fbpx

TV-műsorban leplezte le a magyar mérnök a mechanikus doppingot!

Varjas István, az országúti kerékpárokba szerelhető rejtett elektromotorok atyja a mágneses kerékről és a legfejlettebb rásegítő elektromotorokról beszélt a francia kettes csatorna tényfeltáró műsorában.

varjas_isti_tv2_4

Varjassal a Paris-Roubaix hétvégéjén forgatott a francia tv-stáb a budapesti kerékpárüzletben, ahol nem csak a legfejlettebb középtengelyt forgató rejtett elektromotort mutatta meg, azt is szemléltette, hogyan működik a szaksajtóban legfrissebbként ismert „mechanikus” dopping, a mágneses kerék, ami bár nem rendelkezik akkora rásegítő erővel, mint a motor, de a profiknál ez is komoly „pluszt” jelent.

Varjas István a Bikemagnak már bemutatta ezt a mágneses kereket, amikor a belga lány elektromotorral bukott meg a cyclocross vb-n, akkor ismét a figyelem középpontjába került a mechanikus dopping, és a francia tv műsora minden bizonnyal tovább korbácsolja az indulatokat. Varjas nyilvánvalóan nem beszélt csalókról, de elmondta milyen hasznos edzésre is a rásegítés.

A műsorból az is kiderül, hogy Thierry Vildary és Marco Bonarrigo saját hődetektoros módszerrel a Strace Bianche és a Coppi e Bartali versenyen is kiszúrt több versenyzőt, akik középrészt vagy hátsó agyat hajtó elektromotorokat használtak. A tényfeltáró riportereket Varjas végigkalauzolta a mechanikus dopping evolúcióján, persze csak addig a pontig, ami jelen pillanatban a nemzetközi szaksajtó által is ismert. Az adásban szó volt arról, hogy az UCI detektáló módszerei egyáltalán nem hatékonyak, a nemzetközi szövetség közleményében rögtön cáfolta, hogy márpedig igen.

Hamarosan mi is jövünk újabb részletekkel, addig is lássuk, miről beszélt István a francia tv adásában:


VIDEO. Un moteur dans le vélo by francetvsport

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo