fbpx

Téli kesztyű körkép – tapasztalatok és vélemények

Trendelő sorozatunk jelen epizódja a hazai boltokban kapható “meleg” kesztyűből szemezget, a legújabb trendeket jól illusztráló kilenc modellt mutat be. Egy korábban megjelent írásban az őszi-téli időjárásban használatos kesztyűk kiválasztásához adtunk támpontot, a kilenc „delikvens” részletes bemutatója erről az oldalról érhető el, a mostani cikk pedig a termékekkel kapcsolatos tapasztalatokat és véleményeket tartalmazza.

kesztyu_tapasztalatok_2A hat gyártótól származó “felhozatal” reprezentatív keresztmetszete a hazai kínálatnak. Praktikus módon két részre oszthatjuk a beérkezett modelleket: 4 db „softshell-jellegű” alapanyagot alkalmazó, könnyű, vékonyt modell járt nálunk, emellett 5 db vastagabb, többrétegű szerkezettel ellátott, fejlett védelemmel, erős, strapabíró kialakítással rendelkezőt próbálhattunk ki.

A legzordabb napokra a háromujjas kesztyűkialakítás az egyetlen megoldás...

A legzordabb napokra a háromujjas kesztyűkialakítás az egyetlen megoldás…

Ez utóbbiak közül a „kakukktojás” a Specialized Subzero, amely nem egy pár kesztyű, hanem kettő, belül egy többé-kevésbé teljes értékű tavaszi modellt találunk, kívül pedig egy háromujjas, kétzsilipes záródású, a mínusz húsz fokkal is könnyedén dacoló „homárkesztyű” védi kezünk. Ezek külön-külön is felvehetők, így a körképben valójában 5-5 modellel van dolgunk. Az értékelést a felosztás megindoklásával kezdjük.

Az őszi-téli kerékpározáshoz mindig egy pár vastagabb és egy vékonyabb kesztyűt használtam. 20 évvel ezelőtt még más „szelek fújtak” a ruházati felszerelések piacán, nemigen léteztek a hideggel, a széllel és a csapadékkal egyaránt sikeresen dacoló technikai alapanyagok. Ellenben a praktikus használat azt diktálta, hogy a 8-15 fok közötti hőmérsékletben nincs szükség a többlet hőszigetelésre, a vékony kesztyű nyújtotta közvetlen irányítás viszont mindig kívánatos.

kesztyu_tapasztalatok_1A manapság felhasznált anyagok fényévekkel vannak az akkoriaktól, de a közvetlen irányítás igénye nem változott. A mai rendkívül könnyű, hártyavékony bélések fenomenális hőszigetelő képességgel rendelkeznek, a korszerű softshell alapanyaggal és egy vékony szél és vízálló membránnal kiegészítve meglepően magas technikai színvonalú kesztyűt eredményeznek. Az egykori 8 fokos „fájdalomküszöböt” számomra akár a fagypont környékére is képesek leszorítani.

Az Aksium Thermo könnyű, vékony, mindazonáltal kellő hőszigetelést, nedvesség és szél elleni védelmet biztosít 0-5 fokig...

A Mavic Aksium Thermo könnyű, vékony, mindazonáltal kellő hőszigetelést, nedvesség és szél elleni védelmet biztosít. Az alsó képen látható Northwave Power 2 Gel kissé vastagabb, ennek megfelelően kényelmesebb és melegebb, akár fagypont közelében is kellemes viselet.

kesztyu_tapasztalatok_3A „softshell” nem egy technikai elnevezés, többféle változat létezik belőle, a mostani körképben szereplő öt könnyű kesztyű legalább három különbözőt vonultat fel. Például a Mavic Aksium Thermo L-es méretben 71 gramm/pár tömeg és 3 mm vastagság mellett már többrétegű felépítést kap. Egyik reggel az induláskor a hőmérő higanyszála 7 fokon állt, ellenben a háromnegyed órás bicajos út során kezem inkább izzadt, mint fázott. Egy régebbi vastag kesztyűm ebben a hőmérsékletben már enyhe kihűlést eredményezett volna. A BBB Coldshield kissé nagyobb vastagság és tömeg mellett a tapadást fokozó tenyérrésszel és valamivel jobb szellőzéssel lényegében ugyanazt tudja, mint az Aksium Thermo. A Northwave Power 2 Gel hasonlóképp jól hőszigetel, illetve nyújt védelmet a szél és a nedves időjárással szemben. A három említett kesztyű közül az ár és az illeszkedés alapján célszerű választani.

[divider scroll_text=””]
A negyedik softshell kesztyűt a Specialized Subzero belsejében találjuk. Ez még vékonyabb, még rugalmasabb kialakítást kap, a tenyérrész tapadása a szilikonnyomatoknak köszönhető példás. Viszont nincs rajta törlőrész, fényvisszaverő, a külsejéről pedig hiányzik a szél- és vízálló membrán, lévén az a „homárkesztyű” tudománya. (Abban pedig akadémiai professzor, mivel semmi nem ér a Subzero által nyújtott védelem nyomába!) Így bár őszi-tavaszi kesztyűként a Subzero „belső” is beválhat, téli használatra, 8-10 fok alatti hőmérsékletre nem ajánlható.

A Kellys Frosty nem a teljesítmény szempontjából kimagasló, hanem egyszerűen fele annyiba kerül, mint a többi softshell modell!

A Kellys Frosty nem a teljesítmény szempontjából kimagasló, hanem egyszerűen fele annyiba kerül, mint a többi softshell modell!

Az ötödik „delikvens” a Kellys Frosty, amely ebben a kategóriában szerintünk viszi a prímet! Az általa nyújtott technikai színvonal nem magasabb a körképben szereplő konkurens kesztyűknél, nem szigetel jobban, hanem egyszerűen fele annyiba kerül, és emellett minden fontos igényt kielégít. Kényelmes, menet közben dacol az öt fok körüli hőmérséklettel és a menetszéllel, továbbá a zuhany alatt egész sokáig bírta az áztatást. A kézre tökéletesen illeszkedik, a természetes fogáshelyzetet a rugalmas alapanyag könnyedén felveszi. Ráadásul a tenyérrészen alkalmazott fejlett technikai AMARA alapanyag a vékony kialakítás nyújtotta közvetlen irányítás mellett biztos fogást tesz lehetővé.

Ha van felesleges 5-8 ezer forintunk, akkor a másik három kesztyű talán tetszetősebb megjelenést biztosít (a Frosty is kapható „színes változatban”), esetleg ellenállóbb, tartósabb vagy éppen jobban fokozza a láthatóságot, de ég és föld különbséget ne várjunk. A nagy ugrás nem a körképben szereplő modellek közt tapasztalható, hanem az egy-két évtizeddel ezelőttiek és a mai modern kesztyűk közt!

A farkasordító hidegre tervezve!

A farkasordító hidegre tervezve!

Fenről sem jön be a hideg!

Fenről sem jön be a hideg!

A vastagabb kialakítást kapott öt kesztyű a tervezett felhasználás szempontjából ugyancsak egységes képet mutat. Egyedül a Specialized Subzero „lóg ki” a sorból, amely irgalmatlanul meleg, képességeit így október végén – legalábbis itt a Kárpát-medencében – nemigen lehet kiaknázni. Ellenben az amerikai prérin uralkodó fagyokban és orkánszélben biztos jól jönne, valószínűleg még a belső kesztyűt is felhúznánk alá. A Specialized egyértelműen erre tervezte, nálunk viszont a tél legfagyosabb heteiben jöhet csak számításba, elképzelhető, hogy akkor is belső kesztyű nélkül vagy esetleg egy vékony kötöttel kiegészítve használnánk. Az „űrtechnikai” anyagokkal és a specifikus kialakítással felvértezve ilyen jól szigetel a Subzero!

Érdekes módon a kerékpár-irányítást alig nehezítette a Specialized Subzero háromujjas kialakítása, a réteges felépítés miatti relatíve vastagsága. Inkább egyenes kormányhoz passzol, de még az országúti fékváltókart is egész pontosan lehet benne kezelni. Persze abban a hidegben, amire a Subzero készül, én személy szerint szívesebben ülnék ballonosabb kerekű bicajon, biztosabb kormányfogással!

Nehéz fogást találni a Ksyrium Pro Thermo-n!

Nehéz fogást találni a Ksyrium Pro Thermo-n!

A BBB Aqua Shield „tudománya” a vízzáró kialakítás, ebben a tekintetben jobb választás a hazai piacon nemigen létezik. És ez szerencsére nem megy a szellőzés rovására, amit egy váratlan felmelegedés okozta napon tesztelhettünk is. A hőszigetelés valamivel jobb, mint a könnyű, vékony kesztyűk esetében, így a mínuszokban és a hóesésben jó szolgálatot tehet. A Mavic Ksyrium Pro Thermo szerintünk emel a képzeletbeli lécen, minden tekintetben etalon, szerencsés aki ebben hajthatja végig az idei telet – hozzon az bármit! A Specialized Element 1.5 a hi-tech alapanyagok teljes arzenálját veti be, ennek megfelelően a teljesítmény tekintetében kifogástalan. Mindazonáltal egy-két apróbb részlettel nem voltunk maradéktalanul elégedettek: a tenyérrész merevsége kissé zavaró, tapadása viszont fenomenális. A vételárat is figyelembe véve az Aqua Shield és a Ksyrium Pro Thermo kapja tőlünk a feltétlen ajánlást.

[divider scroll_text=””]
Gyengén teljesítő kesztyűt a beérkezett modellek közt szerencsére nem találtunk. Ellenben a beszerzéshez ajánlott eldönteni a fent megkülönböztetett két típust, így csalódás nem érhet. Mindkettőnek vannak előnyei: a vékonyak már-már a tavaszi-nyári hosszú ujjas kesztyűk érzetét keltik, tehát ha nem tekerünk fagypont alatti hőmérsékletben, más kesztyűre talán nem is lesz szükségünk. Azon kerékpárosok, akik bármilyen időjárásban szeretett bicajuk nyergében közlekednek, sportolnak, a masszívabb felépítésű, még melegebb típussal kétségtelenül jobban járnak.

A Specialized Subzero szerintünk a honi időjárási viszonyok közt elveti sulykot, és nagy az szakadék a belső kesztyű „alsó véglete”, és a külső „hőmérséklet-tartománya” között. Viszont pont ebben a 0-10 fokos intervallumban ideálisak a softshell-ek, így a maximalista kerékpáros ilyen kombinációban is gondolkodhat. A három pár kesztyű akár a szeptember elejétől április végéig tartó időszakot lefedheti.

01copertina

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo