fbpx

Téli cipő és kamásli körkép – tapasztalatok, vélemények

Trendelő sorozatunk a kesztyűk után a zord időjárásra tervezett lábbeliket veszi górcső alá. Közzétettünk egy írást, amelyben az őszi-téli időjárásban használatos cipők és kamáslik kiválasztásához adtunk támpontot, majd a beérkezett három cipő és hat kamásli részletes bemutatója következett. Ez a cikk a termékekkel kapcsolatos tapasztalatokat és véleményeket tartalmazza.

ertekelo_5A hazai kereskedésekben elérhető téli lábbelikínálatból a tesztre kapott kilenc termék pontosan lefedi a kerékpáros számára kínálkozó lehetőségeket. Megtaláljuk köztük a speciális téli kerékpáros cipőket, a vastag, magas szárú neoprén kamáslikat, a vékony poliuretán vagy „windblocker” alapanyagú feszes „burkolatokat”, továbbá átmeneti időjárásra szánt cipőt és lábujjmelegítőt egyaránt.

ertekelo_4

Trendi a láthatósági szín!

A „felhozatal” egyben jól illusztrálja a legújabb piaci trendeket. Több kamásli és cipő kapható a járművezetők figyelmét felkeltő láthatósági színekben, továbbá a legkorszerűbb alapanyagok kerültek alkalmazásra, mint például a vízzáró de egyben “lélegző” Gore-tex, „windblocker” szövet, illetve technikai poliuretán és neoprén egyaránt. Ezen felül a legtöbb esetben Kevlar- és karbonmegerősítést találunk a kritikus területeken, amely a tartósság mellett a teljesítmény fokozásában is szerepet játszik.

A korszerű téli kerékpáros cipők rendkívül jól teljesítenek, akár hosszabb időn keresztül, bárminemű szivárgás nélkül víz alá meríthetők. Emellett kiváló hőszigetelést biztosítanak, és ha az időjárás enyhébbre fordul, lehetővé teszik az izzadtság távozását. Rögzítőrendszerük és felső nyílásuk innovatív záródást kap: hasonlót, mint a téli sportokhoz való profi felszerelések esetében.

ertekelo_1

A legtöbb kerékpáros jobban jár egy vékony, elasztikus vízhatlan kamáslival, egy jól szigetelő zoknival akár fagypont alatt is kimerészkedhetünk benne!

A kamáslik terén mind a védelem terén, mind az ár tekintetében nagyobb szórás mutatkozik. Egyes modellek fokozott hőszigetelést, mások víz és szél elleni védelmet kínálnak, de gondos tervezéssel akár mindkettő megvalósítható, persze magasabb árszinten és kissé körülményesebb kezelhetőség mellett. Mindazonáltal csodák nincsenek: a fejlett technikai alapanyagok, a profi cipzár- és a felső nyílásszigetelés ellenére a kamáslik is idővel utat nyitnak a víznek. Ellenben elvitathatatlan előnyük, hogy a napközbeni felmelegedéssel igény szerint levethetők. A vékonyabb kamáslik esetében ez tényleg egyszerű és praktikus, a lábujjmelegítők – a karmelegítőkhöz hasonlóan – pedig akár menet közben is eltávolíthatók, majd a mezzsebbe „suvaszthatók”.

[divider scroll_text=””]
A véleményezést kezdjük a két vérbeli téli cipővel! A Mavic Crossmax SL Pro Thermo és a Northwave Celsius 2 Arctic MTB jól összehasonlítható „páros”. Mindkettő járható MTB talppal, SPD stoplirendszerrel rendelkezik, a két patinás márka a lehető legmagasabb technikai színvonalat alkalmazta, így teljesen vízhatlanok és rendkívül melegek. Ráadásul egy árfekvésben kaphatók, illetve majdnem azonos tömegadattal rendelkeznek. A párhuzam az értékelésben is folytatható: a bicajos bármelyikkel jól jár, így aki soha többé nem szeretne nedves, kihűlt lábbal tekerni, legyen mínusz húsz fok, hóvihar vagy özönvízszerű eső, fontolja meg az ízléshez és a lábanatómiájához passzoló típus beszerzését. Feltéve, ha áldozna ennyit a fent említett cél érdekében…

Ha kevesebb anyagi forrást tudunk felszabadítani láb melegen és szárazon tartására, akkor egy magas technikai színvonalú kamásli az ésszerű alternatíva. Itt ugyebár el kell dönteni, hogy a nedvesség elleni védelmet preferáljuk, vagy a fagyok jelentik számunkra a nagyobb kihívást az őszi-téli kerékpározásban. A másik „változó”, hogy országúti vagy SPD-rendszerű cipőt használunk, mivel ezekhez eltérő talpkialakítású kamásli passzol.

[divider scroll_text=””]
A Mavic Trail H2O mindkét cipőtípushoz külön modellváltozatot kínál, vékony, elasztikus technikai poliuretán alapanyagból készül. A BBB Rain Flex hasonló felépítésű, tehát klasszikus „esőkamásli”, így a lehető legmagasabb szintű védelmet teszi lehetővé. A két téli cipőhöz hasonlóan ebből a „párosból” sem könnyű választani, de talán a BBB kissé erősebb és 20%-kal olcsóbb, így ha országúti cipőhöz keresünk kifogástalan kamáslit, a hollandoké lehet a befutó modell. Ha viszont MTB változatra van szükség, a Mavic tálcán kínálja a lehetőséget…

[divider scroll_text=””]
A vastag neoprén alapanyagot alkalmazó „párosunk” a BBB Hard Wear és a Specialized Deflect H20. Fokozott hőszigetelést biztosítanak, ráadásul megfelelő vízhatlansággal párosítva. Kezelhetőségük a vékony kamáslikhoz képes már nehézkesebb, de nem vészes, mivel mindkét alapanyag valamelyest elasztikus. Erős vízálló záródást, profi cipzárt, Kevlárral, illetve gumival megerősített talpat kapnak. A már-már klasszikusnak mondható Hard Wear valamivel melegebb, a Deflect H20 viszont a tapasztalatok alapján jobban szigetel a nedvességgel szemben.

Szerintünk a Specialized modell nyújtja az ideális kompromisszumot a könnyű kezelés, a hőszigetelés és a vízhatlanság között, így ha egyetlen kamáslit kell választhatni a mezőnyből, akkor mi a Deflect H20-t vinnénk haza!

A Mavic Toe Warmer egy külön műfajt képez, lévén „félkamásli”, azaz lábujjmelegítő. Előnye, hogy egy mozdulattal levehető, gyorsan felhúzható, könnyű, megfelelően ellenáll a vízfelverődésnek, így óvva a hidegre érzékeny ujjakat a nedvesség hatására fellépő kihűléstől. Emellett lehetőséget biztosít a réteges védelemre is: például egy vékonyabb kamásli fölé is húzható, így fokozva a hőszigetelést, viszont a napközbeni felmelegedéssel a külső kamásliréteg eltávolítható. Érdemes kipróbálni a Mavic Toe Warmer-t, lévén úgy funkcionál, mint a karmelegítő.

Még egy kicsit dolgozni kell rajta!

A Kellys Windblocker a többi kamáslitól eltérő alapanyagot alkalmaz. Az Isowind® szél és nedvességálló technikai szövet bolyhos belső szigetelést is kap, így nemcsak a nedvességgel és a széllel dacol, hanem akár fagypontig kellemes közérzetet biztosít. A Windblocker kidolgozása profi, de sajnos a szabással meggyűlt a bajunk. A szára nem elég magas, fent nem zár megfelelően, továbbá a cipzárja sem vízhatlan. Habár országúti cipőre passzol, a stoplinyílása nem elég bő, így csak SPD- vagy Speedplay-rendszerrel kompatibilis. Sajnáljuk, mivel ebből a fejlett technikai alapanyagból könnyű, mindazonáltal megfelelő hőszigetelést biztosító, a nedvességet kint tartó kamásli is születhetett volna. A nemrég megjelent kesztyűkörkép győztes termékét kínáló szlovák márka feltehetően képes lesz az említett hiányosság orvoslására. Várjuk az eredményt, lévén a Kellys Windblocker árszintje a honi pénztárcákhoz igazított!

A Shimano ME5 a körképből kissé kilóg, azaz nem feltétlen téli cipőmodell. Ellenben vadiúj fejlesztés, a japán óriás nemrég mutatta be az XC- és az enduro-felhasználás közé pozicionált „Mountain Enduro” sorozatot. Az ME5 – illetve az ME7 „nagytesó”- a masszív felépítésnek köszönhetően fokozott védelmet nyújt a nehéz technikai terepviszonyok közt, TORBAL talpszerkezete pedig ötvözi a kényelmet és a hatékony hajtást. A zártabb kialakításnak köszönhetően az őszi-tavaszi időjárásban mindenképpen beválhat, az ME7 különösképpen, hisz a bokánál neoprén, a felsőrészen pedig kiegészítő borítást is kapott. A nálunk járt 5-ös modell mellé mindenképpen érdemes rendszeresíteni egy MTB-specifikus kamáslit. Egyébként „pöpec” a cipő, talpa kiválóan tapad, ami a nyálkás időjárásban nem az utolsó szempont.

Kiváló védelem a terepen, de télre egy kamásli is el kell mellé!

Ezzel az őszi, téli és kora tavszi lábbeliválasztékot kiveséztük, Trendelő sorozatunk nemsokára a zord időjárásra tervezett dzsekikkel folytatódik.

ertekelo_3

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo