fbpx

Újabb Armstrong-könyv magyarul: Szökésben (Wheelmen)

armstrong_szokesben„Reed Albergotti és Vanessa O’Connell bestsellere széles körben tárja fel azt, hogy Lance Armstrong és a támogatói miként használták fel a pénzt, a hatalmat és a legmodernebb tudományt arra, hogy uralják a világ legnehezebb versenyét, a Tour de France-t.”

Immáron magyar nyelven is olvasható a Lance Armstrong bukását követő éra legfelkapottabb, legpopulárisabb alkotása: Szökésben – Lance Armstrong, a Tour de France és a sporttörténelem legnagyobb összeesküvése címmel (eredeti címe: Wheelmen – Lance Armstrong, the Tour de France, and the Greatest Sports Conspiracy Ever).

A könyv mélyrehatóan részletezi Armstrong pályafutásának gazdasági aspektusait, felépültségét, egyfajta fehérgalléros bűntörténetként próbál fényt deríteni a sokáig elhallgatott titkokra. Gazdag tényekkel, részletekkel és számokkal támaszt alá számos olyan kulcsfontosságú momentumot, amelyek korábban még sohasem kerültek a nyilvánosság elé. Az első néhány fejezet Lance felemelkedését tárja az olvasó elé, ám ha kíváncsiak vagyunk egy edzőlegenda – Eddy Borysewicz – pályafutására, egy mecénás – Thomas Weisel – támogatásaira vagy éppen az első amerikai profi csapat, a Motorola alapjainak lefektetésére, akkor ez a könyv minden apró kérdésünkre igyekszik választ adni.

Az 1996-os atlantai olimpián Lance az egyéni időfutam hatodik helyén végzett

Az 1996-os atlantai olimpián
Lance az egyéni időfutam
hatodik helyén végzett

Az alkotás helyenként próbál elvonatkoztatni a doppingolás témakörétől, megismerhetjük a különböző karakterek életútját – Floyd Landis, Travis Tygart stb. –, a versenyzők lelki vívódásait, a sport tisztulását, a küzdést, az elszántságot és a kitartást.

Olyan sokáig tagadott dolgokról kapunk képet, mint a Sheryl Crow előtt végrehajtott vérátömlesztés, valamint volt felesége Kristin Armstrong bizonyítékai. Ám ezek csak a kiemeltebb témák, hisz a számtalan kisebb háttérinformációk sokasága adta meg a történet végső alakját. Hasonlóan Tyler Hamilton könyvéhez, ez az alkotás sem csak a szenzációhajhászásról szól. Az arrogáns, félrevezető és bosszúálló Armstrong, aki saját csapattársait fenyegeti, embereket tesz tönkre és nőket használ ki, megmutatja egy másik arcát is.

A könyv végén azonban muszáj egy lépést hátrálni, és egészben szemlélni a történteket. Kérdések sokasága vetődik fel: Miképp lehetett egy ilyen nagyszabású összeesküvést ily sokáig titokban tartani? Hogyan lehetséges, hogy a szponzorok ebből „állítólagosan” semmit sem vettek észre? Armstrong ténylegesen összejátszott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vezetőivel?

Lance Armstrong a 2005-ös meghallgatásakor, amikor éppen eskü alatt vallja, hogy sohasem használt tiltott teljesítményfokozókat. Az SCA Promotions elutasította, hogy kifizesse a bónuszait a 2004-es Tour de France-ért

Lance Armstrong a 2005-ös meghallgatásakor, amikor éppen eskü alatt vallja, hogy sohasem használt tiltott teljesítményfokozókat. Az SCA Promotions elutasította, hogy kifizesse a bónuszait a 2004-es Tour de France-ért

Lance egy termék volt, egy híresség, akit imádtak, és így egyfajta kulturális őrület alakult ki körülötte. Azonban az egész mozgatórugója nem más volt, mint az „aljas pénz”.

Albergotti és O’Connell nem éreztek szimpátiát Lance iránt, világosan próbálták felvázolni a személyiségét, a viselkedését és azt az egyszerű tényt, hogy miképp doppingolt.

Aki szereti az országúti kerékpározást, annak azért, aki nem, annak pedig pont a negatív megközelítésből lényegre törő és lebilincselő ez a történet.

„A balszerencsét a legtöbb ember elviseli. Ha igazán próbára akarjuk tenni egy ember jellemét, adjunk neki hatalmat.” (Abraham Lincoln)

(x)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo