fbpx

Trendelő: Aero fejvédők

Pár héttel ezelőtt megjelent írásunkban kifejtettük, hogy miért fontos a fejvédő viselése és hogyan célszerű sisakot választanunk, most pedig következzenek a hazai forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott fejvédők és azokból is egy néhány éve megjelent új csoport, az aero sisakok bemutatása.

Aero

Megdöbbenve néztünk, amikor körülbelül 5 évvel ezelőtt először láttuk meg országúti mezőnyversenyen a profi kerékpárosok fején azokat a furcsa, kevés szellőzőnyílással rendelkező, leginkább a 90-es évek fejvédőire emlékeztető sisakokat, azóta viszont ezek az aerodinamikai elvek alapján tervezett fejvédők földcsuszamlásszerű változást hoztak a kerékpáros sisakokról alkotott képünkben. Szélcsatornában történő mérésekkel is igazolható, hogy a fejvédő légellenállás szempontjából nagyon sokat számít, akár többet, mint a hagyományoshoz képest bármilyen aero alkatrész a kerékpáron (természetesen a kerekeket nem számítva). Tehát az egyetlen olyan kiegészítő, aminek a fejlesztésével jelentős előny nyerhető. Erre a gyártók rájöttek és napjainkra már minden nagyobb márka rendelkezik aero fejvédővel. Kétféle megoldást alkalmaznak, az egyik, hogy egy teljesen új fejvédőt terveznek erre a célra, melynél az aerodinamikai elvek mellett a szellőzés is kulcsszerepet kap, a másik pedig, hogy egy eddig jól bevált modellre egy speciális héjat terveznek, mely letakarja a szellőzőnyílásokat ezzel javítva a sisak légellenállását.
Lássuk az aero fejvédőket, melyeket a forgalmazóik be szerettek volna mutatni.

Specialized Evade S-Works

Specialized_Evade

A Specialized csúcskategóriás fejvédője, mely minden lehetséges technikai újítással fel van vértezve, a világbajnok, Peter Sagan is ilyet visel.

A teljes bemutatót ITT olvashatod.

Rudy Project Boost 01

Rudy_BOOST01

Egy ízig-vérig aerodinamikai műremek. Fejlett szellőzési rendszer, letakarható szellőzőnyílás, fel- és leszerelhető szemvédelem, szemüveggarázs, maximális védelem, ezeket mind tudja ez az akár országúti, akár pályaversenyzésre alkalmas fejvédő.

A teljes bemutatót ITT olvashatod.

Casco SpeedAiro

Casco SpeedAiro

A Casco aerodinamikai elvek alapján tervezett csúcskategóriás fejvédője, számos innovációval, köztük integrált szemvédelemmel rendelkezik. Jó választás országúti, triatlon vagy akár pálya versenyzésre is.

A teljes bemutatót ITT olvashatod.

LAZER Z1

LAZER_Z1

A prémium márka legjobb országúti fejvédője, melyhez elérhető az Aeroshellnek nevezett speciális műanyag héj, ezzel bármikor átváltoztatható jól szellőző hagyományos fejvédőből aero sisakká. A  Z1-ben a LAZER minden technikai vívmányai megtalálható, igazi top kategóriás fejvédő.

A teljes bemutatót ITT olvashatod.

LAZER Blade

LAZER_Blade

Középkategóriás országúti fejvédő, melyben számos csúcskategóriás megoldás megtalálható, ugyancsak elérhető hozzá az Aeroshellnek nevezett speciális műanyag héj, mellyel a szellőzőnyílások letakarásával aero sisakká változtatható.

A teljes bemutatót ITT olvashatod.

A következő részben a mountain bike fejvédők következnek.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo