fbpx

Tour de France főpróba, 1. felvonás – Critérium du Dauphiné 2018 előzetes

Június 3. és 10. között zajlik majd idén az egyik legnépszerűbb egyhetes verseny, a Critérium du Dauphiné. Hosszú ideje már, hogy a legfontosabb felkészülési versenyként tartják számon, s most is szép számmal állnak rajthoz olyan kerékpárosok, akik júliusban, a Tour de France-on is majd könnyen főszereplők lehetnek.

Életkép 2017-ből

Nem sprintereknek való vidék a Critérium du Dauphiné idei programja. A két időfutamon (prológ és egy csapat időfutam a 3. szakaszon) mellett csupa hegyi szakasz kínálja magát a résztvevőknek. Több, mint két tucatnyi emelkedő, közülük négy kiemelt kategóriás, mind a verseny második felében. A legsűrűbb nap hétfő lesz, összesen hét emelkedő várja majd a bringásokat, a legnehezebbnek pedig az utolsó tűnik, amikor is összesen négy 1. kategóriás (+ egy 3. kategóriás) hegy lesz programon, ebből három az utolsó 60 kilométerbe belesűrítve. Leghosszabb emelkedő a 19 kilométer hosszú (átlagmeredekség 6%) Cormet de Roselend az utolsó szakaszon (ezzel indul majd a nap, utána jön a 3. kategóriás, majd a maradék három 1. kategóriás hegy), legmeredekebb a 11,2 %-is, ám “csak” 2,7 kilométer hosszú Côte des Amerands, a verseny utolsó előtti emelkedője.

 

7. szakasz

Több emelkedővel is találkozhatunk majd a Tour de France-on is: a 6. szakasz gyakorlatilag ugyanúgy néz majd ki júliusban is, akkor a 11. szakaszon (a rajt nem, de az emelkedők mindenképp megegyeznek). Érdekesség, hogy a Cormet de Roselend-t egymás után két nap is megmássza a mezőny, csak más-más útvonalon: szombaton, a 6. szakaszon 2. kategóriás besorolást kapott (5,7 km, 6,4%), míg vasárnap, a fináléban 1. kategóriást, ez lesz a már említett 19 km hosszú hegymenet.

6. szakasz

 

Ilyen körülmények között természetesen azokra az összetett menőkre érdemes figyelni, akik a Tour de France  alakulásába is minden bizonnyal beleszólnak majd. Vincenzo Nibalit (Bahrain-Merida) utoljára április közepén-második felében láthattuk versenyezni, impozáns tavaszi egynapos szezont tudhat maga mögött, míg a Giro d’Italiát – bár voltak szicíliai szakaszok is, de – kihagyta.  A Dauphiné-en pedig kiderülhet, mennyire telt hasznosan az elmúlt bő egy hónapja.

Ugyancsak jó formát mutatott Romain Bardet (AG2R) is tavasszal, a tőle előzetesen elvártakhoz képest jobb eredményeket hozott azokon az egynaposokon, melyeken részt vett (a Strade Bianchén 2., a La Flèche Wallonne-on 9., a Liège – Bastogne – Liège-n 3. lett), de az ő igazi terepe az Alpok és a Critérium du Dauphiné-en mindig is jól szerepelt: 2014-ben 5., 2015-ben 6., 2016-ban 2., míg 2017-ben újfent 6. lett, ráadásul 2015-ben szakaszt is nyert, illetve számtalan dobogós és top 5-ös eredmény produkált az egyes szakaszokon az elmúlt évek során. Őt sem láthattuk április óta versenyen és számára egyértelműen most következik a szezon legfontosabb két hónapja.

A jövő héten sem maradunk Yates nélkül, most Adam Yates (Mitchelton-Scott) száll nyeregbe a dicsőségért. Legutóbb Kaliforniában versenyzett május közepén, akkor 4. lett összetettben. Nem sok versenyen vett részt, de általában top 10-es helyen zárta őket: februárban a Volta a la Communitat Valencianán 4., míg egy hónapra rá a Tirreno-Adriaticón 5. lett összetettben. A filottranói szakaszt (Michele Scarponi emlékszakasz) is ő nyerte.

Rég hallhattunk Ilnur Zakarinról (Katusha-Alpecin), pedig nagyjából hasonló utat járt be az évben eddig, mint Romain Bardet, de messze nem annyira jó eredményekkel. Értelemszerűen számára is a Tour de France lesz az idei szezon csúcspontja, a Critérium du Dauphiné-en pedig most debütál, s a “szűz kéz szerencsét hoz” babona alapján akár még az is lehet, hogy neki  jön ki a végén a legjobban a lépés.

A Team Sky-t most Geraint Thomas képviseli, már ami az összetett elsőségért vívott küzdelmet illeti. Ő majd Chris Froome segítője lesz a Tour de France-on (értelemszerűen, ha Froome ott lesz a francia körverseny mezőnyében), de az elkövetkező héten őt szolgálja majd a csapat. Szintén kevés versenyen vett eddig részt, az egynaposokon inkább elmaradt a várttól, de az egyheteseken nagyon jól teljesített: Volta ao Algarve 2. (csapattársa, Michał Kwiatkowski mögött) , Tirreno-Adriatico 3. hely (szintén Kwiatkowski , valamint Damiano Caruso/BMC mögött) összetettben. Portugáliában egyébként nyert egy szakaszt is. Ha hitelt adunk azoknak a híreszteléseknek, hogy Thomast 2019-ben már új csapatban látjuk (feltehetőleg a Trek-Segafredóban) versenyezni, akkor nagyjából a Critérium du Dauphiné az utolsó lehetősége a brit csapat színeiben valami maradandót alkotni.

Érdemes lesz még odafigyelni a Giro d’Italián csendben nagyon jó teljesítményt nyújtó (összetett 6. hely) Pello Bilbaóra (Astana), Steven Cummingsra (Dimension Data), Julian Alaphilippe-re (Quick Step Floors) vagy a tavasszal feltűnő, szemfüles “kis franciára”, Rudy Molard-ra (Groupama-FDJ).

Az elsőrangú összetett menőket a soraik közt tud csapatok közül a Movistar, a BMC, a Team Sunweb és a Bora-Hansgrohe sem erre a versenyre koncentrál, az ő sztárjaikat inkább majd az egy héttel később rajtoló Tour de Suisse-en érdemes keresni. Ahogyan a címvédő Jacob Fuglsangot (Astana) is.

Szakaszok:

Prológ (2018. június 3.): Valence – Valence (6,6 km)
1. szakasz (2018. június 4.): Valence – Saint-Just-Saint-Rambert (179 km)
2. szakasz (2018. június 5.): Montbrison – Belleville (181 km)
3. szakasz (2018. június 6.): Pont-de-Vaux – Louhans-Châteaurenaud (35 km, csapat időfutam)
4. szakasz (2018. június 7.): Chazey-sur-Ain – Lans-en-Vercors (181 km)
5. szakasz (2018. június 8.): Grenoble – Valmorel (130 km)
6. szakasz (2018. június 9.): Frontenex – La Rosière (110 km)
7. szakasz (2018. június 10.): Moûtiers – Saint-Gervais Mont-Blanc (136 km)

(kép forrása)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo