fbpx

Újabb Bora-győzelem a csúcson, Jai Hindley két év után nyer szakaszt a Girón!

Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) egy izgalmas sprintet követően megelőzte a mezőny legjobb hegyimenőit a Blockhauson, megnyerve ezzel a Corsa Rosa 9. szakaszát. Honfitársaink közül Valter Attila (Groupama-FDJ) teljesített a legjobban a 48. helyével, Fetter Erik (Eolo-Kometa) a 74., míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a 141. pozícióban végzett. Összetettben kevesen múlott ugyan, de Juan Pedro López (Trek-Segafredo) végül megőrizte a maglai rosát.

Vasárnap eljött a Giro d’Italia 105. kiírásának második fontosabb, hegyi befutóval végződő szakasza, ahol az összetett sorrendjének változására is igen nagy esély volt. Az Isernia és Blockhaus közötti etap 192 km-rel kínálta meg a versenyben lévőket. A nevezési listát 167 kerekes írta alá délelőtt, majd a déli órákban neki is vágtak az öt kategorizált emelkedővel és két gyorsasági részhajrával tarkított szakasznak. Az emelkedők gyakorlatilag nehézségi sorrendben következtek, előbb egy harmadik, majd két második és két első kategóriás hegy sorakozott, az utolsó tetején a befutóval. Az előző napban látott magas átlagoktól ma elbúcsúzhattunk, ugyanúgy, ahogy a sprinterektől is, hiszen a mai etapot nem nekik találták ki. Előzetesen Richard Carapazra (Ineos Grenadiers), Mikel Landára (Bahrain-Victorious), João Almeidára (UAE Emirates) és a többi nagy hegyimenő győzelmére lehetett fogadni, de ahogy láttuk az Etnán, a hegyeken bármi megtörténhet, és közel sem biztos, hogy a legnagyobb favorit mássza meg először a Blockhaust.

Gyönyörű napsütésben gördültek ki a versenyzők Iserniából, a szakasz elején pedig rögtön többen próbálkoztak szökéssel. Eltelt egy kis idő, mire kialakult az a csoport, amely lényeges előnyt tudott magának kiépíteni a főmezőnnyel szemben. Először Diego Rosa (Eolo-Kometa) ment el, aki néhány napja egymaga alkotta a nap szökését. Most azonban társakat is kapott: Felix Gall, Nans Peters (mindkettő AG2R-Citroën), Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), James Knox (Quick-Step Alpha Vinyl), Eduardo Sepúlveda, Natnael Tesfatsion (mindkettő Drone Hopper – Androni Giocattoli) és Filippo Zana (Bardiani-CSF-Faizané) személyében nyolc másik kerékpáros is csatlakozott hozzá. Előnyük szépen nőtt, 155 km-rel a vége előtt már az 5 percet súrolta. Kézenfekvő volt, hogy a főmezőny elengedi a közbeeső hegyeket, amelyekért így a szökevények versenyezhettek. A pelotont a Trek csapata húzta, és sikerült is a rést 3 perc környékére redukálni a Passo Lanciano (10 km, átlagban 7,6%) előtt. A legmeredekebb részén a 14%-ot is elérő domborulatra még a szökevények értek először, akik közül Rosa és Peters folyamatosan támadott, szétszakítva ezzel a csoportot. Közben a főmezőnnyel szembeni előny újra három perc fölé nőtt, de még mindig nagyon sok volt hátra, az igazi verseny pedig a Blockhaus lábánál kezdődött. A Giro egyik legnehezebb hegye öt év után került vissza a programba, és 13,6 km-en átlagban 8,6%-os emelkedőt jelentett.

Diego Rosa ma társakat is kapott maga mellé, teljesítményének jutalma pedig a maglia azzura. Fotó: Michael Steele

A főmezőnyben Ben Swift (Ineos Grenadiers) dolgozott hatalmasat, ennek köszönhetően pedig csökkent is a rés, míg elöl egyre jobban fáradtak a lábak; a leszakadók szépen lassan beolvadtak a pelotonba. 15-el a vége előtt olvadt egybe a mezőny, és megkezdődött a szakasz érdemi része. Az Ineos nagyot dolgozott Carapazért (ennek köszönhetően teljesen szét is szakadt a mezőny), de ott volt a sűrűben gyakorlatilag az összes nagy név, akinek esélye volt a mai győzelemre. 7 kilométerrel a vége előtt Juan Pedro López leszakadt, ezzel a fiatal spanyol rózsaszín trikós álmai kezdtek köddé válni. Az Etna győztese, Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) sem bírta sokkal tovább, őt öttel a vége előtt dobta le magáról Carapaz csoportja. Az utolsó kilométeren a következő öt kerekes tudott elöl maradni az olimpiai bajnokkal: Mikel Landa, Romain Bardet (DSM), Domenico Pozzovivo (Intermarché), Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) és João Almeida. Átbukva a hegy legmagasabb pontján, következhetett a sprint, amelyet első ránézésre Carapaz bírt a legjobban, azonban az utolsó métereken Hindley beelőzött, így az ausztrál vitte el a szakaszt. Másodiknak végül Bardet jött be, centiméterekkel Carapaz előtt. Jai Hindley karrierje második szakaszgyőzelmét aratta a Girón 2020 után; abban az évben a második helyet szerezte meg összetettben a 26 éves kerékpáros, kíváncsiak vagyunk, idén mire lesz képes. Az biztos, hogy nincs rossz formában. A győztes idő 5 és fél óra lett, ami 34 km/h-s átlagot jelent a távon. Nem semmi!

Jai Hindley sokakat meglepve, teljesen jogosan nyert a Blockhauson. Fotó: Tim de Waele

Honfitársaink közül Valter Attila a 48., Fetter Erik 74., míg Peák Barna 141. helyen végzett. Ma sajnos mindannyian kaptak perceket, de egy ilyen szakaszon ez teljesen normális. Juan Pedro López idejekorán leszakadt, de nagyot hajrázva a végén bejött 1’46” hátránnyal, ami azt jelenti, hogy továbbra is őrzi mind a rózsaszín, mind a fehér trikót. A maglia ciclamino Arnaud Démare (Groupema-FDJ) tulajdona, Koen Bouwman (Jumbo-Visma) azonban nem örülhetett sokáig a kéknek: Diego Rosa mai teljesítményének köszönhetően jogosan veszi át a mezt a hollandtól. Holnap pihenőnap vár a mezőnyre, ami rá is fér a versenyzőkre egy ilyen komoly etap után. Legközelebb tehát kedden állnak majd rajthoz a csapatok, akkor a Pescara és Jesi közötti 196 kilométer jelenti a kihívást.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo