fbpx

Újabb sztárcsapat a Tour de Hongrie-n! – Astana Pro Team

A kerékpársport egyik legismertebb márkája az Astana, a 2006 óta működő profi kerékpárcsapat megszámlálhatatlan világra szóló sikert ért el az évek során, a legnevesebb bringásokkal soraiban. A kazah Astana Pro Team először versenyez majd Magyarországon!

 


Fotó: Astana Team/Getty Sport

 

Lassan másfél évtizede annak, hogy a kazah nagyvállalatok csoportjaként jegyzett Astana elsőként belépett szponzorként a kerékpársportba, s az általa támogatott csapat máris egy óriási sikerrel tette le a névjegyét: a kazah Alekszandr Vinokurov megnyerte a „három nagy” egyikét, a Vuelta a Espanát. A népszerű „Vino” napjainkban is kulcsfigura a kék-sárgáknál, a negyvenhat esztendős fiatalember ma az Astana vezérigazgatója.

 

 

Az azóta eltelt évek során a sportág legnagyobb alakjai fordultak meg a csapatnál, 2008-ban a spanyol Alberto Contador duplázott, megnyerte a Giro d’Italiát és a Vueltát is, egy évvel később Contador Tour de France-diadalát ünnepelték a Champs Elysées-n, 2012-ben Vinokurov megnyerte a londoni olimpia mezőnyversenyét.

 

 

Következtek Vinceno Nibali arany napjai – vagy inkább évei: az olasz szupersztár 2013-ban megnyerte gyors egymásutánban a Tirreno-Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d’Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szakaszgyőzelemmel a Tour de France sárga trikóját is elhódította. 2015-ben Nibali megvédte az olasz bajnoki trikót, honfitársa, Fabio Aru pedig behúzta a Spanyol Körverseny piros mezét, 2016-ban ismét Nibalié lett a Maglia Rosa a Girón, 2017-ben pedig már Aru nyerte az olasz bajnokságot.

 

 

A nyolc(!) Grand Tour-győzelem után az elmúlt három év ugyan „kicsit” csendesebben telt az Astana háza táján, már ha fogalmazhatunk így: 2017-ben tizennyolc, 2018-ban harmincegy, tavaly pedig már harminchét versenyt nyert meg a kazah sztárcsapat. Napjainkban a legjobbjai közé tartozik a spanyol Luis Leon Sanchez, aki nyert már Párizs–Nizzát, négy szakaszt vitt el a Tour de France-on, honfitársa, a Lengyel Körversenyen győztes, Giro-szakaszgyőztes Ion Izagirre, a Svájci Körversenyen és a Katalán Körversenyen győztes, kétszeres Vuelta-szakaszgyőztes kolumbiai Miguel Angel Lopez, az olimpiai ezüstérmes, kilencszeres körverseny-győztes (nyert Dániában, Luxemburgban, Ausztriában, Szlovéniában, a Critérium Dauphinén és az Andalúz Körön is) dán Jakob Fuglsang, valamint két nemzeti bajnoki trikós menő, a kazah Alekszej Lucenko és az orosz Alekszandr Vlaszov – többségükkel találkozhatunk majd az idei Giro d’Italia magyarországi szakaszain, s talán valamelyikükkel a május 13-án rajtoló Tour de Hongrie során is!

 

 

A Tour de Hongrie szervezői korábban már hét csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint 2020-ban indul a magyar viadalon a TREK-Segafredo (World Tour), a Mitchelton-Scott (World Tour), az Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a Gazprom-RusVelo (ProTeam), a Riwal Readynez (ProTeam), a Team Novo Nordisk (Pro Team) és a Kometa-Xstra (Continental Team), az egyre tekintélyesebb lista most az Astana Pro Teammel (World Tour) bővül.

A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.

 

 

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo