasztikus alapanyagok esetében a cipzár kétségtelenül megkönnyíti az öltözést, máskülönben a talppánt is elegendő lehet a stabilitáshoz. A körképbe érkezett legtöbb nadrág kantáros kialakítású, amely lehetővé teszi a derék pontos és biztos illeszkedését és stabilitását. Ugyanakkor a hátat, a derekat és a hasat védi a hideg ellen. A kantár készülhet a nadrág egyéb területein alkalmazott bolyhos béléssel ellátott textilből, de még jobb, ha hosszirányban fokozottan elasztikus, esetleg hálós kialakítású, amely az izzadásra hajlamos felsőtesten biztosítja a testpára elvezetését. A beérkezett nadrágok közül két modell ezen felül „slicces” is, amely az öltözés mellett a „kényszerpihenő” menetét is egyszerűsíti.

A korszerű nadrágok a láthatóság kérdését is "kezelik"!

A korszerű nadrágok a láthatóság kérdését is “kezelik”!

A ruhaanyagra nyomtatott fényvisszaverő elemek szolgálják biztonságunkat a közutakon, és nemcsak sötétben, hanem nappal, kedvezőtlen látási viszonyok közt is feltűnőbbé teszik a kerékpárost. A nadrág esetében különösen fontos a lábszáron elhelyezett fényvisszaverő, mivel az folyamatos mozgásban van, vonzza a gépjárművezetők tekintetét. A cipzáras záródással rendelkező nadrágok esetében szokványos annak szegélyét ilyen tulajdonságú anyagból készíteni, máskülönben a szilikonnyomatok alkalmazása a célravezető. Sajnos a körképben szereplő nyolc modell közül három szerintünk nem rendelkezik megfelelő láthatósággal, pedig ez a nadrágtervezés és -kialakítás talán legegyszerűbb eleme!

A körképben szereplő nyolc téli kerékpáros nadrág közt megtalálható az ismertetőben szereplő legtöbb szövettípus, a bolyhos béléssel rendelkező „termo”, a szélálló membránnal ellátott „windstopper”, illetve az egyszerre többféle alapanyagot alkalmazó csúcskategóriás modell. A beérkezett nadrágok ára 25 800 és 63 900 forint között mozog.

Ideje beszerezni egy korszerű, megfelelő védelmet biztosító téli nadrágot!

Ideje beszerezni egy korszerű, megfelelő védelmet biztosító téli nadrágot!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo