fbpx

Új PRO 3-küllős időfutam-kerék a Vueltán

A Shimano fennhatósága alá tartozó Pro kerékpár kiegészítőket gyártó cég –  idén sem tétlenkedik a fejlesztéseket tekintve. Megalkotta minden idők leggyosabb időfutam-elsőkerekét, amelyet a mai Vuelta csapatidőfutam szakaszon a Team Sky mutat be. A korábbi tesztelésről videó is készült, amely itt tekinthető meg.
3-spoke wheel_1
A mérnöki munka csak a felhasználói érdekeket figyelembe véve érheti el tökéletesen a célját. Jól tudják ezt a hollandiai központú cégnél is, így a termékek fejlesztése a legjobb versenyzők közreműködésével, tesztelésével zajlik. Az országúti kiegészítőket 5 WordTour csapat menői nyúzzák nap mint nap, köztük például a 2013-as Tour de France győztese, a Team Sky bringása Chris Froome, vagy az idei év egyik legjobb sprintere, az Argos-Shimano versenyzője, Marcel Kittel. Többéves fejlesztőmunka eredménye a most bemutatott 3-küllős modell, amely több mint 100 órányi szélcsatornában töltött munkaóra gyümölcse. Nemcsak rendkívül gyors, hanem menetdinamikai tulajdonságai is rendkívül jók, oldalszélben is stabil, kellő kényelmet nyújt a hosszú időfutamokon vagy például az Ironman triatlon versenyeken.
3-spoke wheel_3
A fejlesztésben fő szerepet kapott a világ egyik legeredményesebb profi országúti csapat, a brit Team Sky. A Sky technikai tanácsadó részleg dolgozta ki a kerék célkitűzéseit és hozzávetőleges paramétereit. Egydarabból álló, ú.n. monocoque konstrukció, alapanyaga a ma ismert legerősebb UD-karboszál, amely speciális Textreme szövést kap. A kerékagy a jól bevált Shimano 9000-es széria elemeire épül, megbízható, erős, és rendkívül finom működést biztosít. Az abroncs modern, szélesebb keresztmetszetet kap, 28 mm a fékező felületnél, a profilmagasság pedig tekintélyt parancsoló 65 mm. A kerék mindemellett mindössze 740 grammot nyom a mérlegen.

A fékfelület döntött, amely tovább csökkenti a légellenállást, az aerodinamikus szerkezet szerves része. Még arra is figyeltek a tervezők, hogy a szelep ne két küllő között félúton legyen, mivel az többlet légellenállást okoz, hanem a forgásirány szerint az egyik küllő takarja. A San Diegóban működő, talán legnevesebb szélcsatornában CFD (Computer Fluid Dynamics)-elemzések sorát végezték a keréken, amíg elégedettek nem voltak az eredménnyel. Természetesen folyamatosan összevetették a kapott eredményeket a korábbi PRO időfutam első kerékkel, illetve a konkurencia legnevesebb modelljeivel.
3-spoke wheel_2
Chris Froome véleménye: “Amikor először teszteltem a PRO 3-küllős kereket azonnal jó érzés fogott el. A kezelés valóban sokat javult az előző modellhez képest. Sokkal könnyebb irányítani és könnyebb kormányozni is. A szaggatott érzés a kanyarokban már teljesen a múlté.”

Carsten Jeppesen, a Sky technikai szakcsoport vezetője (Head of Technical Operations at Team Sky): “Attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdtünk a PRO fejlesztőivel beszélni egy speciális időfutam első kerékről, lelkesedésük töretlen volt, a PRO tényleg elkötelezett a lehető legjobb modell kifejlesztése iránt. A legjobb időfutam kerék kifejlesztése számukra kihívás volt, amely technikai hátterükkel [lásd Shimano támogatása – szerk.] lehetségesnek bizonyult. Egy időfutam kerékpár esetében nagyobb az első kerékre nehezedő tömeg, emellett az irányítást az oldalszél is jelentősen befolyásolja. Fő célunk az volt, hogy egy rendkívül aerodinamikus kerék biztosítja a stabilitást is. A fejlesztőkkel együtt néztük a különböző tényezőket, amelyek hatással vannak a teljesítményét a kerék. De a legfontosabb, hogy a versenyzőinknek nagyon dicsérik!”

A kerék a nagyközönség számára 2015 júniusától elérhető, addig a versenyzők alatt csodálható!

Richie Porte on 3-spoke wheel

 

 

Vuelta-rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2014

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo